Ηλεία

Βαθμολογίες με e-mail: Πολλοί οι εκπαιδευτικοί που δεν κατέθεσαν βαθμολογίες τετραμήνου

Με e-mail, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας των γονέων στις σχολικές μονάδες, ξεκίνησε η αποστολή των ελέγχων των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου καθώς έληξε το α΄ τετράμηνο του τρέχοντος σχολικού έτους.

Πολλοί ήταν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Ηλείας που δεν κατέθεσαν βαθμολογίες τετράμηνου για τους μαθητές τους καθώς εκτίμησαν πως δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πόσο εύκολο είναι οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου να εμπεδώσουν την ύλη μέσα από την τηλεκπαίδευση;

Πώς μπορούν αυτά τα παιδιά να βαθμολογηθούν από τους καθηγητές τους, όταν αρκετά από αυτά δεν έχουν παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα που έγιναν μέσω της τηλεκπαίδευσης, είτε λόγω προβλήματος στο Internet, είτε λόγω έλλειψης σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών; Πρόσφατα μία πανελλαδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, έδειξε ότι το 72% των παιδιών που παρακολουθούσαν την τηλεκπαίδευση δεν έχει εμπεδώσει την ύλη, ενώ και το 92% των εκπαιδευτικών αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα κατά την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Πολλά τα προβλήματα

Διά ζώσης μαθήματα έχουν γίνει μόνο δύο μήνες στη δευτεροβάθμια. Η τηλεκπαίδευση, όσο κι αν γίνεται καλά από τους εκπαιδευτικούς στους οποίους κοστίζει «χρόνο και χρήμα», αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία. Χαρακτηριστικά, σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις μαθητές (72,6%) δήλωσαν ότι έχουν εμπεδώσει λίγο ή και καθόλου την ύλη που διδάχθηκε στα τηλεμαθήματα.

Ειδικότερα, η έρευνα αφορούσε την τηλεκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, συμμετείχαν 2.548 μαθητές και 963 καθηγητές. Ως προς τα συμπεράσματα, περίπου 7 στους 10 καθηγητές δήλωσαν ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην τηλεκπαίδευση σχετίζονται με τον ελλιπή εξοπλισμό και την κακή σύνδεση των μαθητών.

Ο κύριος λόγος δυσκολίας που αναφέρουν οι μαθητές είναι η πλατφόρμα WeBex (το 65% των μαθητών τη θεωρεί προβληματική). Αλλες δυσκολίες για τους μαθητές ήταν η απουσία ζωντανής επαφής με συμμαθητές και καθηγητές (52,7%), οι ελλιπείς ψηφιακές δεξιότητές των ιδίων και των καθηγητών και η δυσκολία πρόσβασης στις πλατφόρμες ασύγχρονης

Οι 8 στους 10 μαθητές θεωρούν ότι οι δυσκολίες υποβάθμισαν την ποιότητα του μαθήματος από αρκετά έως πάρα πολύ. Άλλωστε, λιγότερο από το 60% των μαθητών παρακολουθεί όντως το μάθημα στην τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με 9 στους 10 καθηγητές.

Η διάσπαση προσοχής των μαθητών, την οποία μαθητές και εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν σε εντυπωσιακό ποσοστό (86,8% και 80,7%, αντιστοίχως) ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση, φαίνεται να ευθύνεται για τον αποθαρρυντικά μικρό βαθμό παρακολούθησης και συμμετοχής.

Ταυτόχρονα, το 62,6% των μαθητών δηλώνει ότι τα προβλήματα στην τηλεκπαίδευση τους προκάλεσε άγχος ή και άλλα αρνητικά συναισθήματα (αρκετά έως πάρα πολύ).

