Ηλεία

Α. Τσίρος: Υποχρεωτικός ο έλεγχος στις ψυκτικές μονάδες

Οι ιδιοκτήτες ψυκτικών μονάδων του νομού Ηλείας είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου, ως το τέλος του  επόμενου μήνα να εκδώσουν Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου, διαδικασία που γίνεται μόνο από αδειούχο ή πιστοποιημένο ψυκτικό.

Σε συνέντευξη του στην «Πατρίς» ο πρόεδρος του Σωματείου  Επαγγελματιών Ψυκτικών Ηλείας με αδειούχους και πιστοποιημένους Ανδρέας Τσίρος δήλωσε:

«Ενημερώνουμε  τους καταναλωτές ιδιοκτήτες ψυκτικών μονάδων του νομού Ηλείας ότι σύμφωνα με Ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι υποχρεωμένοι μέχρι τέλος του μήνα κανονικά (αν και πήρε μικρή παράταση) να βγάλουν Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου για όλες τις ψυκτικές μονάδες τις οποίες κατέχουν.Αυτό το πράγμα έπρεπε να είχε γίνει κανονικά από τον Φεβρουάριο, όμως με μια σειρά παρατάσεων που έχουν δοθεί μέχρι τώρα –λόγω κορωνοϊού ως επί το πλείστον-είχαν ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλέον με μία νέα παράταση που δόθηκε, πρέπει έως 30 Νοέμβρη να ανοίξουν κλειδάριθμο και μέχρι 23 Δεκέμβρη να έχουν δηλωθεί όλες οι ψυκτικές μονάδες. Αυτό έχει να κάνει με τον έλεγχο των αερίων θερμοκηπίου και είναι υποχρεωτικό».

Κόστος ανάλογο του όγκου

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος ο κ. Τσίρος απάντησε:

«Το κόστος του ελέγχου εξαρτάται από τον όγκο των  ψυκτικών μονάδων. Μία μικρή ψυκτική μονάδα έχει έναν έλεγχο που πρέπει να είναι και κάποια στοιχειώδη χαρτιά. Δεν υπάρχει κάποια εναρμονισμένη τιμή, έχει να κάνει με την ιδιομορφία που υπάρχει στη δουλειά. Να πω όμως ότι είναι από  αδειούχο ψυκτικό». Στην ερώτηση για το ποιος εκδίδει το ΗΔΕ, απάντησε:

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία την ευθύνη να κάνει ηλεκτρονικό δελτίο ελέγχου το έχει ο κάτοχος (χειριστής) της ηλεκτρονικής μονάδας. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν όλοι οι καταναλωτές (οι χρήστες) που έχουν τέτοιο πράγμα, στην σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στη συνέχεια Δελτίο Ηλεκτρονικού Ελέγχου. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά χαρτιά που χρειάζονται και τι πρέπει να κάνουν. Αυτό μπορούν να το κάνουν κανονικά μόνοι τους, ενώ στην περίπτωση που  δυσκολευτούν μπορεί να τους διευκολύνει είτε ο λογιστής τους, είτε, το πιθανότερο, ο αδειούχος ψυκτικός με τον οποίο θα το φτιάξουν σε συνεργασία».

Επικίνδυνα τα ψυκτικά υγρά

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Ανδρέας Τσίρος τόνισε:

«Ο ψυκτικός πρέπει να είναι αδειούχος για δύο λόγους, Πρώτον διότι το σύστημα ζητάει άδεια, πιστοποίηση και αριθμό τιμολογίου και ο λόγος που το κάνει αυτό το σύστημα είναι τα ψυκτικά υγρά δεν είναι όπως ήταν παλιότερα, που δεν έπαιρναν φωτιά και δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει έκρηξη, Πλέον τα καινούργια ψυκτικά υγρά είναι μεν πολύ φιλικά προς το περιβάλλον, δεν καταστρέφουν το όζον αλλά είναι εύφλεκτα και εκρηκτικά. Γι΄ αυτό τον λόγο ο νομοθέτης προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, να προασπίσει την ασφάλεια του ίδιου του χρήστη, αλλά και για να περιοριστεί το φαινόμενο άσκοπης χρήσης υγρών, ζητάει αυτές οι διεργασίες να γίνονται από αδειούχο και πιστοποιημένο».

Πρόστιμα

Αν κάποιος δεν προβεί σε έλεγχο υπάρχουν πρόστιμα. Συγκεκριμένα ο κ. Τσίρος αναφερόμενος στο ύψος των προστίμων είπε: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 και φθάνουν έως τις 50.000, Σε όσους δεν συμμορφωθούν ούτε μετά το πρόστιμο, τότε μιλάμε για σφράγισμα επιχείρησης για ρύπανση περιβάλλοντος. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, όμιλοι, σούπερ μάρκετ κ,λπ έχουν ενημερωθεί και η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει κάνει αυτή την εργασία, Εκείνοι που δεν έχουν ενημερωθεί και κινδυνεύουν με πρόστιμα είναι οι μικροί επαγγελματίες».

 

Όλη η επικαιρότητα