Μπάσκετ

Βαγγέλης Κιούφης: «Ελπίζω να δούμε τον ΑΣΣ Αμαλιάδας σε ανώτερες κατηγορίες!»

«Το δυσκολότερο κομμάτι για έναν αθλητή, να σταματήσει»

Συνέντευξη στην επίσημη σελίδα του ΑΣΣ Αμαλιάδας στο facebook παραχώρησε χθες ο Βαγγέλης Κιούφης. Ο νέος General Mabager της ομάδας μίλησε για την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, την καριέρα του, τη νέα του θέση στον ΑΣΣΑ αλλά και για τα όνειρα του για τον σύλλογο και την ακαδημία «Αστέρια Αμαλιάδας», στην οποία είναι προπονητής.

Παράλληλα, πήρε θέση για καίρια ζητήματα όπως η αναστολή των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας αλλά και για το θέμα που έχει προκύψει με τις εγκαταστάσεις του ΔΑΚ Ήλιδας.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Βαγγέλης Κιούφης:

Βαγγέλη Κιούφη μετά από μια λαμπρή καριέρα στα παρκέ είσαι ο νέος general manager του Α.Σ.Σ Αμαλιάδας. Πως ήρθε αυτή η απόφαση;

«Όταν πριν από λίγα χρόνια πήραμε την απόφαση με τον Βασίλη Νιπεργιάλη, τον Δημήτρη Πέππα, τον Σάκη Πυλαρινό και τον Θοδωρή Παπαδόπουλο να ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας με το Α.Σ.Σ Αμαλιάδας δεν το κάναμε με την λογική να ικανοποιήσουμε τα προσωπικά μας “εγώ”. Δηλαδή να υπάρχει μια ομάδα για να προπονεί ο Βασίλης και να κάνω τον αθλητή εγώ. Ήταν μια απόφαση συνειδητή, μια απόφαση με πλάνο και όραμα. Κάπως έτσι ήρθε και η απόφαση να αναλάβω General manager. Σκοπος είναι να συνδράμω από πλευράς μου και εγώ στο δύσκολο κομμάτι της οργάνωσης και να βοηθήσω στην ανάπτυξη του συλλόγου, να μεγαλώσει εντός και εκτός γηπέδων, να έρθουν κοντά μας ακόμα πιο πολλοί άνθρωποι όπως ο μεγάλος μας χορηγός φέτος Σάκης Κότσιφας, να γίνουν ακόμα πιο πολλές οι επιχειρήσεις που στηρίζουν την ομάδα μας και εδώ να ευχαριστήσω όχι μόνο του μεγάλους υποστηρικτές μας τόσα χρόνια Clernet, istante, Μπεβούδας companies,Καταστήματα Παρράς, Οπαπ Κανελλακόπουλος, αλλά και όλες τις επιχειρήσεις και τους απλούς φιλάθλους για την τεράστια στήριξη τους».

Πιστεύεις ότι θα «αντέξεις» εκτός παρκέ; Γιατί ήδη οι πρώτες φήμες λένε ότι του χρόνου θα φοράς την φανέλα των Αστεριών Αμαλιάδας στην παρθενική τους συμμετοχή στα πρωταθλήματα.

«Πάντα πίστευα ότι το δυσκολότερο κομμάτι στην ζωή ενός αθλητή είναι το πώς θα σταματήσει τον αθλητισμό. Και η αλήθεια είναι ότι με τρόμαζε η ιδέα στο τι θα κάνω όταν έρθει αυτή η στιγμή. Δυστυχώς αυτή η στιγμή ήρθε! Θα δούμε πώς θα πάει. Όσον αφορά τις φήμες είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις αλλά θα δείξει το μέλλον αν αυτές θα ευοδωθούν».

