Οικονομία

“Βροχή” οι καταγγελίες για τα 534 ευρώ – Μπαίνουν σε αναστολή αλλά …δουλεύουν

Ποινές φυλάκισης, πέρα από χρηματικά πρόστιμα, προβλέπει για τους εργοδότες που θα ζητήσουν το σύνολο ή μέρος ακόμη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που αποδίδεται σε υπάλληλο με αναστολή, το νομοσχέδιο «σκούπα» που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το γεγονός ότι υιοθετούνται ακόμη και ποινές φυλάκισης για… εργοδότες, έρχονται σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών εργαζομένων που έλεγαν ότι τους «έβαζαν χέρι» στα επιδόματα των 534 ευρώ που έπαιρναν από το κράτος επειδή «πάγωσε» η σύμβασή τους.

Δεν είναι τυχαίο πως οι καταγγελίες για κρούσματα αυθαιρεσιών πέφτουν βροχή, ενώ ορισμένοι εργοδότες επιχειρούν συστηματικά να εκμεταλλευτούν τα μέτρα στήριξης που θεσμοθέτησε το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τη μορφή «τσουνάμι» έχουν πάρει οι καταγγελίες προς το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ και στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων της ΓΣΕΕ «Aντι -COVID-19».

Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως ενώ έχουν δηλωθεί σε αναστολή και λαμβάνουν τα 534 ευρώ από το κράτος εξαναγκάζονται να δουλεύουν «μαύρα» είτε με τηλεργασία είτε με φυσική παρουσία κανονικά στον χώρο εργασίας τους.

Από τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν απευθυνθεί στο ΚΕΠΕΑ οι περισσότεροι ανέφεραν πως εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν κατά τη διάρκεια της αναστολής.

Οι καταγγελίες αφορούσαν επιχειρήσεις που ενώ έθεταν σε αναστολή τους εργαζόμενους, τους καλούσαν να απασχοληθούν κανονικά.

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για νέα μορφή αδήλωτης εργασίας που εμφανίστηκε την περίοδο της καραντίνας και απειλεί τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.news, αναλόγες περιπτώσεις καταγράφονται με εργαζόμενους και στην Πάτρα, χωρίς αυτό να προκαλεί έκπληξη αφού το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί από την πρώτη καραντίνα τον περασμένο Απρίλιο και φυσικά επαναλαμβάνεται!

Όλη η επικαιρότητα