Από την πλευρά τους, μόνο το 7,8% των εκπαιδευτικών δήλωσε πως δεν αντιμετώπισε κανένα τεχνικό πρόβλημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες πώς μπορούν να βαθμολογηθούν τα παιδιά της δευτεροβάθμιας; Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί ελαφρά την καρδία…

Για αυτό το θέμα ζητήσαμε τη γνώμη καθηγητών, αλλά και μαθητών που «έζησαν» έντονα όλο αυτό τον καιρό την τηλεκπαίδευση…

Χάρης Παπαφωτόπουλος, Μαθητής Α’ Γυμνασίου

Ο Χάρης Παπαφωτόπουλος Μαθητής Α’ Γυμνάσιου αναφέρθηκε στις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης, αλλά επισήμανε πως αυτό έγινε για την υγεία όλων.

«Σίγουρα δεν είναι το ίδιο πράγμα  να  κάνεις  μάθημα από  τηλεκπαιδευση και όχι στο φυσικό περιβάλλον του σχολείου και της τάξης,  αλλά  πιστεύω πως έγινε για το καλύτερο για την υγεία όλων μας.

Από την μάς κρατούν σε ασφάλεια..  αλλά από την άλλη  στερούμαστε  την καθημερινή επαφή με τον καθηγητή.. τον συμμαθητή.. τον  φίλο.. άρα  η ψυχολογία μας  πέφτει  αυτόματα…. άρα δεν υπάρχει η  ίδια  ψυχολογία για να αποδώσει ένα παιδί το ίδιο  όπως να βρίσκεται στο χώρο του σχολείου.  Βέβαια όταν θέλει να αποδώσει ένα παιδί θα αποδώσει μέσα και από την τηλεκπαιδευση…  αλλά δεν θα είναι σίγουρα το ίδιο όπως θα είμαστε στο σχολείο..

Άρα   πιστεύω πως η βαθμολογία  του τετράμηνο  δεν θα είναι το ίδιο  δίκαιοι   με τα γεγονότα που περνάμε…

Κατά την γνώμη μου θα ήθελα να μπει βαθμολογία  για να ξέρουμε και εμείς οι μαθητές  που  βρισκόμαστε  και να μας δοθεί η δυνατότητα να  διορθώσουμε   τις αποδώσεις μας  στο επόμενο  τετράμηνο.

Ελπίζω να μην ξανά  κλείσουν τα σχολεία και να τελειώσει  όλο αυτό το  ( κακό  όνειρο) που  λέγεται  κορωνοιος  και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας σύντομα…».

Τάκης Ηλιόπουλος, Μαθητής Β’ Λυκείου

Ο Τάκης Ηλιόπουλος Μαθητής Β’ Λυκείου δήλωσε ότι δεν είχε κάποιο πρόβλημα με την τηλεκπαίδευση, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο να παρακολουθείς τα μαθήματα μέσα από τον υπολογιστή ή το tablet και όχι μέσα από την τάξη.

«Κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την εκπαίδευση δεν είχα. Όμως σίγουρα δεν είναι και το ιδανικότερο να παρακολουθήσεις τα μαθήματα μέσω ενός υπολογιστή ή ενός tablet ή από κάποιο κινητό. Είναι άλλη η εμπειρία της δια ζώσης εκπαίδευσης και άλλη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Επίσης και η ψυχολογία αρκετών παιδιών δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αφού ήμασταν κλεισμένα μέσα στο σπίτι και δεν είχαμε επαφή με τους συμμαθητές μας και με τους καθηγητές μας. Και σίγουρα υπήρξαν και κάποια προβλήματα με την τεχνολογία webex οι δύο στο ξεκίνημα της τηλεκπαίδευσης…».

