Αποδράσεις Ηλεία

Βυτινέικα: Μια ήσυχη κοινότητα με προνομιακή θέα

Ακούστε το άρθρο

Με μια εξαιρετική θεά που «βλέπει» στο Κατάκολο, τον Κυπαρισσιακό, την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά αλλά και στα βουνά της Αρκαδίας, τα Βυτινείκα εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Βρίσκονται πολύ κοντά στον Πύργο, μόλις 6 χλμ απόσταση, είναι χτισμένα στη νότια πλαγιά χαμηλής λοφοσειράς, σε μέσο υψόμετρο 58 μέτρων, με περίπου 250 μόνιμους κάτοικους σήμερα…

Σύμφωνα με την παράδοση τα Βυτινείκα συστάθηκαν το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα από κατοίκους της Βυτίνας Αρκαδίας, οι οποίοι αρχικά το χειμώνα έβοσκαν τα ποίμνιά τους και αργότερα με την καλλιέργεια της σταφίδας μετεγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται επίσημα το 1879 να προσαρτάται στον τότε δήμο Λετρίνων. Σύμφωνα με το Σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την τοπική κοινότητα Βυτινείκων που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Πύργου του Δήμου Πύργου…

Στα αξιοθέατα των Βυτινείκων, εκτός από την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα συμπεριλαμβάνεται και το ιδιωτικό Μουσείο και το Μνημείο του Πολέμου της Κορέας.

Τι δηλώνουν οι κάτοικοι

Δημήτρης Τσαφαράς (Πρόεδρος τοπική κοινότητας Βυτιναιίκων)

«Τα Βυτιναίικα έχουν σήμερα περίπου 250 με 280 μόνιμους κατοίκους. Ασχολούνται κυρίως με αγροτικές καλλιέργειες. Οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και δυστυχώς δεν γεννιούνται νέα παιδιά. Όσα μικρά παιδιά έχουμε πάνε σχολείο στο Σκουροχώρι αλλά και στον Πύργο.

Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ως πρόεδρος καταφέραμε να φτιάξουμε το ιατρείο από το οποίο όμως λείπει η σύνδεση με το ίντερνετ κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα ο γιατρός να πηγαίνει στα σπίτια των κατοίκων για να συνταγογραφεί. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα λυθεί το συγκεκριμένο.

Καταφέραμε επίσης να κάνουμε εργασίες συντήρησης στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρο, επαναλειτουργούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο, και ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Ηλείας για τη στήριξη του.

Επίσης στην κεντρική πλατεία του χωριού μας υπάρχει ένας όμορφος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μιας και προσφέρει ασφάλεια και μπορεί ν` αποτελέσει μια καλή επαγγελματική ευκαιρία.

Ο δήμαρχος φρόντισε και έπεσε χαλίκι στους δρόμους του Κάμπου μας και τώρα μένει να μας φτιάξει και την άσφαλτο σε δρόμους του χωριού και κυρίως στο έμπα του χωριού όπου έχει γίνει και θανατηφόρο τροχαίο παλιότερα. Πρέπει κάτι να γίνει γι` αυτό. Ύδρευση είμαστε μια χαρά κι ευχαριστώ την ΔΕΥΑΠ που είναι πολύ καλή υπηρεσία. Ο φωτισμός στο χωριό είναι εντάξει.

Πρόβλημα υπάρχει με τις κλοπές και πρέπει ν` αντιμετωπιστεί το θέμα. Είμαστε ήσυχο χωριό κι έχουμε πολύ καλούς νέους.

Με τον κορωνοιό προσέχουμε όλοι και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Καλώ τον δήμαρχο να προσέξει τους κοινοτάρχες γιατί όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα πρέπει πριν να απολογηθούμε για το τι κάναμε και σε τι μας βοήθησε».

Γιώργος Κουφόπουλος

«Είμαι 86 ετών κι έχω να πω πως η ζωή στα Βυτιναίικα είναι άνετη και είμαι τρισευτυχισμένος που ζω εδώ. Έζησα 55 χρόνια στην Αθήνα και ήρθα στα πάτρια εδάφη να ηρεμήσω κι ευχαριστώ τον Μεγαλοδύναμο.

Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι. Τα προβλήματα υπάρχουν για όλους και με την κατάσταση που ζούμε με την πανδημία είναι επικίνδυνα όλα όπως ακούμε.

