Ηλεία Καταναλωτές

Αυξήσεις «φωτιά» και στο ψωμί – Τι δηλώνουν πολίτες και αρτοποιοί της Ηλείας

Στην αγορά, επικρατεί τεράστια αναστάτωση.

Το ψωμί… ψωμάκι θα πουν οι καταναλωτές καθώς το κύμα ακρίβειας, κάνει την εμφάνισή του και στα αρτοποιία.

Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές έφεραν ήδη τις πρώτες αυξήσεις και στο ψωμί. Στην αγορά, επικρατεί τεράστια αναστάτωση, αφού όπως όλα δείχνουν υπάρχουν ξαφνικές αυξήσεις σε αρκετά καταναλωτικά προϊόντα που τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Οι αρτοποιοί όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν και τα κατάφεραν να απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, όπως το αλεύρι, το βούτυρο και το λάδι, αλλά τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν και στις τιμές των προϊόντων ενώ προειδοποιούν πως μέχρι το τέλος του έτους θα δούμε και άλλες αυξήσεις.

Για το κύμα ανατιμήσεων και την αύξηση της τιμής στο ψωμί μίλησε στην εφ. «Πατρίς» ο Γραμματέας Συντεχνίας Αρτοποιών Δυτικής Ελλάδας, κ. Τυλιγάδης, αρτοποιοί αλλά και πολίτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

Κώστας Τυλιγάδης: Γραμματέας Συντεχνίας Αρτοποιών Δυτικής Ελλάδας

«Τέτοια αύξηση στο ψωμί έχουμε να δούμε πάνω από μια δεκαετία. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο, ως αρτοποιοί να μη μπορούμε να απορροφήσουμε αυτές τις αυξήσεις και τα χαράτσια από την κυβέρνηση. Και δεν είναι ότι δε νοιαζόμαστε για τους πελάτες μας. Όμως δεν πάει άλλο, δε βγαίνει πια τίποτα. Ή θα αναγκαστούμε τα κλείσουμε να τα μαγαζιά ή να κάνουμε μια μικρή αύξηση. Αρχικά αυξήθηκαν πάνω από 30% τα άλευρα και μας ενημέρωσαν ότι θα κάνουν ακόμα μια μεγάλη αύξηση, που θα φτάσει το 50%, μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης αυξήθηκαν και όλες οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στα  προϊόντα μας, όπως τα ελαία και τα βούτυρα. Το ψωμί είναι ένα κοινωνικό αγαθό που δεν πρόκειται και δεν πρέπει να λείψει από καμία λαϊκή οικογένεια.»

Παναγιώτης Μαντάς: Ιδιοκτήτης αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου (Πύργος)

«Σε αυτούς τους δύσκολου καιρούς έρχεται η ανατίμηση στα άλευρα και σε όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για τα αρτοσκευάσματα. Αυξήθηκε και η τιμή του καφέ και φοβάμαι πως έπεται και συνέχεια. Η αύξηση στην τιμή του ψωμιού είναι στα 30 με 40 λεπτά και ξεκινάει από 2 ευρώ εκεί που κόστιζε 1,60. Σίγουρα προστίθεται ένα μεγάλο ποσοστό στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αυτή τη φορά δε μπορέσαμε να απορροφήσουμε την ανατίμηση και για αυτό προχωρήσαμε στην αύξηση. Ελπίζουμε όμως να αλλάξουν τα πράγματα και να μειώσουμε ξανά την τιμή.»

Γιάννης Σκαρτσιάρης: Ιδιοκτήτης αρτοποιείου (Πύργος)

«Αυξήθηκε η τιμή στο ψωμί και σε όλα τα παράγωγά του. Εκτός από το αλεύρι αυξήθηκαν και άλλες πρώτες ύλες, όπως το βούτυρο και το λάδι. Πιστεύω ότι η αύξηση ήταν αναπόφευκτη από τη στιγμή που είδαμε ανατιμήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια. Όλο αυτό επηρεάζει και εμάς αλλά και τον καταναλωτή, όμως ήταν αναγκαία αυτή η αύξηση. Ο κόσμος ήταν προετοιμασμένος για αυτό και γνώριζε για την αύξηση πολλών προϊόντων, οπότε έδειξε κατανόηση.»

Μαρία Πανουτσοπούλου: Ιδιοκτήτρια Αρτοποιείου (Λεχαινά)

«Ανησυχούμε για τις περαιτέρω αυξήσεις. Εμείς το μισό κιλό το δίνουμε 90 λεπτά, γενικότερα όμως στην αγορά κοστίζει πλέον ένα ευρώ και 1,80 κοστίζει το κιλό. Υπάρχουν και κάποια άλλα ψωμιά που ανέβηκε η τιμή τους όσο ανέβηκε και το χωριάτικο. Σε άλλες περιοχές έχω ακούσει ότι έχουν δώσει πιο μεγάλες ανατιμήσεις. Η τσέπη των καταναλωτών θα πονέσει από τις ανατιμήσεις. Όπως θα πονέσουμε και εμείς. Γιατί ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες, όπως είναι το αλεύρι από το οποίο παράγονται και άλλα προϊόντα που πουλάμε στα αρτοποιεία όπως είναι τα βουτήματα και δε μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές σε όλα τα προϊόντα μας. Πως θα αγοράσει ο κόσμος. Ανέβηκαν τα μεταφορικά που πληρώνουμε στο αλεύρι. Ανατιμήσεις γινόταν και πιο παλιά άλλα είχαμε τη δυνατότητα να τις απορροφήσουμε χωρίς να κάνουμε αύξηση. Αυτή τη φορά όμως η ανατίμηση είναι μεγάλη.»

Τι απαντούν οι πολίτες για την αύξηση των τιμών

Παύλος Μαλλιόπουλος

«Όλα τα προϊόντα διατροφής έχουν πάρει μια μικρή αύξηση. Αυτό δεν είναι καλό για τον καταναλωτή γιατί και οι μισθοί είναι χαμηλοί, υπάρχει ανεργία και ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα. Σε αυτό το κομμάτι η πολιτεία πρέπει να δώσει βάρος και πρέπει να επιδοτήσει κάποια πράγματα. Είναι πολύ δύσκολο για τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα. Προς το παρόν βλέπουμε ότι η αύξηση στο ψωμί είναι μικρή. Γενικά βλέπω ότι έχει πάει στα δύο ευρώ το κιλό αλλά πιστεύω το ψωμί είναι το λιγότερο .Το μεγαλύτερο πρόβλημα το βλέπουμε στα καύσιμα αλλά και στο ρεύμα.»

Βελούδο Αντωνοπούλου

«Οι αυξήσεις στα προϊόντα είναι το τελειωτικά χτύπημα για τον κόσμο που κινδυνεύει από όλες τις πλευρές και πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Όλοι είναι σε απόγνωση. Υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα και με τις ανατιμήσεις θα πληγούν πολλές επιχειρήσεις και φυσικά οι καταναλωτές. Δουλεύουμε για επιβίωση και για να πληρώνουμε το κράτος. Πλέον δε μπορούμε να δούμε το μέλλον με ανοιχτό μυαλό.»

Γιάννης Λούτας

«Η αύξηση των τιμών είναι υπερβολικές και ο κόσμος δε το αντέχει. Υπάρχει οικονομική ανέχεια. Θα αυξηθούν όλα και εύχομαι να μειωθούν τα εισοδήματα του κόσμου και να μπορέσει η αγορά να κινηθεί, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.»

Όλη η επικαιρότητα