 

Γιώργος Φωτεινόπουλος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

O κ. Γιώργος Φωτεινόπουλος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας τόνισε ότι οι καθηγητές έχουν άποψη για την ύλη που έχει καλυφθεί οπότε μπορούν να βαθμολογήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Στο πρώτο τετράμηνο είχαμε την διδασκαλία δύο μήνες δια ζώσης και από τις 6 Νοεμβρίου εξ αποστάσεως. μέχρι φυσικά την επανέναρξη των μαθημάτων στις τάξεις των σχολείων. Θεωρούμε ότι μπορούν οι καθηγητές να έχουν άποψη για τη βαθμολογία των παιδιών. Μάλιστα έκανα και μία τηλεδιάσκεψη με όλους τους διευθυντές των σχολείων και τους εξήγησα τι ισχύουν για το σύστημα της βαθμολόγησης. Δεν υπάρχει όριο για το πότε θα δοθεί η βαθμολόγηση».

 

Δημήτρης Βασιλόπουλος, Διευθυντής Δημοτικού Νέας Μανωλάδας: «Αγώνας κάτω από αντίξοες συνθήκες»

All-focus

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Νέας Μανωλάδας κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Όσον αφορά στη βαθμολόγηση των μαθητών του α΄τριμήνου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είχαν ενημερωθεί έγκαιρα οι γονείς μέσω των προσωπικών τους e-mail και τώρα θα σταλεί και η βαθμολογία σε έντυπο.

Όσον αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απ΄ότι γνωρίζω υπάρχει πρόβλημα με τα διαγωνίσματα που έχουν μείνει πιο πίσω τουλάχιστον από το Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη. Εκτιμώ ότι γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τους καθηγητές να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και να δοθεί η βαθμολογία του α΄ τετραμήνου».

Για τον απολογισμό της τηλεκπαίδευσης «έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κάτω από πολύ  αντίξοες συνθήκες γιατί αρκετοί μαθητές είτε δεν είχαν υπολογιστές, είτε δεν είχαν τα απαραίτητα tablet και έκαναν την τηλεκαπαίδευση από τα κινητά τηλέφωνα.

Προφανώς η δια ζώσης εκπαίδευση δεν συγκρίνεται με τίποτα με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως. Υπάρχουν κενά στους μαθητές, ιδίως των μικρότερων τάξεων της πρώτης και της δευτέρας και κάνουμε πραγματικά αγώνα δρόμου για να καλύψουμε αυτά τα κενά Β τάξη αλλά και για τα παιδάκια της πρώτης που προσπαθούν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς μάθησης.

Ήταν μια σοβαρή προσπάθεια, υπάρχουν κενά, ελπίζουμε ότι όσο μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και τηρώντας αυστηρά τη υγειονομικά μέτρα, γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους τους συναδέλφους. Ας ελπίσουμε το καλύτερο».

Παναγιώτης Περίδρομος, Μαθητής Γ Λυκείου ΓΕΛ Λεχαινών: «Απαρχαιωμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών»

“Στο ξεκίνημα της πανδημίας και με γνώμονα την ένταξή μας σε μια πρωτόγνωρη  καθημερινότητα, όπου όλα όπως μας υποσχέθηκαν θα λειτουργούσαν άψογα/ρολόι, βρεθήκαμε μετέωροι με το χάος!Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα αναγκαζόμαστε ακόμα να συζητάμε για την γνωστή σε όλους μας σύγχρονη τηλεκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί μονόδρομο με όλα τα παρελκόμενα που δημιουργήθηκαν με τα σχολεία.Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην χώρα μας η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε δίχως προκατάληψη! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα,να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας και να διατηρήσουμε ζωντανή επαφή με τους καθηγητές, συμμαθητές και φίλους μας.Στον αντίποδα όλων αυτών ,δημιουργήθηκαν ουσιώδη προβλήματα στο απαρχαιωμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών, στην ψυχική και σωματική υγεία χιλιάδων παιδιών και στην οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών…Τέλος, αναφερόμενος στην τάξη της Γ΄Λυκείου θεωρώ πως αν διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη η υπάρχουσα κατάσταση, θα επηρεαστεί αρνητικά η απόδοση των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις”.

