Ευρώπη

Βρετανία: Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα ακόμα κι αν είχαν άμεση επαφή με κρούσμα

Δεν θα χρειάζονται να μπαίνουν σε απομόνωση και οι νέοι κάτω των 18 ετών

Οι στενές επαφές όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό δεν θα αναγκάζονται από τις 16 Αυγούστου να μπαίνουν σε καραντίνα στην Αγγλία, εφόσον έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή είναι κάτω των 18 ετών.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτητων ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Χαβίντ, διευκρινίζοντας ότι οι  ενήλικες θα πρέπει να έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα.

«Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση βάσει κινδύνου η οποία θα αναγνωρίζει τα τεράστια οφέλη που παρέχουν τα εμβόλια τόσο στα άτομα που εμβολιάζονται όσο και στα αγαπημένα τους πρόσωπα», δήλωσε.

Οι πολίτες, ωστόσο, θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να αυτοαπομονωθούν, όπως πριν, εάν βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό.

Οι λεπτομέρειες για το τέλος της καραντίνας για όσους είναι κάτω των 18 ετών θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας αργότερα. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των παιδιών που λείπουν το σχολείο στην Αγγλία λόγω της Covid «εκτοξεύτηκε» την περασμένη εβδομάδα κατά 66%, φτάνοντας στους 641.000 μαθητές.

«Η ελευθερία βρίσκεται στα μάτια μας για άλλη μια φορά» δήλωσε ο υπουργός στους βουλευτές, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να τερματίσουμε τα κάθετα μέτρα και να βασιστούμε περισσότερο στην «προσωπική ευθύνη και την κοινή λογική» .
Οι εμβολιασμοί στη Βρετανία έχουν αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ αριθμών κρουσμάτων και αριθμού νοσηλειών ή θανάτων: «Αυτό το προστατευτικό τοίχος σημαίνει ότι οι πιθανότητες έχουν μετατοπιστεί υπέρ μας και μπορούμε να δούμε εκ νέου πολλά από τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα