Ηλεία

Β. Γιακουμής (Δασάρχης Ολυμπίας): «Μεγάλες προσπάθειες για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα»

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται για την αποφυγή καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή της Ηλείας, ο δασάρχης Ολυμπίας κος Βασίλης Γιακουμής στάθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για τον καθαρισμό όλων των αγροτικών και δασικών δρόμων, για την αποκατάσταση των υδατοδεξαμενών και φυσικά για την έγκαιρη επέμβαση που πρέπει να υπάρχει για την κατάσβεση όποιας πυρκαγιάς προκληθεί, πριν φυσικά αυτή «ξεφύγει» και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Ο κος Γιακουμής αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες, αλλά και στο θέμα του κυνηγιού, όπου πρόσφατα αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του αριθμού των αγριογούρουνων στην περιοχή της ορεινής Ηλείας. Επιπλέον ο δασάρχης Ολυμπίας στάθηκε και στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στην υπηρεσία, μετά και τη συνταξιοδότηση αρκετών υπαλλήλων, ρίχνοντας την ευθύνη στην αποκεντρωμένη διοίκηση της Πάτρας, που δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού.

«Είναι έτοιμη η μελέτη βελτίωσης του υπάρχοντος αντιπυρικού σχεδιασμού»

Για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο κος Γιακουμής τόνισε σχετικά. «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στο πρώτο τετράμηνο του έτους, η υπηρεσία ετοιμάζει τη μελέτη βελτίωσης του υπάρχοντος αντιπυρικού σχεδιασμού.

Ήδη η μελέτη είναι έτοιμη, έχει εγκριθεί και με βάση τις πιστώσεις που θα δοθούν από το υπουργείο ή την περιφέρεια, θα κάνουμε τις συντηρήσεις και τις βελτιώσεις των υπαρχόντων δρόμων. Ήδη έχουμε την πρώτη κατανομή περίπου 20.000 ευρώ και περιμένουμε και άλλα τόσα περίπου από τις δημόσιες επενδύσεις.

Φέτος θα έχει και η περιφέρεια κάποια συμμετοχή σε ορισμένα δίκτυα μεγάλης κυκλοφορίας, όπως σε δασικούς δρόμους, οπότε θα υπάρξει συνεργασία μαζί της. Όπως κάθε χρόνο θα έχουμε συνεργασία και με τους δήμους, ούτως ώστε τα κενά που προκύπτουν από μας, να μπορέσουμε να τα καλύψουμε. Θα έχουμε βοήθεια και από τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, από το δήμο Ζαχάρως αλλά και τον Δήμο Πύργου για την περιοχή του Βώλακα.

Προσπαθούμε να είναι εύκολη η κυκλοφορία στο αγροτοδασικό δίκτυο των περιοχών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες πυρκαγιές εκδηλωθούν. Η δασική υπηρεσία – και εδώ θα ήθελα να τονίσω τον σημαντικό ρόλο που είχε στην περιοχή μας ο πρώην δασάρχης Παύλος Βαβλιάρας, πού μαζί εδώ και 30 χρόνια σχεδιάσαμε το δίκτυο της αντιπυρικής προστασίας με υδατοδεξαμενές και έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα πάνω από 500 km δασικών και αγροτικών δασικών δρόμων – έχει κατασκευάσει 16 υδατοδεξαμενές χωρητικότητας 100 τόνων η καθεμία, οι οποίες δεξαμενές είναι συνδεδεμένες είτε με πηγές, είτε με το δίκτυο των δήμων, έτσι ώστε να μπορούν όταν χρησιμοποιηθούν να ανανεώνονται συνεχώς με καινούργιο νερό.

Οι δεξαμενές αυτές είναι διάσπαρτες σε όλη την περιοχή και κυρίως στην Ορεινή Ζώνη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις πυρκαγιές. Έχει γίνει συντήρηση σε αυτές τις δεξαμενές και ήδη είναι γεμάτες με τη συνεργασία φυσικά και των δήμων».

«Εδώ και 10 χρόνια οι δασικές υπηρεσίες είναι ελλιπείς σε προσωπικό»

Για την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών ο κος Γιακούμης ανέφερε. «Δυστυχώς εδώ και 10 χρόνια οι δασικές υπηρεσίες του νομού και ειδικότερα η δασική υπηρεσία η δική μας είναι ελλιπείς σε προσωπικό. Και μεγάλη ευθύνη έχει η διοίκηση της αποκεντρωμένης, η οποία δεν έχει προκηρύξει τις θέσεις των συναδέλφων και συνεργατών οι οποίοι έχουν πάρει σύνταξη και έχουν φύγει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά.

Δυστυχώς το δασικό προσωπικό δεν έχει ανανεωθεί και αυτό οφείλεται για μένα στο ότι δεν έχει δοθεί η απαραίτητη βαρύτητα από την διοίκηση της Πάτρας για τις δασικές υπηρεσίες, τόσο στην Πελοπόννησο, όσο και στην Ηλεία. Θα έπρεπε οι δασικές υπηρεσίες να στελεχωθούν από τη στιγμή που αναρτήθηκαν και οι δασικοί χάρτες με νέο προσωπικό».

«Πολλά τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες»

Για τα προβλήματα που υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες πρόσθεσε. «Τώρα όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, που έγινε η ανάρτηση του 17 σε μας, έγιναν οι πρώτες ενστάσεις, δημιουργήθηκαν οι πρώτες επιτροπές οι οποίες επίλυσαν ένα ποσοστό σημαντικό, αφού οι επιτροπές ήταν άμισθες. Δυστυχώς επί ενάμιση χρόνο τώρα, αυτές οι επιτροπές δεν λειτούργησαν μετά το νόμο του Χατζηδάκη, περιμένοντας κάποια βελτίωση που δυστυχώς δεν έχει έρθει έως τώρα. Υπάρχουν προβλήματα και το σημαντικότερο είναι η επανάρτηση των χαρτών όπου δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα.

Δυστυχώς δεν έχει ενημερωθεί ο χάρτης από την εκδίκαση των υποθέσεων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Έπρεπε για μένα ο δασικός χάρτης κάθε έξι μήνες, το πολύ ένα χρόνο, να ανανεώνεται με πράξεις της διοίκησης. Να μπαίνει ο πολίτης μέσα και να βλέπει το πρόβλημά του. Δεν θα πρέπει να τον ταλαιπωρούμε με λάθη και παραλείψεις της διοίκησης. Ακόμη δεν βοηθήθηκαν και τις υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσουμε να διορθώσουμε όλα τα λάθη που υπάρχουν».

«Να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στο κυνήγι»

Τέλος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί ο κος Γιακουμής ανέφερε. «Ήδη σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής, αλλά και τους γειτονικούς του Πύργου και της Ολυμπίας, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Ήδη εδώ και δύο χρόνια υπάρχει μία μελέτη την οποία περιμένουμε να την εξετάσουμε και με χρήματα του συλλόγου της Ομοσπονδίας θα επαναλειτουργήσει ο πυρήνας που έχουμε φτιάξει στην Ανδρίτσαινα, ο οποίος είναι κενός κάποια χρόνια λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Θέλουμε να ενισχύσουμε την περιοχή με φασιανούς, πέρδικες, ακόμη και με λαγούς, έτσι ώστε να καλύψουμε κάποια κενά που υπάρχουν από πλευράς κυνηγιού εδώ στην περιοχή. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα είναι τα αγριογούρουνα».

Όλη η επικαιρότητα