Ηλεία Υγεία

Γιάννης Καρβέλης: Ανοίγουν 7 κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στο Νοσοκομείο Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, όπως τόνισε χθες ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Καρβέλης, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία επτά νέων κλινών ΜΕΘ covid-19 για την περιοχή του νομού Ηλείας, στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία σίγουρα θα αναβαθμίσει τη Νοσηλ. Μονάδα και γενικότερα τον χώρο της υγείας στον νομό, ιδίως αυτή την περίοδο όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα του ιού σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι εφτά αυτές κλίνες θα στελεχωθούν από το υπάρχον προσωπικό του νοσοκομείου και όχι με νέο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρβέλης.

Ακόμη ο κ. Καρβέλης σε συνέντευξή του ανέφερε ότι μπορεί στη Δυτική Ελλάδα να μην έχουμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού (μιλάμε για διψήφιο αριθμό και στους τρεις νομούς), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η 6η ΥΠΕ και οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην αντιμετώπιση όλων των κρουσμάτων τα οποία παρατηρούνται και φυσικά στην οργάνωση όλων των απαραίτητων υποδομών, έτσι ώστε όποτε χρειαστεί να είναι πανέτοιμες για να φιλοξενήσουν τους ασθενείς και να τους παρέχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Συγκεκριμένα για το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ τόνισε μετά από ερώτηση που του έγινε για τα προβλήματα της νοσηλευτικής δομής και ιδίως της παθολογικής κλινικής και της μονάδας ΜΕΘ, μετά τη …φυγή δύο ιατρών από αυτήν.

«Είμαι υποχρεωμένος να κινηθώ με τις δυνάμεις που έχω αυτή τη στιγμή διαθέσιμες. Σε ότι αφορά το Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου, είμαι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον διοικητή του νοσοκομείου τον κ. Χριστόπουλο και προετοιμάζουμε να ανοίξουμε ίσως και εντός της ημέρας 7 νέες κλίνες ΜΕΘ covid για την περιοχή. Το προσωπικό το οποίο θα λειτουργήσει τη σχετική μονάδα, θα είναι από το υπάρχον προσωπικό, μέσα από τους αναισθησιολόγους το νοσοκομείου του Πύργου, καθώς όπως ξέρετε έχουν περιοριστεί αισθητά τα τακτικά χειρουργεία, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κοντά στο 80% και γίνονται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία και τα απολύτως αναγκαία. Άρα εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τη στελέχωση των μονάδων εντατικής θεραπείας».

Για την κατάσταση στην Δυτική Ελλάδα

Για την γενικότερη κατάσταση διάδοσης και αντιμετώπισης του ιού στην Δυτική Ελλάδα ο κ. Καρβέλης ανέφερε σχετικά.

«Η κατάσταση ασφαλώς και δεν χρειάζεται να είναι σε επίπεδο εφησυχασμού, υπάρχει μία πίεση στο σύστημα υγείας από τα κρούσματα που καταγράφουμε καθημερινά από τις δειγματοληψίες που γίνονται. Για παράδειγμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύουμε 19 ασθενείς στην κλινική κόβιντ, ενώ έχουμε έξι διασωληνωμένους στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στον Άγιο Ανδρέα έχουμε 12 ασθενείς στη μονάδα κόβιντ και έναν ασθενή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως αντιλαμβάνεστε είμαστε σε μία κατάσταση εγρήγορσης, το μόνο που δεν χρειάζεται να κάνουμε είναι να υπάρχει εφησυχασμός στην κοινότητα. Από κει και πέρα το σύστημα υγείας είναι πάντα έτοιμο να εξυπηρετήσει την οποιαδήποτε ανάγκη και έχω πει πολλές φορές, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο όταν θα το έχει ανάγκη».

Σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης η Κάτω Αχαΐα

Ακόμη ο κος Καρβέλης μίλησε για τα κρούσματα που υπάρχουν στην Δυτική Αχαΐα όπου είχαμε σωρευτικά 15 κρούσματα τις τελευταίες μέρες. Τόνισε ότι έγιναν έλεγχοι από το ΕΟΔΥ και ότι είναι μία εστία την οποία η 6η ΥΠΕ την παρακολουθεί με μεγάλη σοβαρότητα.

Ανέφερε ακόμη ότι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς γίνεται προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για να τηρεί τα απαραίτητα μέτρα, ενώ από την πλευρά του ο δήμος θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση του ιού.

«Η Κάτω Αχαΐα είναι αυτή τη στιγμή» όπως τόνισε ο κος Καρβέλης «σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης».

Επιπλέον επισήμανε ότι οι κλινικές στα νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα κρούσματα τα οποία θα βρεθούν. Όσον αφορά την μονάδα θώρακος, μπορεί να επιστρατευτεί για κάποιους ασθενείς μόνο αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο. Είναι μία έσχατη λύση για την 6η ΥΠΕ, αφού είναι μία κλινική η οποία έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει το αναγκαίο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η νέα κλινική θα αναπτυχθεί στην κλινική ΩΡΛ η οποία και θα μεταφερθεί σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου.

Όλη η επικαιρότητα