Ηλεία Οικονομία

Γάμοι: «Καλοκαίρι» και στις τσέπες τους προσδοκούν οι επαγγελματίες.

ΖΕΥΓΑΡΙ ΣΕ ΓΑΜΟ

Στοιχεία αδειών γάμου από τις Μητροπόλεις Ηλείας και Τριφυλίας-Ολυμπίας           

Επανέρχονται διστακτικά οι γάμοι και οι βαπτίσεις                                                     

   Με το βλέμμα στραμμένο στην απελευθέρωση και των τελευταίων περιορισμών και τον αριθμό των καλεσμένων να αυξάνεται στα μυστήρια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν το γάμο τους το επόμενο διάστημα. Η αγορά αρχίζει διστακτικά να κινείται με το καταναλωτικό κοινό να είναι αρκετά επιφυλακτικό, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει αστάθεια. Το ενθαρρυντικό στην υπόθεση είναι η πορεία των εμβολιασμών αλλά επειδή δεν έχει αποκλεισθεί ο κίνδυνός και νέου κύματος της πανδημίας από το φθινόπωρο, οι επαγγελματίες παραμένουν συγκρατημένοι. Ωστόσο αρκετές εκδηλώσεις που είχαν αναβληθεί το 2020 αρχίζουν σιγά –σιγά να προετοιμάζονται, γεγονός που σημαίνει ότι θα «ανασάνει» λίγο η αγορά.

Όπως είναι φυσικό δεκάδες επαγγέλματα εδώ και ένα χρόνο είναι στον «πάγο» με τα έξοδα να τρέχουν και τις υποχρεώσεις να είναι στο κόκκινο και την περίοδο αυτή η αγορά παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Μετράει τις πληγές της και ελπίζει. Ιδιοκτήτες καταστημάτων  που δραστηριοποιούνται στο χώρο της «βιομηχανίας» των γάμων και των βαπτίσεων μιλούν στην εφ.«Πατρίς» και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για ένα καλύτερο καλοκαίρι, εκτός απροόπτου…

     ‘’Συγκρατημένη η κίνηση λόγω της ανασφάλειας’’

Χρύσα Ρουμπάνη:  Η κίνηση δε θα είναι όπως πέρυσι.

Θετική και αισιόδοξη για την επανεκκίνηση της αγοράς δήλωσε η κ. Χρ. Ρουμπάνη που διατηρεί κατάστημα με γυναίκεια ενδύματα και αξεσουάρ στον Πύργο και προσθέτει «Έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον στην αγορά και με τους περισσότερους καλεσμένους

που επιτρέπονται θεωρώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Η ψυχολογία του κόσμου είναι καλύτερη και προχωράει στις αγορές του. Ήδη εκδηλώσεις έχουν αρχίσει και  συνεχίζονται με τη ροή που πρέπει για καλοκαίρι. Σίγουρα, η κίνηση στην αγορά δε θα είναι όπως τις προηγούμενες χρονιές αλλά είμαστε αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες.»

Φώτης Βασιλακόπουλος: Η αύξηση των καλεσμένων θα δώσει λύση στην αγορά.

Για δεύτερη σεζόν ο κλάδος των επιχειρήσεων που ασχολείται με γάμους και βαπτίσεις πλήττεται, μας είπε ο κ. Βασιλακόπουλος που διατηρεί κατάστημα με ανδρικά στον Πύργο και τονίζει «Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ακόμα τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα κάνουν το γάμο. Με την αύξηση του ορίου των καλεσμένων στο τραπέζι θα μπορέσουν να κάνουν κάποιες τελετές από Ιούλιο

και Αύγουστο, ακόμα και τον Σεπτέμβριο. Έως τώρα όμως δεν έχει αλλάξει κάτι στην κίνηση της αγοράς, εμείς είμαστε αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι αυτό το κομμάτι θα κρατήσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο και θα ανέβει σταδιακά η δουλειά σε αυτόν τον τομέα.»

Εύη Ρουμπάνη: Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε αρκετά καλό καλοκαίρι.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές μας είπε η κ. Ρουμπάνη όσον αφορά τα υποδήματα για γάμους και βαπτίσεις και προσθέτει «Ναι, βλέπουμε μια πιο έντονη κίνηση έπειτα από την άρση των περιορισμών. Ήδη ξεκινάμε με κοινωνικές

εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη χρονιά και είχαν αναβληθεί. Ο κόσμος δείχνει ότι έχει ενδιαφέρον, άλλωστε όλοι έχουμε κουραστεί. Υπάρχει κίνηση στην αγορά ευχαριστημένοι και είναι μια ελπίδα για όλους. Είμαστε αισιόδοξοι και  θεωρώ ότι, αν δεν αλλάξει κάτι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι, τόνισε»

Πηνελόπη Καλογεροπούλου: Ακριβές και σε έλλειψη οι πρώτες ύλες                            

  Σαφώς και έχει επηρεαστεί ο κλάδος της διακόσμησης, αλλά και όλη η αλυσίδα των επιχειρήσεων που ασχολείται με τους γάμους και τις βαπτίσεις, μας είπε η κ.Πηνελόπη Καλογεροπούλου από το «Λειρί του κόκορα» στην Κρέστενα η οποία αναλαμβάνει

στολισμούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις και προσθέτει «Περάσαμε μια μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας για το εάν θα γίνουν οι γάμοι, για το πώς θα γίνουν, με τί μέτρα, πόσοι οι καλεσμένοι και πολλά άλλα ερωτήματα που άλλαζαν από μέρα σε μέρα. Κανένας δεν μπορούσε να υπολογίσει τίποτα και πολλοί γάμοι ακυρώθηκαν. Οι βαπτίσεις έτσι κι αλλιώς γίνονται συνήθως σε πιο στενό κύκλο, οπότε όσοι είχαν κανονίσει να βαπτίσουν το έκαναν μέσα στα επιτρεπόμενα όρια και με σαφώς λιγότερα άτομα. Ακόμα και τώρα που έχουν αρθεί κάποια μέτρα, υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά, δεν μπορούμε να δώσουμε προσφορές που μας ζητάνε καθώς οι αυξήσεις στα είδη είναι πολύ μεγάλες και ακόμα μεγαλύτερες είναι οι ελλείψεις σε προϊόντα. Ταυτόχρονα, επειδή τα οικονομικά όλων είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όλοι ζητάνε το πιο οικονομικό πακέτο, οπότε αυτόματα το κέρδος είναι πολύ χαμηλό.».

Ιωάννης Γεωργακόπουλος: Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο

Η περσινή χρονιά ήταν μια χαμένη χρονιά που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο κ. Ιωάννης Γεωργακόπουλος που διατηρεί χρόνια ώρα κοσμηματοπωλείο στην Αμαλιάδα και προσθέτει « Γάμοι, αρραβώνες, βαπτ

ίσεις, γιορτές και κάθε είδους εκδηλώσεις δεν έγιναν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αγοράζει ο κόσμος δώρα και να μην κινείται η αγορά. Όλα τα επαγγέλματα που εμπλέκονται με δώρα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, έμειναν στάσιμα γιατί είχαν απαγορευτεί οι μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις.

Αυτή τη στιγμή η κίνηση από μηδενική που ήταν έχει φτάσει περίπου στο 50% του τζίρου. Σίγουρα οι εμβολιασμοί είναι ένα θετικό βήμα, πλην όμως ο κόσμος εξακολουθεί να φοβάται και να νιώθει ανασφάλεια για ένα πιθανό νέο κύμα το φθινόπωρο. Όλο αυτό δημιουργεί αστάθεια και αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να είναι διστακτικοί με τις αγορές τους, αφού δεν μπορούν να προγραμματίσουν κάτι με σιγουριά, κατέληξε..».

Άδειες γάμου στις Μητροπόλεις Ηλείας και Τριφυλίας -Ολυμπίας

Νικ. Ζέζας: Επανέρχονται διστακτικά οι γάμοι                                                                         

Το 2020 εκδόθηκε μόλις το 1/3 των αδειών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ αύξηση παρατηρείται από το Μάιο του 2021. Αναλυτικά το 2018 στις δυο Αρχιερατικές Περιφέρειες εκδόθηκαν συνολικά  422 άδειες, 218 για τον Πύργο και 204 στην Αμαλιάδα. Το 2019 στον Πύργο 179 άδειες και στην Αμαλιάδα 211. Τον Μάρτιο του 2020 μόλις μια άδεια και μετά εκδόθηκαν 90 άδειες. Σε σύγκριση με το 2018-2019 η διαφορά είναι τεράστια. Φτάνοντας στο 2021,είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη άδεια για το τρέχων έτος βγήκε στις 3 Μαρτίου και από το Μάιο και έπειτα, μόνο στον Πύργο εκδόθηκαν 52 άδειες γάμου, γεγονός που δείχνει ότι «οι γάμοι επανέρχονται διστακτικά», κατέληξε υπεύθυνος  του γραφείου γάμων της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας κ. Νικόλαος Ζέζας .

Πατέρας Χαραλ. Καραμπίνος: 44 άδειες γάμου το 2020 στην Ι.Μ Τριφυλίας-Ολυμπίας

Στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας σύμφωνα με τον Πατέρα Χαράλ. Καραμπίνο, υπεύθυνο του γραφείου γάμων το 2018 και 2019 εκδόθηκαν αντίστοιχα 85 και 79 άδειες γάμου. «Το 2020 τη χρονιά του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, εκδόθηκαν 44 άδειες. Το 2021 μέχρι και τις 15 Ιουνίου, έχουν εκδοθεί 26 άδειες. Συγκεκριμένα από την αρχή του έτους έως και τον Απρίλιο είχαμε 10, ενώ από το Μάιο αυξήθηκε το ενδιαφέρον και έως τα μέσα του Ιουνίου έφτασαν τις 26, πρόσθεσε..».

Όλη η επικαιρότητα