Πολιτική

Αυγερινοπούλου: Δήλωση για τα Πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία

Βαρυσήμαντες προτάσεις της Δ. Αυγερινοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση στην Ηλεία

Ενισχυμένη θα βγει η Ηλεία στον ακαδημαϊκό χάρτη!

«Παρά τις παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε όλοι οι φορείς της Ηλείας, αποφασίστηκε, όπως μας ανακοίνωσαν, βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, η μη συνέχιση λειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων του Παν/μιου Πατρών στο Νομό μας. Το γεγονός αυτό συνιστά σαφώς μια δυσάρεστη εξέλιξη.

Παρόλα αυτά, η Ηλεία, τόπος φωτός και πνεύματος, δεν μπορεί να μείνει έξω από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, γι’ αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν το όραμα των πολιτών της Ηλείας, οι οποίοι μου έχουν δώσει ισχυρή εντολή εκπροσώπησης, καταθέτω τις εξής προτάσεις για τον Νομό μας:

Την ίδρυση στην Ηλεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Κέντρου Διεθνούς Πανεπιστημιακής Συνεργασίας ΑΕΙ (Ομπρέλα Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) με τη συμμετοχή Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστημιακό αυτό Κέντρο θα προσελκύσει στον Νομό μας ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά προγράμματα, τα οποία θα πραγματοποιούνται με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο, την Αμαλιάδα και σε άλλες περιοχές του Νομού μας, με σαφή πλεονεκτήματα για την οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας και  για την προσέλκυση υψηλής στάθμης εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού. Η πρόταση αυτή, που έχω καταθέσει ήδη από τις 21 Οκτωβρίου 2019 στο Υπουργείο και μετά από πολύμηνη επεξεργασία και συνδιασκέψεις με επιστημονικούς φορείς, την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Θα πραγματοποιηθεί σχετική συνέντευξη τύπου τις επόμενες ημέρες. (βλ. σχετικά δελτία τύπου στις 21/10/2019, στις 01/12/2020 και στις 22/03/2021).

Για την περιοχή της Ήλιδας στηρίζω την ίδρυση θεματικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης από το Υπουργείο Παιδείας που θα προσφέρει εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και κατάρτιση στη γεωπονία και την αγροτική παραγωγή, καθώς επίσης εξειδικευμένα προγράμματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ώστε να ωφεληθεί όλη η τοπική κοινωνία.

Προτείνω το Τμήμα της Μουσειολογίας να λειτουργήσει στον Πύργο σε μεταπτυχιακό επίπεδο μέσω της υλοποίησης διεθνούς μεταπτυχιακού προγράμματος μουσειολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, και τις ξένες αρχαιολογικές σχολές, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στο Νομό μας. Τα Τμήματα Μουσειολογίας, διεθνώς, είναι μεταπτυχιακά προγράμματα και αναμένουμε σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο να λειτουργήσει αυτό το τμήμα στη περιοχή μας.
Η Ηλεία όχι μόνο δεν θα φύγει από τον ακαδημαϊκό χάρτη, αλλά θα αποδειχθεί η θέση της ενισχυμένη!»

Όλη η επικαιρότητα