Ηλεία Πολιτισμός

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Αυγείο – Οκτώ τάφοι της ύστερης κλασικής και ελληνιστικής περιόδου

Οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων αποκαλύφθηκαν και ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» εντός της Τ.Κ. Αυγείου, Δήμου Ήλιδος, Π.Ε. Ηλείας.

Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος.

Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο.

«Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά που βρέθηκαν στο Αυγείο. Οι εργασίες, τις οποίες εποπτεύαμε ως υπηρεσία, ήταν σωστικής ανασκαφικής έρευνας. Η περιοχή ανήκει στη Δυτική Νεκρόπολη της Ήλιδας και τα ευρήματα είναι εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας. Η Ήλιδα ήταν μία πολύ σημαντική πόλη για την Πελοπόννησο και περιμένουμε από τα νεκροταφεία της τα ευρήματα να είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Το χάλκινο αγγείο είναι εξαιρετικής σημασίας εύρημα και φυσικά βρέθηκαν και άλλα αγγεία που μας δίνουν ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε την περίοδο εκείνη», τόνισε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο.

Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ. Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη  με αετωματική επίστεψη.

Όλη η επικαιρότητα