Πάσχα Υγεία

Από τη νηστεία… στο κρέας- Η διατροφή μετά τη Σαρακοστή

Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία, αντίθετα έχει ευεργετικό αποτέλεσμα. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι η επιστροφή στην κανονική τροφή από τη νηστεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος ανεξαρτήτως εποχής.

Έτσι οι 180 με 200 ημέρες νηστείας τον χρόνο βοηθούν στη διατήρηση της υγείας και στο φυσιολογικό βάρος.

Η νηστεία, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Όσοι απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών, και γενικά από την κατανάλωση τροφών που επιβαρύνουν τον οργανισμό, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς και στις νηστείες των Χριστουγέννων (40 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι) και του Πάσχα (48 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων), των Αγίων Αποστόλων (7 ως 20 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι) και του Δεκαπενταύγουστου (15 ημέρες επιτρέπεται το ψάρι στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) έχουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Η επιστροφή στην ελεύθερη διατροφή 

Το βράδυ της Ανάστασης να περιοριστούμε στην μαγειρίτσα και μια σαλάτα. Ούτε αυγά , ούτε άλλες ζωικές πρωτεΐνες και λίπη που θα μας δυσκολέψουν να χωνέψουμε.
Την Κυριακή του Πάσχα να έχουμε ένα ελαφρύ πρωινό και στο μεσημεριανό φαγητό να αρχίσουμε με τη σαλάτα ακόμα και αν τσιμπολογάμε από τον οβελία κατά διαστήματα. Σε όσους έχουν εξοικείωση το αλκοόλ δεν κάνει κακό και να μην ξεχνάμε την ενυδάτωση όταν πίνουμε αλκοόλ.

Και κοκορέτσι φυσικά επιτρέπεται με τις ίδιες προϋποθέσεις. Ακόμα και όσοι έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής λόγω προβλημάτων υγείας. Συμμετέχουμε σε
όλα στην ουσία αλλά με μέτρο.

Τέλος για το βραδινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα προτείναμε κάτι ελαφρύ και όχι την συνέχιση της κατανάλωσης του οβελία ως κρύο πιάτο.

Ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό μια βόλτα , λίγο περπάτημα ,αντί του να ξαπλώσουμε στον καναπέ. Όσο για το γλυκό κι αυτό επιτρέπεται με μέτρο .

Όλη η επικαιρότητα