Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Β. Γιαννόπουλος: «Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα θα διώξει τις επιφυλάξεις»

Για το Δρόμο Πύργος- Άγιος Ιωάννης-Κατάκολο

«Το αποτέλεσμα, με την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης, θα διαψεύσει όλους αυτούς που σήμερα διατυπώνουν επιφυλάξεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στο Κεντρικό Δελτίο της ΟΡΤ και στην Πέλυ Μπεβούδα, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις στο τμήμα του δρόμου Πύργος- Άγιος Ιωάννης με αφορμή διαμαρτυρίες, σχετικά με τον αριθμό των παγκακίων που έχουν τοποθετηθεί.

«Έχω γίνει και εγώ αποδέκτης παραπόνων από συμπολίτες μας, οι οποίοι μου εκθέτουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Πράγματι, έχουν μπει αρκετά παγκάκια, περισσότερα από όσα ενδεχομένως θα έπρεπε να μπουν. Ωστόσο, θεωρώ ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο σε αυτό το γεγονός, καθώς το έργο είναι σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί και αποδοθεί στο κοινό προς χρήση θα έχουμε μια αναβαθμισμένη εικόνα της περιοχής και της περιπατητικής διαδρομής, με νέα χαρακτηριστικά, που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων συμπολιτών μας. Οπότε, σε αυτή τη λογική, κατά την άποψή μου, χρειάζονται και τα παγκάκια», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Τα προέβλεπε η μελέτη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας ανέπτυξε τις δυνατότητες που είχε η Περιφερειακή Αρχή για αλλαγές στην εν λόγω μελέτη, η οποία είχε εκπονηθεί το 2018, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε, προκειμένου να γίνει χρηστικότερη η ανάπλαση που βρίσκεται στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου Πύργου- Κατακόλου.

«Η μελέτη που είχε εκπονηθεί γι’ αυτό το έργο ήταν του 2018. Δεν το λέω αυτό επειδή αφορά την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και δεν είχα τη θέση ευθύνης που έχω σήμερα. Σέβομαι απόλυτα τον θεσμικό μου ρόλο και ξέρω ότι δεν βρίσκομαι εδώ μόνο για τα καλά και τα ωραία και όχι για τα άσχημα, ή είμαι μόνο για τα εύκολα και όχι για τα δύσκολα. Πρόκειται για ένα έργο ΕΣΠΑ, για το οποίο κινήθηκαν γρήγορα οι διαδικασίες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, και πολύ γρήγορα επίσης προχώρησε το έργο η εργολήπτρια εταιρία. Στην πρώτη επίσκεψη που κάναμε με τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών διαπιστώσαμε πράγματι ότι η απόσταση των 50 μέτρων ανάμεσα στα παγκάκια ήταν μικρή. Ωστόσο, σε εκείνη την φάση του έργου και λόγω του χαρακτήρα του (έργο ΕΣΠΑ) δεν ήταν εφικτό να ξηλωθούν. Ζητήσαμε λοιπόν η απόσταση αυτή να γίνει 100- 150 μέτρα και μάλιστα έχουμε υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να γίνει αυτή η τροποποίηση, και επιπρόσθετα, στην απέναντι πλευρά να μην τοποθετηθούν καθόλου παγκάκια.

Έτσι, θα έχουμε μια περιπατητική διαδρομή, με ποδηλατόδρομο και στις δύο κατευθύνσεις και παγκάκια μόνο στο ένα ρεύμα. Επειδή και πάλι κάποιοι, ενδεχομένως να πουν ότι σε τόσο στενό όριο περιπατητική διαδρομή, ποδηλατόδρομος, παγκάκια και στάσεις λεωφορείου, είναι πολλά, θέλω να τονίσω ότι είχαμε συγκεκριμένες δυνατότητες και έπρεπε να κινηθούμε στα όρια της απαλλοτρίωσης.

Αν προχωρούσαμε σε διεύρυνση του πλάτους της υφιστάμενης λωρίδας, τότε θα απαιτούνταν απαλλοτριώσεις, με τον κίνδυνο το έργο να μην προχωρούσε ποτέ, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο τμήμα αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός κατοικιών, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους και των εύκολων και δικαιολογημένων αντιδράσεων που θα προκαλούσε αυτή η ενέργεια», τόνισε τέλος, μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα