Ηλεία

Αρχαία Ολυμπία: Κόλλησε η ψηφιακή μετάβαση-«Έμειναν» από σήμα τα χωριά (vid)

Είναι γεγονός ότι για τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών η τηλεόραση αποτελεί τη μοναδική τους συντροφιά

Καταστάσεις άλλων εποχών βιώνουν εν έτη 2021 οι κάτοικοι στα χωριά της Ολυμπίας, καθώς φαίνεται  ότι η ψηφιακή μετάβαση δεν έγινε σε ορισμένες περιοχές.

Το πρόβλημα κατέστη γνωστό έπειτα από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων από τις τοπικές κοινότητες του Κρυονερίου, του Χελιδονίου και της Νεράιδας, που όπως δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς», τις περισσότερες ώρες της ημέρες «δεν πιάνουν» την πλειοψηφία των καναλιών. Είναι γεγονός ότι η ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος επέφερε προβλήματα κυρίως σε περιοχές στις οποίες έκλεισαν οι τοπικοί αναλογικοί αναμεταδότες.

Είναι γεγονός ότι για τους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών η τηλεόραση αποτελεί τη μοναδική τους συντροφιά. Μόνο που ακόμη και σήμερα υπάρχουν χωριά στα οποία δεν υπάρχει λήψη καναλιών στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Επτά χρόνια μετά την ψηφιακή μετάβαση της ελεύθερης τηλεόρασης και σχεδόν δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου για την πλήρη κάλυψη των προβληματικών περιοχών της χώρας με κρατική επιδότηση, η Digea «αδυνατεί» να καλύψει τα αιτήματα των κατοίκων.

Στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης είναι ανήκουστο οι κάτοικοι στα χώρια να μη μπορούν να βλέπουν τηλεόραση καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι και η μόνη τους συντρόφια πριν κοιμηθούν είναι η τηλεόραση

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κ.Βασίλη Αρβανίτη και τα όσα δήλωσε στην εφ. «Πατρίς», από πλευράς του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και έχουν τοποθετηθεί αναμεταδότες. «Είναι αλήθεια, ειδικά για την κοινότητα του Κρυονερίου, ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα. Η ευθύνη είναι της εταιρίας όμως και εμείς έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους δημότες μας και έχουμε κάνει ενέργειες για να τους βοηθήσουμε θα κάνουμε ξανά με τη βοήθεια των τεχνικών μας», τόνισε ο κ.Αρβανίτης.

Πρόγραμμα επιδότησης για τις «Λευκές Περιοχές»

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, οι πολίτες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς και σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας μεταδίδονται από τον πάροχο της επιλογής τους.

Το πρόβλημα των λευκών περιοχών επηρεάζει περισσότερα από 160.000 νοικοκυριά και προέκυψε από το 2014, όταν η Digea ανέλαβε την ψηφιακή κάλυψη της χώρας, έχοντας ωστόσο την υποχρέωση να καλύψει πληθυσμιακά και όχι γεωγραφικά το 95% της χώρας. Το 2013 είχε κλείσει η ΕΡΤ που αποτελούσε τον μόνο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό που παρείχε σχεδόν 99% πληθυσμιακή κάλυψη.

Αυξήθηκε επίσης η εγγύηση για τον χορηγούμενο εξοπλισμό από τα δύο σε οκτώ έτη, ενώ έχουν τεθεί σαφή χρονοδιαγράμματα για την διεκπεραίωση των αιτήσεων από τους παρόχους, με δυνατότητα μετάπτωσης μιας αίτησης σε εναλλακτικό πάροχο, ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός των πολιτών σε κατάσταση αναμονής εξυπηρέτησης της αίτησής τους.

Η δράση «Λευκές Περιοχές», ύψους 30,87 εκατ. ευρώ, που θα έχει διάρκεια μέχρι το 2028, θα παρέχει τη δυνατότητα επιδότησης 150 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, και θα δίνεται επίσης 8ετής επιδότηση. Το κόστος της οκταετούς επιδότησης θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την ΕΕΤΤ. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, κρατικοί και ιδιωτικοί, υποχρεούνται να παρέχουν τα προγράμματά τους δωρεάν σε Cosmote και Digea, που μετέχουν ως πάροχοι στο πρόγραμμα καθολικής κάλυψης.

