Εκπαίδευση

Βαθμοί Πανελληνίων 2021: Στις 5 ή 6 Ιουλίου τα αποτελέσματα – Πως επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Έπεσε χθες η αυλαία για τις Πανελλήνιες 2021 με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να ολοκληρώνουν τις εξετάσεις τους. Υπενθυμίζεται πως η φετινή, ήταν μια δύσκολη χρονιά που επηρέασε τους υποψηφίους, τόσο με την τηλεκπαίδευση, όσο και με τις αλλαγές που έφερε το υπουργείο Παιδείας.

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών είναι προ των πυλών και υπολογίζεται να γίνει ίσως και νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι πληροφορίες θέλουν τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται τη Δευτέρα 5 με Τρίτη 6 Ιουλίου, αρκετές ημέρες νωρίτερα από ότι την προηγούμενη χρονιά που ανακοινώθηκαν 10 Ιουλίου.

Η βαθμολογία των ειδικών μαθημάτων, υπολογίζεται να ολοκληρωθεί πριν τη Τετάρτη 14 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται πως φέτος για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων μέσω sms, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το διπλό μηχανογραφικό.

Ενημέρωση βαθμολογίας των υποψηφίων με sms

Οι φετινοί υποψήφιοι των πανελληνίων, θα ενημερωθούν από το υπουργείο Παιδείας με γραπτό μήνυμα sms για την βαθμολογία τους αλλά και για το τμήμα ή την σχολή την οποία πέτυχαν και θα εισαχθούν. Λίγες ημέρες μετά την ενημέρωση με sms, θα ανακοινωθεί και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα. Εν συνεχεία οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους που για πρώτη χρονιά φέτος θα είναι διπλό. Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέξουν ΑΕΙ και τμήματα Δημοσίων ΙΕΚ.

Συντελεστές Βαρύτητας

Από τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα. Οι συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα ορίζονται ως εξής: Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γίνεται λόγος για άνοδος των βάσεων, κάτι που συνδέεται στενά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αυτό σημαίνει πως βάση υπολογισμών, ίσως υπάρξει άνοδος περί 8.500 μορίων σε περιφερειακά Πανεπιστήμια. Tαυτόχρονα αναμένεται να αφήσει εκτός Πανεπιστημίων 30.000 υποψήφιους, πολλοί εκ των οποίων θα έχουν βαθμούς και μόρια άνω των 10.000.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.

Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2.

Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.

Οι επιδόσεις των υποψηφίων ανεβάζουν τις βάσεις – Πώς θα κινηθούν Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει, οι επιδόσεις των μαθητών στα θέματα των πανελληνίων ήταν καλές. Άρα αν οι αναλύσεις αποδειχθούν αληθείς θα προκύψουνδύο αποτελέσματα.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα και αυτό διότι ο μέσος όρος του πεδίου είναι η μία από τις δύο τιμές που θα τη διαμορφώσει. Αναλυτικότερα, αν υπάρχουν ευκολότερα θέματα και άρα καλύτερες επιδόσεις, αυτό σημαίνει άνοδο των μορίων στα περισσότερα τμήματα.

Σημαντικό προς αναφορά είναι το γεγονός πως το παραπάνω δεν θα επηρεάσει σχολές που παραμένουν πρώτες στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Σχολές όπως Νομική, Ιατρική, Πολυτεχνικές Σχολές κ.α. δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθούν εύκολα.

Πως επηρεάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, πρόκειται να επηρεάσει τις βάσεις σε κάθε επιστημονικό πεδίο ως εξής:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», και ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο Επιστημονικό Πεδίο, (Ανθρωπιστικές Σπουδές), Όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί).

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες), Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας), Συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), Αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.

Όλη η επικαιρότητα