Πως είναι η μέχρι τώρα η συνεργασία σου με τους προπονητές και τους αθλητές του Α.Σ.Σ.Α.;

«Είμαι πολύ τυχερός που στην πρώτη μου σεζόν ως general manager έχω αυτούς τους συνεργάτες δίπλα μου.Και το προπονητικό team αλλά και οι αθλητές είναι γνώστες τους χώρου με μεγάλη εμπειρία και αυτό κάνει την ζωή μου πολύ πιο εύκολη. Είναι σημαντικό να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που έχεις τις ίδιες ιδέες και τα ίδια ιδανικά για το άθλημα».

Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας και η μπασκετική δραστηριότητα στον πάγο. Πως πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η συνέχεια στον αθλητισμό και ειδικότερα στο μπάσκετ;

«Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλες τις οικογένειες που βίωσαν την απώλεια και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση σε όλους τους νοσούντες.Έπειτα να ευχηθώ σύντομα να τελειώσει όλο αυτό το οποίο ζούμε. Για μένα η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα έτσι ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι ασφαλείς. Δεν θεωρώ ότι είναι ανάγκη να βιαστούμε για την επιστροφή, δεν είναι ανάγκη να ρισκάρουμε. Θα πρέπει να μετρήσουμε όλα τα δεδομένα και όταν αυτά μας δείξουν τον δρόμο τότε θα μπορούμε να επιστρέψουμε».

Είσαι προπονητής στην πρότυπη ακαδημία καλαθοσφαίρισης Αστέρια Αμαλιαδας και μάλιστα πριν λίγες μέρες είχατε και την μεγάλη επιτυχία της κλήσης του Γιώργου Πέππα στις προεπιλογές της Εθνικής Παμπαίδων. Πώς είναι οι συνέπειες της πανδημίας στις νεαρές ηλικίες και τι βλέπεις να γίνεται με τα πρωταθλήματα;

«Η κλήση του Γιώργου στην προεπιλογή της Εθνικής Παμπαίδων αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για όλους τους ανθρώπους των Αστεριών. Ο Γιώργος είναι το παράδειγμα ότι ο συνδυασμός του ταλέντου με την σωστή δουλειά φέρνει πάντα αποτελέσματα. Στα Αστέρια Αμαλιάδας γίνεται μια πολύ όμορφη προσπάθεια. Στόχος μας είναι αρχικά να βγάλουμε σωστούς αθλητές και ανθρώπους και μετά μπασκετμπολίστες. Σκοπός μας είναι να μάθουμε στα παιδιά, με τον σωστό τρόπο, τα βασικά του αθλήματος και όχι να δημιουργήσουμε ομάδες που απλά κερδίζουν αγώνες στις αναπτυξιακές κατηγορίες. Δυστυχώς όλο αυτό που ζούμε με την πανδημία έχει φέρει πίσω αυτή την προσπάθεια. Η αποχή από τις προπονήσεις αναστέλλει την εξέλιξη και την πρόοδο των παιδιών.Είναι αναγκαίο κακό όμως. Και για τα αναπτυξιακά πρωτάθληματα έχω την ίδια άποψη. Θα πρέπει να ξεκινήσουν οπότε αυτό κριθεί ασφαλές. Δεν πρέπει να να διακινδυνεύσει η υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους».

Δύο συνεχόμενες ανόδους τα δυο τελευταία χρόνια με τον Α.Σ.Σ.Α. με εσένα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρκέ . Διάδοχοί σου παιδιά από την Ηλεία με μεγάλο ταλέντο. Τι να περιμένουμε από τους αντικαταστάτες σου και μέχρι που μπορεί να φτάσει φέτος ο Α.Σ.Σ.Α.;

