Ηλεία

Βαρθολομιό: Δικογραφία για τον ξυλοδαρμό του εργάτη γης

Τι δηλώνει στην «Πατρίς» ο φερόμενος ως δράστης

Δικογραφία σχηματίστηκε χθες από το ΑΤ Πηνειού για πρόκληση σωματικής βλάβης, απασχόληση αλλοδαπού χωρίς νόμιμη παραμονή στη Χώρα και μη καταβολή δεδουλευμένων, σε βάρος του 35χρονου αγρότη και προέδρου Αθλητικού Σωματείου  από το Βαρθολομιό, Ευάγγελου Γεωργιόπουλου.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ), ο εργάτης «ζήτησε από το αφεντικό του που του χρωστούσε 5.000 ευρώ να τον πληρώσει», ωστόσο, ο γιος του αφεντικού «προχώρησε σε άγριο ξυλοδαρμό». Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε με χτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και το σώμα.

Η καταγγελία 

«Με μεθόδους Ν.Μανωλάδας απάντησε αφεντικό σε μετανάστη εργάτη που ζήτησε τα λεφτά του στο Βαρθολομιό.

Ο μετανάστης εργάτης γης Μπιλάλ Οντίν την Κυριακή 18/10 το πρωί στο Βαρθολομιό Ηλείας ζήτησε από το αφεντικό του που του χρωστούσε 5000 ευρώ να τον πληρώσει. Ο γιός του αφεντικού προχώρησε σε άγριο ξυλοδαρμό, συνεχίζοντας την γνωστή παράδοση των ρατσιστών αφεντικών της Ν.Μανωλάδας, όταν έβαψαν τα φραουλοχώραφα με το αίμα των εργατών γης που απαιτούσαν τα δεδουλευμένα. Τον μετέφεραν χωρίς τη θέληση του από το κατάστημα τους όπου πουλάνε πατάτες σε χωράφι και τον χτύπησαν εκεί.

Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με χτυπήματα στο κεφάλι , στο πρόσωπο και το σώμα. Οι μέθοδοι των αφεντικών τύπου Ν.Μανωλάδας όχι μόνο δεν έχουνε εξαλειφθεί αλλά καλά κρατούν εκβιάζοντας ιδιαίτερα τους μετανάστες εργάτες χωρίς χαρτιά να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια και να πληρώνονται όποτε επιθυμεί το κάθε αφεντικό.

Καλούμε τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα Ηλείας, Αμαλιάδας, Πύργου και Πάτρας, τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και το αντιρατσιστικό κίνημα που οργάνωσε την μεγάλη κινητοποίηση στη Ν. Μανωλάδα, να καταδικάσουν την ρατσιστική εργοδοτική επίθεση κατά του μετανάστη εργάτη, να απαιτήσουν την τιμωρία του δράστη και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μεροκάματων.

Είναι ώρα να μπει τέλος στην ομηρία χιλιάδων μεταναστών εργατών γης και να νομιμοποιηθούν εδώ και τώρα όλοι».

Τι δηλώνει ο καταγγελόμενος

Ο καταγγελλόμενος, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση,  ο 35χρονος κ. Βαγγέλης Γεωργιόπουλος αγρότης στο επάγγελμα και πρόεδρος αθλητικού σωματείου, δήλωσε στην «Πατρίς»: «Για το θέμα του ξυλοδαρμού δεν έχω καμία σχέση. Απορώ γιατί εμπλέκεται το όνομά μου με τον τρόπο αυτό και επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα».

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Για την υπόθεση από την ΕΛΑΣ εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση: «Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πηνειού, σχηματίστηκε έπειτα από καταγγελία, δικογραφία σε βάρος ημεδαπού άνδρα, για πρόκληση σωματικής βλάβης, απασχόληση αλλοδαπού χωρίς νόμιμη παραμονή στη Χώρα και μη καταβολή δεδουλευμένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία στις 18/10/2020 το πρωί, ο αλλοδαπός άνδρας, εργαζόμενος ως εργάτης γης, σε περιοχή της Ηλείας, είχε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον εργοδότη του, με αφορμή την μη καταβολή δεδουλευμένων, ύψους 5.500 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να του προκαλέσει σωματικές βλάβες.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ιδία μέσα στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, ενώ στην συνέχεα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου και νοσηλεύτηκε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ημεδαπού άνδρα, ο οποίος δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης των ορίων του αυτοφώρου, θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή Ηλεία του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε τον ξυλοδαρμό μετανάστη εργάτη γης στο Βαρθολομιό του δήμου Πηνειού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν στην πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά.»

Όλη η επικαιρότητα