Αθλητισμός

Βαγγέλης Δημητρόπουλος: «Εμβόλιο σημαίνει σεβασμός στη ζωή όλων!»

«Ελεγχόμενη διαιτησία υπήρχε και υπάρχει»

«Είναι επιταγή των καιρών. Είναι σεβασμός στη ζωή όλων και στην επιστήμη. Πρέπει όλοι να υπακούμε και να σεβόμαστε την επιστήμη». Αυτά τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Πελοπόννησος” ο Βαγγέλης Δημητρόπουλος, διευθυντής πλέον του Κέντρου Υγείας Σιμόπουλου και υπεύθυνος του εκεί Εμβολιαστικού Κέντρου, όταν τον ρωτήσαμε για την απόφασή του να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό. Μάλιστα έδωσε το παράδειγμα καθώς την περασμένη Παρασκευή εμβολιάστηκε πρώτος στην Αμαλιάδα.

Παλιός διαιτητής ποδοσφαίρου και μπάσκετ, έχει υπηρετήσει ως διαιτητής και το βόλεϊ. Στο ποδόσφαιρο έφτασε από τα γήπεδα της ΕΠΣ Αχαΐας σταδιακά έως τη μεγάλη κατηγορία, αλλά αποχώρησε με «θόρυβο» μετά από ένα ντέρμπι ΑΕΚ- Ολυμπιακός το 1999. Τα τελευταία 18 χρόνια υπηρετεί ως ιατρός στην Αμαλιάδα και η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει ως ιατρός αγώνα. Παράλληλα κάνει το χόμπι του που είναι η φωτογραφία απαθανατίζοντας πολλές στιγμές στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και στα γήπεδα κυρίως της Ηλείας.

Στην ερώτηση εάν ήταν εύκολη ή επίπονη η διαδικασία του εμβολιασμού του ο Βαγγέλης Δημητρόπουλος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας:

«Σαφώς και είναι εύκολη. Όμως δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με όλο αυτό τον θόρυβο που έχει γίνει και ακούγεται. Σαν έγχυση, σαν στιγμή, είναι κάτι το δυνατό και ιδιαίτερο γιατί γνωρίζεις ότι προσφέρεις στον εαυτό σου πάνω απ’ όλα αλλά και στο κοινωνικό σύνολο προστασία. Οι σύγχρονες επιταγές της ζωής το επιβάλλουν. Ως λειτουργός της Υγείας είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω τους κανόνες και να επιστήσω στους ασθενείς μου και στον κόσμο να προβούν στον εμβολιασμό».

-Πρόκειται απλώς για μια υποχρέωση;

«Θα το τοποθετήσω λίγο διαφορετικά. Κάθε τι που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή και την υγεία όλων μας είναι υποχρέωση. Προσωπικά τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι».

-Κάνατε την πρώτη δόση του εμβολίου, τι προβλέπεται για την επόμενη;

«Συνεχίζω κανονικά το ρυθμό της ζωής κανονικά όπως πριν. Απλώς έχω ήδη ενημερωθεί ότι ο δεύτερος εμβολιασμός μου έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιανουαρίου».

-Από πότε θα έχετε ανοσία στον ιό;

«Μετά την 7η μέρα του δεύτερου εμβολιασμού, δηλαδή μετά τις 10 Φεβρουαρίου».

-Πόσοι εμβολιάζονται καθημερινά στο Κέντρο Εμβολιασμού που είστε υπεύθυνος;

«Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα δηλαδή που ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιάστηκαν 55 και άλλοι τόσοι την επόμενη. Αυτοί αρχικά είναι οι ρυθμοί. Προσωπικά ήμουν ο πρώτος που εμβολιάστηκα στη μονάδα της Αμαλιάδας».

-Είστε άνθρωπος του αθλητισμού, αλλά και ως ιατρός ποια είναι η εκτίμησή σας, μπορεί να ανοίξει σύντομα ο αθλητισμός;

«Όχι, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με τις υπάρχουσες συνθήκες».

-Γιατί είστε τόσο κάθετος;

«Μιλώντας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που παρακολουθώ στενότερα, δεν υπάρχει η δυνατότητα στα ερασιτεχνικά σωματεία να ακολουθούν το υγειονομικό πρωτόκολλο. Για παράδειγμα το κόστος για τα τεστ είναι πολύ μεγάλο και αντικειμενικά δεν γίνεται να το αντέξουν τα ερασιτεχνικά σωματεία».

-Συμφωνείτε δηλαδή που παραμένει όλο αυτό το διάστημα κλειστός ο ερασιτεχνικός αθλητισμός;

«Ναι. Άλλωστε δεν μιλάμε μόνο για νεαρούς αθλητές και αθλήτριες που οι πιθανότητες να νοσήσουν είναι μικρότερες. Μιλάμε για προπονητές φροντιστές, φυσικοθεραπευτές, παράγοντες, μέλη ομάδων και όλους όσοι κινούνται στο χώρο, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, συνεπώς έχουν και αυξημένες πιθανότητες για να νοσήσουν. Δεν γίνεται λοιπόν να εκτεθεί κανένας μας κανένας στον ιό και σε κίνδυνο».

-Τη Super League 1 την παρακολουθείτε;

«Όσο μπορώ και όσο οι υποχρεώσεις μου το επιτρέπουν».

-Ως παλαιός διαιτητής πώς κρίνετε την απόδοση Ελλήνων και ξένων διαιτητών στο Ελληνικό πρωτάθλημα;

«Όταν αποχώρησα από τη διαιτησία, είπα τότε μια μεγάλη κουβέντα που είχε χλευαστεί. Ο, τι μακάρι να ήμουν ο τελευταίος που θα είχα υποπέσει σε ένα- δύο λάθη σε ένα παιχνίδι και να λειτουργήσουν όλα μετά lege artis (όλα σωστά όλα χωρίς). Δυστυχώς το lege artis το δικό μου έχει πάει στο βάραθρο και εκεί παραμένει».

-Όμως πλέον έχει μπει και στο Ελληνικό πρωτάθλημα το VAR. Δεν βοήθησε για να διορθωθεί η κατάσταση;

«Το VAR είναι ένα εργαλείο το οποίο χειρίζονται άνθρωποι, που είναι στο βάραθρο. Όσο είσαι στο βάραθρο δεν θα δεις γιατριά».

-Τι εννοείτε κάνοντας λόγο για βάραθρο, πιέζονται δηλαδή οι διαιτητές;

«Δεν είναι θέμα μόνο πίεσης. Είναι θέμα γνώσης, άσκησης, προοπτικής και επιταγών της εποχής».

-Παράγκα υπήρχε, τώρα υπάρχει;

«Δεν ξέρω πώς εννοείτε εσείς την παράγκα. Όμως ελεγχόμενη διαιτησία υπήρχε και υπάρχει. Αυτό που λέω δεν είναι κάτι καινούργιο».

-Τώρα ασχολείστε με τη διαιτησία;

«Όχι, γιατί έχω πάρα πολλές υποχρεώσεις με την επιστήμη της ιατρικής. Σχεδόν δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο».

Όλη η επικαιρότητα