«Είχα την χαρά οι δύο τελευταίες μου χρονιές σαν αθλητής να συνδυαστούν με δύο πρωταθλήματα. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Αυτή είναι και η πραγματική ανταμοιβή του ερασιτέχνη αθλητή. Στόχος όλων μας ήταν πάντα η ομάδα να έχει τοπικό χαρακτήρα. Να έχει πάντα παιδιά από την Ηλεία. Ένας από τους λόγους άλλωστε που φτιάχτηκε αυτή η ομάδα είναι να δώσει χώρο στους ντόπιους αθλητές να εκφραστούν. Όλα τα παιδιά που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην ομάδα είναι παιδιά με μεγάλο ταλέντο και έχουν πολλά να δώσουν και στην ομάδα μας αλλά και στον αθλητισμό του τόπου μας. Είναι παιδιά που έχουν το μπασκετικό υπόβαθρο να φέρουν νέες μεγαλύτερες επιτυχίες. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε όμως και τα παιδιά που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια μαζί μας και που έβαλαν και αυτά το λιθαράκι τους σε αυτή την πορεία. Και τους ευχαριστούμε όλους. Η φετινή χρονιά πιστεύω ότι στο τέλος της, οπότε και να είναι αυτό, θα μας φέρει κάτι ωραίο. Κάτι που θα μας κάνει να χαμογελάσουμε».

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή που έζησες στην πολύχρονη καριέρα σου στα παρκέ; Θα άλλαζες κάτι σε αυτή την πορεία;

«Με απόλυτη σιγουριά μπορώ να σας πω ότι δεν θα άλλαζα τίποτα από αυτή την πορεία. Όλα αυτά που έζησα με διαμόρφωσαν και σαν αθλητή και σαν άνθρωπο. Κάθε λύπη, κάθε χαρά, κάθε ξεχωριστή στιγμή την έζησα στο έπακρο. Κάθε μου λεπτό στο γήπεδο μου γέμιζε την ψυχή. Όσον αφορά τώρα την καλύτερη στιγμή δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μια. Σίγουρα είναι τα πρωταθλήματα που κατέκτησα, σίγουρα είναι οι προσωπικές μου διακρίσεις.Το σημαντικότερο όλων όμως είναι οι φιλίες και οι προσωπικές σχέσεις που δημιούργησα μέσα από την ενασχόλησή μου με το μπάσκετ. Και στην ουσία είναι το μόνο που μένει, όλα τα άλλα είναι όμορφες αναμνήσεις».

Τελευταία έχει ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος σχετικά με τη χρήση των χώρων του Δημοτικού Σταδίου. Ποια είναι η θέση σου στην όλη αυτή κατάσταση;

«Αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει όλους τους εμπλεκόμενους στο ΔΑΚ του Δήμου Ήλιδας. Θεωρώ πως είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί από την μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος και εντέλει να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σίγουρα θα είναι μια διαδικασία που δεν θα είναι ευχάριστη σε όλους και σίγουρα τα αποτελέσματα αυτής δεν θα είναι προς το προσωπικό συμφέρον όλων. Είναι ανάγκη να καταλάβουμε όλοι ότι το αθλητικό κέντρο είναι όλων μας και δεν αποτελεί περιουσία κανενός. Θα πρέπει όλοι να έχουμε στο νου μας ότι είναι διαφορετικό πράγμα η φιλοξενία από την κατάχρηση αυτής, όπως και ότι απέχει πολύ και η διεύθυνση από την διαχείριση».

Μέχρι που φτάνουν τα όνειρά σου, τα όνειρα του Α.Σ.Σ.Α και των Αστεριών Αμαλιάδας;

«Τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι! Ελπίζω κάποια στιγμή να δούμε τον Α.Σ.Σ Αμαλιάδας σε κάποια από τις ανώτερες κατηγορίες της χώρας και τα Αστέρια να αποτελούν μια από τις σημαντικότερες δομές παραγωγής αθλητών στον τόπο μας».

Αγαπημένο χόμπι: Μπάσκετ- ψάρεμα.

Αγαπημένο τραγούδι: Είναι πολλά!

Αγαπημένη ταινία: Το Πράσινο Μίλι.

Αγαπημένο φαγητό: Όλα!

Αγαπημένη ομάδα: Παναθηναϊκός

Αγαπημένος αθλητής: Γιασικεβίτσιους

Όνειρο ζωής: Να μπορέσω να ζήσω όλα αυτά που έχω φανταστεί!

 

Όλη η επικαιρότητα