Ηλεία

Β. Παπαδόπουλος: Οικονομικό αδιέξοδο και αιχμές για δήμο Πηνειού…

Σε μια εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη  Τύπου προχώρησε χθες το μεσημέρι  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Ο ΠΗΝΕΙΟΣ» κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, με αφορμή και την συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτός από μια αναφορά στις προσπάθειες, στο έργο και στις δυσκολίες του συνδέσμου λόγων των οικονομικών του και του πεπαλαιωμένου δικτύου, αναφέρθηκε ανοιχτά στον δήμο Πηνειού, διαμηνύοντας ότι υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου να προχωρήσουν οι σχετικές νομικές διαδικασίες για την είσπραξη οφειλών από τον συγκεκριμένο δήμο, που χρονολογούνται, όπως είπε από το 2017 έως σήμερα.

Επεσήμανε πως μετά από συναντήσεις που είχε, οι Δήμοι Ήλιδας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, προχώρησαν στην καταβολή του μεγαλύτερου τμήματος των οφειλών και το υπόλοιπο το διακανόνισαν κάτι που δεν έγινε με τον Δήμο Πηνειού.

«Μόνο οι δύο δήμοι ανταποκρίθηκαν»

Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος ο οποίος έχει μοναδικό σκοπό την σωστή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης που μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Κακοταρίου, στους Δήμους Ήλιδας, Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, από την στιγμή που οι συγκεκριμένοι Δήμοι δεν καταβάλουν την εισφορά τους, η οποία ανέρχεται σε 0,10 λεπτά ανά κυβικό που καταναλώνουν.

«Οι πηγές εσόδων είναι από τα τέλη που εισπράττει ο Σύνδεσμος από την παροχή νερού προς τους τρεις δήμους. Για την εύρυθμη λειτουργία του συνδέσμου και την επίτευξη του σκοπού του, να παρέχει απρόσκοπτα νερό στους καταναλωτές.

Αλλά, για να γίνεται αυτό πρέπει να καταβάλλονται και τα τέλη, ώστε να αποκαθίστανται οι βλάβες που δημιουργούνται σε έναν αγωγό που έχει συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής, όπου στο μεγαλύτερο τμήμα του παρουσιάζει προβλήματα διαρροών. Τα μέλη – δήμοι εισπράττουν χρήματα από τους καταναλωτές – δημότες τους και από το ανάλογο ποσό της τιμολογιακής πολιτικής, πρέπει να επιστρέφεται στον σύνδεσμο, το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται και έτσι η λειτουργία του συνδέσμου είναι δυσχερής», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Κληρονομιά» τα χρέη…

Ο πρόεδρους του Συνδέσμου Ύδρευσης  ανέφερε πως τα χρέη που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση του συνδέσμου ξεπερνούν τις 400.000  ευρώ εκ των οποίων οι 300.000 ευρώ, είναι οφειλές στη ΔΕΗ για τη λειτουργία του διυλιστηρίου και οι 100.000 ευρώ προς τρίτους.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι δήμοι Ήλιδας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης έχουν καταβάλλει ένα μεγάλο μέρος του οφειλόμενου ποσού και έχουν δεσμευτεί ότι θα εξοφλήσουν μέχρι τέλος του έτους.

«Οι δύο αυτοί δήμοι απ’ ότι φαίνεται, είναι συνεπείς. Ο δήμος Πηνειού, έχει οφειλές από το 2017 μέχρι και την χρήση του 2019. Πρέπει να πω ότι και οι τρεις δήμοι υδροδοτούνται απρόσκοπτα από το διυλιστήριο…».

Στόχος η αντικατάσταση του αγωγού

Τόνισε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία εκπόνησης μελετών, για την προστασία των πηγών του Κακοταρίου και την αντικατάσταση του δικτύου έως και την Χαβαρόβρυση, αφού από το συγκεκριμένο σημείο έως και τη δεξαμενή του Γερακίου, ήδη έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για να αλλαχθούν οι σωλήνες με σύγχρονες.

«Έχουμε έρθει σε επαφή με μελετητικό γραφείο και πιστεύω να συμφωνήσουμε για την ανάθεση μελέτης αντικατάστασης του αγωγού από το Κακοτάρι μέχρι την δεξαμενή του Χαβαρίου και λέω μέχρι εκεί γιατί ο σωλήνας  εκεί που έχει διάρκεια 35 χρόνια, έχει πλέον φθαρεί και οι βλάβες είναι συνεχόμενες και πρέπει να αντικατασταθεί με νέο αγωγό νέας τεχνολογίας.

Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του διυλιστηρίου ο  κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως, όπως προκύπτει από τις συμβάσεις, κύριος του έργου είναι ο Δήμος Ήλιδας.

Όλη η επικαιρότητα