Ελλάδα Ηλεία

Β. Παπαγεωργίου για υπόθεση κλοπής χρηματοκιβωτίου της ΕΜΑΚ: «Έχει ανασταλεί η καταλογιστική πράξη!»

Την κινηματογραφική διάρρηξη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στον Ασπρόπυργο και είχε σαν αποτέλεσμα  την κλοπή του χρηματοκιβωτίου που είχε μέσα 267.720 ευρώ  που  «χρεώθηκε» το 2009 ο Ηλείος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος τότε ήταν διοικητής της μονάδας, επανέφερε χθες στο φως της δημοσιότητας Αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης.

Στο δημοσίευμα, φιλοξενείται η αναφορά  της επιτρόπου διαφάνειας Μαρίας Ταγκάλου η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Παπαγεωργίου βαρύνεται για την απώλεια του χρηματικού ποσού, επειδή η διάρρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο της μονάδας που βρισκόταν σε σχετική ερημική τοποθεσία μακριά από κατοικημένη περιοχή και διότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας στο γραφείο διαχείρισης», κατηγορώντας τον μάλιστα ότι δεν κατέβαλε στην ώρα της την μισθοδοσία στους εποχικούς πυροσβέστες και δεν έλαβε μέριμνα έτσι ώστε να μην μεταφερθεί στη μονάδα του ένα τόσο μεγάλο ποσό και να παραμείνει εκεί για συγκεκριμένο  χρονικό διάστημα

 «Τα χρήματα» τα βρήκα εκεί»

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Παπαγεωργίου απαντώντας στο εν λόγω δημοσίευμα μέσω της εφ. «Πατρίς» μας ανέφερε πως από τον Νοέμβριο του 2019 έχει ανασταλεί η καταλογιστική πράξη, γεγονός που τον απαλλάσσει από την ευθύνη για την απώλεια των χρημάτων και την ευθύνη καταβολής του συγκεκριμένου ποσού.

«Το συγκεκριμένο θέμα αναδημοσιεύεται κατά καιρούς από ανθρώπους που θέλουν να με βλάψουν και αυτό γίνεται διότι δεν έχουν κάτι άλλο να μου προσάψουν. Αυτό όμως που δεν λένε, είναι ότι η καταλογιστική πράξη έχει ανασταλεί από τον Νοέμβριο του 2019 με απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου. Επίσης στο ποσό που αναφέρεται υπάρχουν και δύο επιταγές ύψους 150.000 ευρώ οι οποίες δεν εξαργυρώθηκαν ποτέ και μετά από λίγες ημέρες εκδόθηκαν ξανά από την Εθνική Τράπεζα. Εγώ στην μονάδα δεν ήμουν ούτε ένα μήνα και δεν είμαι οικονομικός διαχειριστής για να αποφασίσω που θα μπουν τα χρήματα. Εγώ εκεί τα βρήκα και από αυτά τα 70.000 ήταν για την μισθοδοσία των εποχικών Πυροσβεστών. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως τότε δεν υπήρχαν ακόμα ηλεκτρονικέ πληρωμές».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Οι «ποντικοί» εισέβαλαν στην έδρα της 1ης ΕΜΑΚ την περίοδο που ο Βασίλης Παπαγεωργίου ήταν διοικητής της μονάδας. Η διάρρηξη ήταν καλά οργανωμένη και προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια. Οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν το βράδυ της 6ης προς ξημερώματα 7ης Δεκεμβρίου 2009, ημέρα που η ΕΜΑΚ ήταν σε αναβρασμό, λόγω της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι άνδρες της μονάδας βρίσκονταν για ώρα στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση επεισοδίων, εμπρησμών και καταστροφών.

Οι πυροσβέστες επέστρεψαν στην έδρα τους στον Ασπρόπυργο στη 1 το πρωί και πήγαν για κατάκλιση. Αυτό έκανε και ο τότε διοικητής, Βασίλης Παπαγεωργίου. Οι διαρρήκτες άνοιξαν μία τρύπα με κόφτη στη συρμάτινη περίφραξη, μπήκαν στον προαύλιο χώρο και από εκεί στο κεντρικό κτίριο (διοικητήριο), όπου στεγαζόταν το Γραφείο Διαχείρισης. Το επόμενο βήμα των διαρρηκτών οι οποίοι είχαν καλή πληροφόρηση για τη δομή του κτιρίου και τα γραφεία του, ήταν να ξηλώσουν το χρηματοκιβώτιο της υπηρεσίας, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο εσωτερικό μιας ξύλινης ντουλάπας. Όπως περιγράφεται, ήταν βιδωμένο στον τοίχο και όχι πακτωμένο με σίδερα ασφαλείας, όπως προβλέπουν οι κανόνες ασφαλείας. Το γεγονός ότι ζύγιζε 50 κιλά κάνει τις Αρχές να πιστεύουν ότι μπορούσε να μεταφερθεί μόνο από δύο άτομα. Το χρηματοκιβώτιο περιείχε 110.768 ευρώ σε μετρητά και 156.952 ευρώ σε επιταγές, οι οποίες ακυρώθηκαν μετά την ειδοποίηση των τραπεζών.

Τα χρήματα προορίζονταν για την πληρωμή της μισθοδοσίας των εποχικών πυροσβεστών.

 «Ένας από τους καλύτερους αρχηγούς»

Οι επικριτές του κ. Παπαγεωργίου δεν έχουν ξεχάσει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που τον ψέγει για το θέμα της υπευθυνότητας. Ο ίδιος συνηθίζει να απαντά ότι έχει προσφύγει κατά της απόφασης του 2016 και ότι έκανε αίτηση αναστολής της καταλογιστικής πράξης, η οποία έγινε δεκτή, όπως επιβεβαιώνει και σήμερα στην εφ. «Πατρίς».

Έτσι, η υπόθεση είναι ακόμα εκκρεμής. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η καταλογιστική πράξη, τότε γίνεται παρακράτηση μέρους του μισθού από τους υπευθύνους, έως ότου αποζημιωθεί το Δημόσιο για τη ζημιά που υπέστη. Ανεξάρτητα από την υπόθεση της διάρρηξης, πάντως, πηγές από την Πυροσβεστική σημειώνουν ότι ο κ. Παπαγεωργίου ήταν ένας από τους καλύτερους αρχηγούς που έχουν περάσει από το Σώμα.

Όλη η επικαιρότητα