WEB tv Δελτίο Ειδήσεων ΟΡΤ Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Βασ. Γιαννόπουλος: «Η Πρυτανική αρχή κρύβεται πίσω από την απόφαση της επιτροπής» (vid)

Τις πραγματικές προθέσεις της Πρυτανικής αρχής για το θέμα των σχολών της Ηλείας ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, χωρίς όμως ποτέ, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και την Πέλυ Μπεβούδα να πάρει απάντηση επ’ αυτού.

“Θα πρέπει επιτέλους και αυτό ζήτησα από τον Πρύτανη, χωρίς  φυσικά να λάβω καμία απολύτως απάντηση επ’  αυτού, η Πρυτανική Αρχή να μας πει ποιές είναι πραγματικά οι προθέσεις της. Γιατί ξέρεται κάτι, εγώ διαπιστώνω ότι ενδεχομένως η Πρυτανική Αρχή να βολεύεται,  να ικανοποιείται και να κρύβεται πίσω από αυτή την εισήγηση της επιτροπής, η οποία εμμένει στη δικαιολογία των χιλιομετρικών αποστάσεων,  κάτι που είναι χωρίς κανένα αντίκρισμα. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα σχολών που λειτουργούν σε μεγάλες αποστάσεις, πανεπιστημίων που είναι εξακτινωμένα, είναι βιώσιμες και έχουν και τεράστιες επιτυχίες. Αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να συμβεί και στην Ηλεία με την ουσιαστική ενδεχομένως ενδυνάμωση των υφιστάμενων σχολών τους που έχουν το συγκεκριμένο προσανατολισμό και έχουν να κάνουν με τις αναπτυξιακές προοπτικές και τις δυνατότητες που έχουμε ως περιοχή.              Αφορούν φυσικά το αναμφίβολο πολιτιστικό απόθεμα που έχουμε ως Ηλεία και σε ότι αφορά τη σχολή της Αμαλιάδος, το τμήμα Γεωπονίας  αναφέρεται  στο νομό μας που είναι αγροτικός.

Οφείλω να παραδεχθώ ότι ήμουν εξαιρετικά  επιφυλακτικός στο αν θα συμμετείχα στην σημερινή συνάντηση των Δημάρχων με την Πρυτανική Αρχή. Αυτό το λέω και θέλω να είμαι ειλικρινής,  γιατί έχω πειστεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μας απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα,   ότι στην πραγματικότητα το Πανεπιστήμιο Πατρών και η πρυτανική του αρχή έχουν ξεκάθαρα αποφασίσει του τι θα συμβεί. Το πρώτο δείγμα γραφής το λάβαμε πριν από λίγες ημέρες με το περιβόητο αυτό πόρισμα της επιτροπής. Αυτό που λοιπόν που  και εγώ στο Πρύτανη είναι ότι  το θέμα αυτό το έχουμε εξαντλήσει. Δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε επιχειρήματα  για την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του να συνεχίσουν να λειτουργούν οι σχολές αυτές στην Ηλεία. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός  είναι αυταπόδεικτο και δεν χρειάζεται να πούμε το οτιδήποτε άλλο.

Εγώ δεν σας κρύβω ότι ήλπιζα παρ’ όλο που ήμουν αρνητικά προκατειλημμένος ότι θα εισέπραττα κάτι από την Πρυτανική Αρχή. Δεν έλαβα οτιδήποτε το οποίο να με πείθει και φυσικά δεν εξέλαβα και κάτι το οποίο να είναι ειλικρινές. Δεν ενστερνίζομαι την άποψη ότι κάθε πόλη να έχει την δικιά του σχολή και το είπα και στον πρύτανη. Ξεκάθαρα αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Θεωρώ ότι έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ότι είναι μη λειτουργικό και μη βιώσιμο. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν αναμφίβολα       οι τρόποι   ώστε να  έχουμε ουσιαστική εξακτίνωση ενός Πανεπιστημίου με ενδυνάμωση κάποιων σχολών.

Εκτός εάν δεν το θέλουμε. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση και επικοινωνία και με τους Δημάρχους και με τους βουλευτές της περιοχής μας. Για μένα το μόνο ευτυχές το μόνο παρήγορο στη σημερινή συνάντηση είναι ότι σύσσωμη η Ηλεία εκπροσωπήθηκε από την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Ορθώσαμε το ανάστημά μας, εκφράσαμε για μία ακόμα φορά την ξεκάθαρη αντίρρηση μας σε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο αυτών των σχολών. Όλη η Ηλεία είναι μία γροθιά, αποδείχθηκε σήμερα, δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε τις πιέσεις μας. Προσωπικά και όσο μπορώ με τις δυνάμεις μου θα προσπαθήσω να το καταστήσω σαφές προς το κεντρικό κράτος και προς το κυβερνητικά στελέχη, γιατί θεωρώ ότι δεν έχουν αντιληφθεί αυτό που πάει να γίνει, που ενδεχομένως να συμβεί στην Ηλεία. Δεν έχουν αντιληφθεί και δεν έχουν εικόνα της αντίδρασης που θα έχει ο κόσμος της Ηλείας σε ένα ενδεχόμενο κλείσιμο. Αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και εγώ είστε απόλυτα βέβαιοι από την πλευρά ότι θα το πράξω. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε αυτό να επικοινωνηθεί στην κυβέρνηση”.

Όλη η επικαιρότητα