Categories: Αφιερώματα

Γιατί οι περισσότεροι ήρωες κινουμένων σχεδίων της Disney δεν έχουν γονείς

Share

Η θλιβερή ιστορία πίσω από αυτή την επιλογή

Οι χαρακτήρες της Disney έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών σε όλο τον κόσμο. Ο Μίκυ, η Μίνι, η Άριελ και ο τσιγκούνης Σκρουτζ αποτέλεσαν και αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια τους αγαπημένους ήρωες μικρών αλλά ακόμη και μεγάλων και έχουν βγει εκατοντάδες επεισόδια και ταινίες με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Αν είσαι φανατικός θαυμαστής (όπως είναι πρώτα απ’ όλα τα παιδιά) μπορεί να έχεις παρατηρήσει κάποιες λεπτομέρειες που κυριαρχούν κατά κανόνα στα κινούμενα σχέδια της Disney. Όπως για παράδειγμα ότι πάρα πολλοί χαρακτήρες (κυρίως οι πρώτοι που δημιουργήθηκαν) φορούν λευκά γάντια. Και γι’ αυτό έχει δοθεί εξήγηση καθώς ειδικά παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να δημιουργηθεί η κίνηση στα χέρια μέσω υπολογιστή. Έτσι η διαδικασία των σκίτσων έγινε πολύ πιο γρήγορη, έπειτα και η επεξεργασία στον υπολογιστή για τα κινούμενα σχέδια, ενώ ταυτόχρονα με αυτό τον τρόπο χαρακτήρες έγιναν πιο «ανθρώπινοι». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μίκυ ο οποίος δεν έμοιαζε τόσο με ποντίκι.

Εκτός από αυτό, υπάρχει και κάτι άλλο κοινό στους περισσότερους ήρωες των κινουμένων σχεδίων της Disney. Δεν έχουν γονείς! Κι όμως οι γνωστοί πρωταγωνιστές είτε εμφανίζονται χωρίς μητέρα είτε εντελώς ορφανοί. Και υπάρχει εξήγηση ή και εξηγήσεις, σύμφωνα με πολλούς, γι’ αυτό. Από τη Σταχτοπούτα, μέχρι την Άριελ αυτή η γνωστή μητρική στοργή απουσιάζει. Στην ιστορία με τον Μπάμπι το ελαφάκι μάλιστα, η μητέρα του σκοτώνεται και εκείνος πρέπει να βρει τον τρόπο να ορθοποδήσει και να ζήσει χωρίς αυτήν μέσα στους κινδύνους του δάσους.

Γιατί οι περισσότεροι ήρωες κινουμένων σχεδίων της Disney δεν έχουν γονείς

Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό εδώ και δεκαετίες. Την πιο πιθανή και λογικοφανή εξήγηση είχε δώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Doh Hahn παραγωγός της ταινίας «Maleficent» αλλά και ο Hahn που έχει δουλέψει, επίσης, και στην κλασική ταινία της Disney. Αναφέρουν συγκεκριμένα: «O Walt Disney, στις αρχές της δεκαετίας του 1940, μένοντας ήδη στο δικό του σπίτι, θέλησε να αγοράσει ένα ως δώρο στους γονείς του ώστε να μετακομίσουν εκεί. Ωστόσο, όσο το ετοίμαζε και έφερε τα παιδιά από το στούντιο για να εγκαταστήσουν τον φούρνο, τελικά αυτός είχε διαρροή. Το επόμενο πρωί που η οικιακή βοηθός έφτασε στο σπίτι βρήκε τους γονείς τους λιπόθυμους στο πάτωμα και τους έσυρε έξω από το σπίτι. Όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ο πατέρας νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες μέχρι να ιαθεί αλλά η μητέρα του πέθανε». Αυτό, λοιπόν, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που τον επηρέασε στην πορεία, στη δημιουργία των κινουμένων σχεδίων. Έκτοτε ποτέ δεν μιλούσε για τους γονείς του ούτε για το συγκεκριμένο περιστατικό και λένε ότι η απώλεια των γονιών του με αυτό τον τρόπο τον στοίχειωσε παρόλο που ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη.

Η δεύτερη εκδοχή η οποία είναι εξίσου πιθανή και λέγεται ότι ισχύει παράλληλα με την πρώτη. Σύμφωνα με συντελεστές των ταινιών, τα επεισόδια αλλά και αργότερα οι ταινίες διαρκούσαν λίγο. Έτσι αποφασίστηκε, για να υπάρχει ομαλή και όχι βιαστική ροή, η θεματική τους να περιστρέφεται γύρω από την ενηλικίωση. Παρουσιάζουν δηλαδή το πώς είναι να μεγαλώνει κανείς. Αναφέρονται στην ημέρα εκείνη της ζωής του ήρωα του επεισοδίου που ο ίδιος καλείται να αναλάβει την ευθύνη, να αποδειχτεί υπεύθυνος. Ουσιαστικά σύμφωνα με αυτή την εξήγηση το ζήτημα είναι καθαρά πρακτικό και σκηνοθετικό.

Η εκδοχή του προοδευτικού Walt Disney και οι κατηγορίες για κατάργηση της έννοιας της οικογένειας

Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτή η επιλογή των ορφανών ηρώων δεν είναι τόσο τυχαία ή συναισθηματική. Έχουν ειπωθεί θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες ο Walt Disney μέσα από τα κινούμενα σχέδια και τους χαρακτήρες τους, ήθελε να περάσει ένα άλλο μοντέλο οικογένειας, πιο ανεξάρτητο. Μια οικογένεια που δεν χρειάζεται να είναι τόσο ενωμένη και παιδιά που πορεύονται μόνα τους στη ζωή από μικρά. Επικρίθηκε έντονα γι’ αυτό και είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όχι μόνο δεν υπάρχουν γονείς στα παιδικά αλλά δεν βλέπουμε και παντρεμένα ζευγάρια παρά μόνο… ελεύθερες σχέσεις. Υπερβολικές εικασίες και υπερανάλυση ή μια αλήθεια που δε θα μάθει ποτέ κανείς;

Το σίγουρο είναι ότι οι ήρωες της Disney έχουν μπει σε εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουν να το κάνουν για χρόνια ακόμη…

via

Tags: DISNEY