Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Υγεία

Γιάννης Καρβέλης: Κυριαρχούν στην Δυτική Ελλάδα οι μεταλλάξεις του ιού

Μεγαλώνει η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο, για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοιού, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να «σφυροκοπά» όλη την Ελλάδα, με τις εισαγωγές και τους διασωληνωμένους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν για έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, κάτι που προκαλεί την ανησυχία και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, που μίλησε με στοιχεία που κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα είναι, καθώς στην κοινότητα εντοπίστηκαν η Βρετανική και η Ισπανική, αλλά και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

«Το εργαστήριο μοριακού ελέγχου της 6ης ΥΠΕ του Πανεπιστημίου Πατρών την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών 107 δείγματα, προκειμένου να ελεγχθούν για οποιαδήποτε μετάλλαξη. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι από αυτά τα 83 είναι μεταλλαγμένα και μάλιστα σε αυτές τις μεταλλάξεις ανευρέθησαν τόσο η βρετανική μετάλλαξη όσο και η ισπανική και η νοτιοαφρικανική.

Άρα όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε να κάνουμε με ένα ιικό φορτίο που έχει πολύ έντονη μεταδοτικότητα».

Προβληματισμένος

Ο κος Καρβέλης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να ελεγχθεί η κατάσταση, ενώ ζητάει και από τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα.

«Προφανώς και υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός και για αυτό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να κάνουν τα μέγιστα ούτως ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση στην κοινότητα. Βεβαίως πάνω από όλα είναι και η ατομική ευθύνη του καθενός, γιατί αν κάποιος δεν τηρεί τα μέτρα, δεν φοράει τη μάσκα του που είναι το πιο ισχυρό μέσο αντιμετώπισης της κατάστασης, δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτή τη διασπορά του ιού.»

Να προχωρήσει ο εμβολιασμός για να …ανασάνει το σύστημα υγείας

Πρώτος στόχος για την 6η ΥΠΕ είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός, με την κατάσταση στο σύστημα υγείας να είναι πολύ πιεστική στην Αχαΐα, αλλά και στην Ηλεία, αφού δεκάδες είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές covid και τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής. Μεταξύ αυτών, στην Πάτρα, μάλιστα είναι και ένα παιδί.

«Το μέγιστο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα μας, είναι ο εμβολιασμός και από την πλευρά μας κάνουμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η εμβολιαστική διαδικασία με πολύ μεγάλη ένταση και να καλύψουμε όσο γρήγορα μπορούμε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Προφανώς και υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, συνέπεια της κατάστασης που επικρατεί στην κοινότητα λόγω της διασποράς που υφίσταται. Το έχουμε πει πολλές φορές αυτό, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία μας να πιέζονται. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 115 ασθενείς στις κλινικές covid, 26 ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας και ένας μικρός ασθενής στην παιδιατρική κλινική. Αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται 81 ασθενείς στις κλινικές covid και  9 ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Το άξιο προσωπικό των νοσηλευτικών μας μονάδων κάνει ότι είναι απαραίτητο για να φροντίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους ασθενείς και να μη μείνει κανένας, μα κανένας αβοήθητος».

Όλη η επικαιρότητα