 

Την έντονη αγανάκτηση τους εξέφρασαν μέσω της εφ. «Πατρίς» οι κάτοικοι αλλά και οι πρόεδροι των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με το τηλεοπτικό σήμα

 

Κώστας Γεωργίου: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κρυονερίου

«Τις περισσότερες ώρες της ημέρας έχουμε πρόβλημα με το σήμα στις τηλεοράσεις. Στο χωριό έχουμε ηλικιωμένους ανθρώπους που η μόνη τους συντροφιά είναι η τηλεόραση, με αποτέλεσμα οι συγχωριανοί μου να κάνουν συνεχώς παράπονα ότι το Digea δε λειτουργεί. Το πρόβλημα αυτό υπάρχει πάνω από δύο μήνες. Μάλιστα στο χωρίο μας, ο δήμος τοποθέτησε και έναν αναμεταδότη για τους κατοίκους της Νεράιδας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα περισσότερο καιρό από εμάς, αλλά και πάλι δε βοήθησε ούτε αυτό.»

Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος: Ιδιοκτήτης καφενείου στο Κρυονέρι

«Μετά την τελευταία σάρωση η Digea δεν εκπέμπει καλό σήμα στο χωριό μας. Όλοι οι χωριανοί και οι πελάτες στο καφενείο διαμαρτύρονται γιατί δε βλέπουν τα περισσότερα κανάλια. Από την τελευταία σάρωση που έγινε τον Ιούνιο έχουμε πρόβλημα και ιδιαιτέρα από τις 9 το βραδύ μέχρι το πρωί μερικοί χωριανοί έχουν πάρει ενισχυμένες κεραίες, έχουν δώσει λεφτά για να πιάνουν καλύτερο σήμα αλλά τα αποτελέσματα είναι ιδία.»

Βαρβάρα Νταγκούλη: Κάτοικος Κρυονερίου

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα . Δεν έχει σήμα δε μπορούμε ειδήσεις έργα τίποτα. Είμαστε γεροντάκια δε βλέπουμε τίποτα μας πιάνει απελπισία και κοιμόμαστε από τις το απόγευμα. Το πρόβλημα δε πιάνουμε κανένα κανάλι. Ακόμα και το κρατικό κανάλι ‘’κολλάει’’.»

Γιώργος Γκάμαρης: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νεράιδας

«Από τότε που το σήμα έγινε ψηφιακό έχουμε μεγάλο πρόβλημα στις τηλεοράσεις. Επικοινώνησα  με τη  Digea και μου είπαν ότι είμαστε λεύκη περιοχή. Για να λυθεί το θέμα μου είπαν ότι πρέπει να μαζευτούν 300 αιτήσεις για να βάλουν αναμεταδότη. Έβαλε ο δήμος έναν στο Κρυονέρι αλλά και πάλι δε λύθηκε το πρόβλημα. Πρέπει να αναδειχτεί το πρόβλημα για να βρούμε λύση. Λεύκη περιοχή σημαίνει ότι ο αναμεταδότης που έχουν στη σήμερα δε βλέπει καθόλου την περιοχή. Σαν κοινότητα δε μπορούμε να μαζέψουμε 300 αιτήσεις αλλιώς δε μπορεί να βάλουν αναμεταδότη. Το 70% του κατοίκων είναι ηλικιωμένοι και το μονό που έχουν είναι να βλέπουν λίγο τηλεόραση. Το καλοκαίρι ειδικά δεν υπάρχει καθόλου σήμα. Έχει υπάρξει εβδομάδα που δεν έδειχνε κανένα κανάλι.»

Ιωάννης  Ευθυμίου: Κάτοικος Χελιδονιού

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο Χελιδόνι από τότε που ήρθε το ψηφιακό σήμα. Εδώ και δυό μήνες μας είπαν να κάνουμε ξανά σάρωση στα κανάλια και πάλι δεν υπάρχει τίποτα.»

Νίκος Κυριακόπουλος: Κάτοικος Νεράιδας

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και δεν πιάνουν καλά οι τηλεοράσεις. Υπάρχουν και μέρες που δεν πιάνει καθόλου. Εγώ αναγκάστηκα να βάλω συνδρομητική τηλεόραση γιατί είχε παραγίνει το πρόβλημα. Όμως άλλοι κάτοικοι του χωρίου εξακολουθούν να μην πιάνουν τα περισσότερα από τα κανάλια.»

Δημήτρης Παναγόπουλος: Κάτοικος Χελιδονιού

«Εδώ γίνεται ‘’ανακατεμένος ο ερχόμενος’’. Καιρό τώρα δε βλέπουμε κανένα κανάλι. Μόνο ένα μπλε σήμα. Ψάχνοντας πιάνουμε που και που κάνα ιταλικό κανάλι αλλά τι  να το κάνουμε.  Έχουμε τηλεόραση αλλά είναι σα να μην έχουμε και κοιμόμαστε νωρίς αφού δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί το 2021 υπάρχει αυτό το πρόβλημα.»

Όλη η επικαιρότητα