Ανδρέας Μίγκος, καθηγητής φροντιστηρίου: «Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο»

“Συμπληρώνουμε αισίως 100 ημέρες από το δεύτερο lockdown και πιστεύω οτι τα πράγματα πλέον βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η τηλεκπαιδευση έχει και τα θετικά της και τα αρνητικά της, ομως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την δια ζώσης εκπαίδευση. Δεν μπορείς να έρθεις σε απευθείας επαφή με τον μαθητή, να δεις την έκφραση του, τη γλώσσα του σώματος και να συνδεθείς μαζί του περισσότερο. Όμως η κατάσταση είναι ίδια για όλους και πρέπει να προσαρμοστούμε σ αυτήν και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να το ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εύχομαι του χρόνου τέτοια, εποχή να είμαστε ελεύθεροι και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους μαθητές μας όπως ξέρουμε καλύτερα”

Νεκτάριος Αποστολόπουλος, Φροντιστήριο Φυσικών Επιστημών – Αμαλιάδα

Η τηλεκπαίδευση έχει σίγουρα και πλεονεκτήματα. Μάθαμε τη χρήση του διαδικτύου στη σωστή του βάση, εξοικονομήσαμε χρόνο ενώ είμαστε δίπλα στους μαθητές ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο η εξοικείωση είναι δύσκολη τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και  για τους μαθητές.

Η πρόσβαση δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλους. Η αγωνία κ το άγχος ιδιαίτερα αυξημένο τόσο  λόγω της πανδημίας όσο και για την αβεβαιότητα που αιωρείται σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Μεγαλύτερα προβλήματα θεωρώ, ότι θα αποκτήσουν κυρίως οι μαθητές της Α Λυκείου μιας και είναι η τάξη που χτίζουν τις βάσεις τους για την πρόοδο τους. Τα φροντιστήρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και συνδράμουν όσο το δυνατόν μπορούν στην βελτίωση της κατάστασης και  φυσικά πρέπει να ενισχύσουν την εκπαίδευση του σχολείου και όχι να την αντικαταστήσουν.

Αναστασία Μαστοροπούλου Διευθύντρια ΓΕΛ Κρεστένων: “Η διδασκαλία και η αξιολόγηση είναι καθήκον του εκπαιδευτικού και δικαίωμα του μαθητή” 

“Από τις αρχές του μήνα η εκπαιδευτική διαδικασία επανήλθε  στην κανονικότητα.

Τα διαδικτυακά μαθήματα δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήματα, η ύλη προχώρησε κανονικά, ενώ η συμμετοχή των μαθητών ήταν καθολική χωρίς απουσίες!

Η πρώτη εβδομάδα εκτός των παραδόσεων, αφιερώθηκε στην διάγνωση του κατά πόσον οι μαθητές είχαν αφομοιώσει την διδαχθείσα ύλη και την νέα οπτική των μαθημάτων μας, Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού της Β τάξης!

Εκτιμώ πως οι στόχοι μας έχουν επιτευχθεί στο πεδίο αυτό.

Εννοείται ότι η αξιολόγηση των μαθητών, με κατάθεση  βαθμολογίας για την επίδοσή τους στο Α τετράμηνο θα γίνει κανονικά!

Υπάρχουν κριτήρια που οδηγούν σε αυτήν, όπως η συμμετοχή, οι εργασίες που ανατέθηκαν, οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί.

Εξάλλου  η μειωμένη ύλη, παρέχει την δυνατότητα όχι μόνον της έγκαιρης ολοκλήρωσης της διδακτέας ύλης, αλλά και  αρκετών επαναλήψεων που θα συνεισφέρουν στην εμπέδωση και αφομοίωσή της.

Η διδασκαλία και η αξιολόγηση είναι καθήκον του εκπαιδευτικού και δικαίωμα του μαθητή.

Τέλος, επειδή είμαστε άνθρωποι, υπάρχει το δεύτερο τετράμηνο για την όποια διόρθωση ή βελτίωσή της”.

Όλη η επικαιρότητα