Στην ηλικία που είμαι θέλω ν` αντικρίζω ανθρωπιά και τα ήθη και έθιμα της παλιάς γενιάς που έχουν εκλείψει από τους νεότερους».

Γεωργία Αρβανιτάκη

«Η ζωή στο χωριό μας είναι ήσυχη. Προσέχουμε, προστατευόμαστε από τον κορωνοιό, φοράμε μάσκες και πηγαίνουμε τα εγγόνια μας στο σχολείο τηρώντας επίσης όλα τα μέτρα προστασίας. Παλιότερα το χωριό μας είχε διθέσιο Δημοτικό και νηπιαγωγείο, τώρα οι μαθητές πάνε στο Σκουροχώρι ή στον Πύργο.

Υπάρχουν νέοι άνθρωποι στο χωριό, ο Πύργος είναι κοντά και βοηθά σε πολλά πράγματα αυτό. Το καλοκαίρι που πέρασε πάντως δεν είχαμε κόσμο.

Θα ήταν ωραία πάντως να είχαμε μια παιδική χαρά, έναν παιδότοπο για τα μικρά. Υπάρχει μια αλλά εκεί που βρίσκεται είναι ακατάλληλο σημείο κι έχει παραδοθεί στις “ορέξεις” κοινωνικής ομάδας με συγκεκριμένα πολιτισμικά χαρακτηριστικά που αποτελούν πληγή για την περιοχή μας…

Ο πρόεδρος είναι εξαίρετος, πασχίζει για τα πάντα κι οτιδήποτε του ζητήσουμε είναι παρόν και είναι πολύ δραστήριος για τα θέματα του χωριού. Μέχρι και καθαρισμό  στις πλατείες έκανε μόνος του».

Δημήτρης Ζοζώνης

«Η ζωή μας στα Βυτιναίικα είναι πολύ καλή. Αν και είμαστε λίγοι κάτοικοι έχουμε αυτό που πολλοί ψάχνουν και δεν το βρίσκουν, ποιότητα ζωής. Εδώ έχουμε φρέσκο αέρα, έχουμε τα κτήματα μας, ο Πύργος είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά και καλύπτει τις όποιες ανάγκες μας, η θάλασσα είναι πολύ κοντά.

Διαθέτουμε επίσης υπέροχη θεά και παλιότερα που λειτουργούσε κατάστημα είχαμε πολλούς επισκέπτες. Ο κορωνοιός πάντως μας έχει περιορίσει αρκετά είναι η αλήθεια…

Το χωριό μας χρειάζεται βιολογικό καθαρισμό και λύση στο θέμα της παραβατικότητας από ομάδα ανθρώπων, ένα γεγονός που μας προβληματίζει όλους τους κάτοικους. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι` αυτό το θέμα. Αφού η ίδια η Πολιτεία δεν τους έχει βάλει σε μια τάξη είναι πολύ δύσκολο…».

Κώστας Μπέλμπας (Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου)

«Η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς φέτος, από τις 15 Οκτώβρη, και κυλά ομαλά αφού λόγω Covid το μάζεμα γίνεται σιγά-σιγά χωρίς πλάκωση όπως λέμε στη γλώσσα μας. Οι τιμές έχουν πέσει ραγδαία… στο ξεκίνημα είχαμε 3,40 ευρώ και τώρα είναι 2,5 ευρώ. Η ποιότητα φέτος είναι πάρα πολύ καλή, η ελιά βγαίνει πάρα πολύ καλή με αυθημερόν επεξεργασία με συνέπεια το λάδι να είναι εξαιρετικό με καλή οξύτητα και φρουτώδη γεύση.

Στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή της ελιάς καλό θα είναι να αλλάξουν αρκετά. Στη καλλιέργεια ν` ακούν τις συμβουλές των γεωπόνων και μετά τη συγκομιδή ράντισμα με χαλκό. Στη συγκομιδή τα σακιά μεταφοράς να είναι γιούτινα ειδάλλως σε κλούβες μεγάλες ανοιχτές ν` αερίζεται ο καρπός. Έτσι θα βγαίνει καλή ποιότητα γιατί όταν έχουμε καλή ποιότητα θα βρούμε και τις καλές τιμές».

Όλη η επικαιρότητα