WEB tv Αγροτικά Ηλεία

Βουπρασία: Αυτοψία Ν. Δούκα – Θ. Βασιλόπουλου – Γ. Λέντζα | Δέσμευση για άμεση αποζημίωση (vid)

Τις πληγείσες από την χαλαζόπτωση περιοχές του Κάμπου της Ηλείας επισκέφθηκε αργά το μεσημέρι χθες, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Δούκας έπειτα από την ενημέρωση που έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο για τις εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες.

Οι καταστροφές σε υπαίθριες καλλιέργειες, όπως πρώιμου καρπουζιού και φράουλας, είναι μεγάλες, ενώ σοβαρές είναι και οι ζημιές σε θερμοκήπια της ευρύτερης περιοχής με φράουλες και άλλες καλλιέργειες.

Οι δύο άνδρες συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα περιόδευσαν σε περιοχές του δήμου που επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου και συνομίλησαν με αγρότες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τις καλλιέργειές τους.

Αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ  κ. Νίκος Δούκας δήλωσε: «Η επίσκεψη γίνεται στα πλαίσια του παγετού της 9-10 Απριλίου ο οποίος δημιούργησε εκτεταμένα και σημαντικά προβλήματα από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία, αυτό που διαβεβαιώνουμε τους παραγωγούς ως ΕΛΓΑ και κατόπιν δεσμεύσεων του πρωθυπουργού και του υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης, ότι θα αποζημιωθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, αυτό που θα κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τις σωστές διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν με αμεσότητα με δικαιοσύνη και με αξιοπιστία όπως έχει αποδείξει ο Οργανισμός ότι λειτουργεί τον τελευταίο καιρό. Προέκυψε πρόσφατα και η χαλαζόπτωση εδώ στην περιοχή που έπληξε τα κηπευτικά, τις καλλιέργειες πεπονιού και καρπουζιού και γενικότερα στη Βόρεια Ηλεία δημιούργησε ένα γενικότερο ζήτημα, αυτό είδαμε εδώ με τους παραγωγούς της περιοχής και τους διαβεβαίωσα ότι άμεσα ο οργανισμός ήδη έχει κινητοποιηθεί έτσι ώστε να δει τη ζημιά και να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες  που χρειάζεται ώστε να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επανεπενδύσουν».

«Να θωρακίσουμε τις καλλιέργειες»

«Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας. Από την πρώτη στιγμή μαζί με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, το Περιφερειακό Γραφείο του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και τους συνεργάτες μου κινητοποιήθηκα για να καταγράψουμε τη ζημιά. Οι αγρότες μας που σε λίγες μέρες θα έβγαζαν το πεπόνι τους το καρπούζι τους την παραγωγή τους, για να την πουλήσουν και να ζήσουν, δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν τα κατάφεραν. Να η κατάσταση και μετά ο κόσμος λέει ότι οι αγρότες βγάζουν χρήματα. Δυστυχώς ο αγρότης είναι χρεωμένος. Επειδή είμαστε η πύλη εισόδου καιρικών προβλημάτων θα πρέπει να οργανωθούμε. Προτείνω να κάνουμε αντιχαλαζικά, να θωρακίσουμε τον τόπο μας με θερμοκήπια, και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ στο κομμάτι των ζημιών σε υπαίθριες καλλιέργειες. Πιστεύω ότι ο ΕΛΓΑ δεν θα αδικήσει τους αγρότες μας. Τέλος να πω ότι παρέδωσα υπόμνημα στον Νίκο Δούκα τον οποίο ευχαριστώ για την παρουσία του»

«Ένεση ρευστότητας»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας δήλωσε: «Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ βρέθηκε εδώ για να δει από κοντά τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση στην περιοχή μας. Εμείς ως Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης ήδη έχουμε προβεί στην αναγγελία προς τον ΕΛΓΑ  αλλά αυτό που ζητήσαμε από τον αντιπρόεδρο είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα να έρθουν οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ να καταγραφεί η ζημιά, έτσι ώστε να μπορέσει να αποδοθεί και το οικονομικό μέρος της ζημιάς προς τους παραγωγούς γιατί το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί  και για το λόγο αυτό κυβέρνηση και αρμόδιοι οφείλουν να δράσουν για να υπάρχει ένεση ρευστότητας προς τους παραγωγούς ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.Οι ζημιές είναι ολικές σε πεπόνι, καρπούζι και φράουλα »

Όλη η επικαιρότητα