Ηλεία Υγεία

Γιατρέ, να εμβολιαστώ; Ρωτήσαμε αυτούς που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε

Ακούστε το άρθρο

Πολλά έχουν ακουστεί τους τελευταίους μήνες για τον Sars Cov 2 και τους εμβολιασμούς που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο. Πέρα από όσους αρνούνται την ύπαρξη του ιού βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά και τη ζωή ολόκληρης της κοινωνίας, υπάρχει και η μερίδα εκείνων που εύλογα και ανθρώπινα ανησυχεί και αναρωτιέται για την ασφάλειά του και απορούν πώς ένα εμβόλιο φτιάχτηκε τόσο γρήγορα τη στιγμή που άλλα φάρμακα απαιτούν χρόνια για να δοθούν προς χρήση.

Ο νέος κορωνοϊός που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σκορπίζοντας το θάνατο και τον τρόμο, δοκιμάζοντας τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες, κατάφερε να αλλάξει και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Με βάσει λοιπόν τις διαστάσεις και την εξάπλωση του ιού, τα κράτη συναποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν τα εργαστήρια προκειμένου να βγει το συντομότερο δυνατό ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τη νόσο και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Οι εργαστηριακές έρευνες απέδωσαν καρπούς στα τέλη φθινοπώρου με την ανακάλυψη του εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι όλα κύλησαν πολύ γρήγορα και λόγω της σοβαρότητας του ιού δε χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με φάρμακα και εμβόλια που αφορούσαν άλλες λιγότερο μεταδοτικές ασθένειες, επειδή δεν είχαν έγκαιρη χρηματοδότηση…

Πέρα λοιπόν από όποιες πολιτικές σκοπιμότητες που ακούγονται και δυστυχώς έχουν διχάσει την κοινωνία, οι μόνοι αρμόδιοι για να εκφέρουν ασφαλή και τεκμηριωμένη άποψη είναι οι γιατροί που επισκεπτόμαστε για να μας θεραπεύσουν όταν είμαστε άρρωστοι. Εντοπίσαμε κάποιους και τους ρωτήσαμε την άποψή τους για την εγκυρότητα και την ασφάλεια του εμβολίου κατά του Sars Cov 2. γιατί όπως αναφέρουμε υπάρχουν και οι πολίτες που αναρωτιούνται και ανησυχούν με δεδομένο ότι δεν είναι ούτε «ψεκασμένοι», ούτε «αρνητές», ούτε «συνωμοσιολόγοι». Απλώς έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το εμβόλιο και είναι δύσπιστοι για να το κάνουν…γιατί κάτι τους κρατάει και τους φοβίζει…..

Χαράλαμπος Γώγος : Έγκυρες και αποτελεσματικές οι δύο πλατφόρμες εμβολιασμού στη χώρα.  

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πλατφόρμες για τον εμβολιασμό κατά του covid19 και είναι εξίσου έγκυρες και αποτελεσματικές, δήλωσε στην εφημερίδα Πατρίς ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Χαράλαμπος Γώγος «Οι δύο πλατφόρμες εμβολιασμού που εφαρμόζονται στη χώρα μας πρόσθεσε, έχουν δοκιμαστεί και έχουν κριθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές και ήδη έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός ατόμων. Αυτή τη στιγμή επείγει η ολοκλήρωση των υγειονομικών και ευπαθών ομάδων ώστε να λειτουργήσει και να ελαττωθεί η νοσηρότητα και η θνητότητα από τον ιό. Φυσικά στόχος μας αποτελεί η δημιουργία ενός τείχους ανοσίας για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα. Αυτό θα επιτευχθεί με την ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού. Μέχρι τότε πρόσθεσε ο κ. Γώγος η συμμόρφωσή μας με τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να είναι απόλυτη. Σε ερώτησή μας για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα μας είπε ότι ”με τα σημερινά δεδομένα το θεωρεί μακρινό σενάριο, αν φυσικά συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Τέλος για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων τόνισε ότι αυτό θα συμβεί το Μάρτιο, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.. »

Θεώνη Γεωργοπούλου:  Δύσκολο να υπερνικήσουμε τον ανθρώπινο φόβο αλλά και τη βλακεία     

Τα εμβόλια είναι δώρα της επιστήμης  στον άνθρωπο, μας είπε η Πνευμονολόγος Θεώνη Γεωργοπούλου που είναι στην πρώτη γραμμή από την πρώτη στιγμή για την καταπολέμηση του κορονοιού και προσθέτει « Αφορούν το δρόμο  που οδηγεί σε  μια νέα ασφαλή πραγματικότητα  που θέλουμε να ζήσουμε χωρίς περιορισμούς που εναντιώνονται στην ανθρωπινή φύση. Πάνω  από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στο πλανήτη  με ελάχιστες παρενέργειες έως τώρα. Τα εθνικά συστήματα υγείας ανά τον κόσμο  που έχουν κουραστεί ήδη πολύ και καμιά φόρα γίνονται επικίνδυνα θα ανακουφιστούν γιατί ελπίζουμε ότι η μεταδοτικότητα και η νοσηρότητα θα περιοριστούν. Είναι δύσκολο να υπερνικήσουμε τον ανθρώπινο φόβο αλλά και τη βλακεία που μπορεί να τον συνοδεύει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά ήδη  οι αρχικοί ενδοιασμοί πολλών έχουν υποχωρήσει και η συμμετοχή  στα εμβολιαστικά κέντρα αυξάνεται. Είμαστε όλοι κουρασμένοι  και οικονομικά πιεσμένοι για να μη χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια ως όπλο για τη καλύτερη ποιότητα ζωής μας..

Παν. Κυριαζής : Εμείς οι γιατροί είμαστε οι πρώτοι που εμβολιαζόμαστε   

Χιλιάδες επιστήμονες δούλεψαν και συνεχίζουν να δουλεύουν ατελείωτες ώρες με μόνο στόχο να προσφέρουν στην ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο όπως αυτό διαπιστώνεται από έγκριτους και αναγνωρισμένους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο Πνευμονολόγος Παναγιώτης Κυριαζής και προσθέτει «Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έφτιαξαν και φτιάχνουν τα φάρμακα και τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε δεκαετίες τώρα και εξαιτίας τους έχει  βελτιωθεί η ποιότητα της υγείας μας αλλά και το προσδόκιμο ζωής.  Σε αυτούς τους επιστήμονες πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη γιατί είναι οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να μας κάνουν το μεγαλύτερο δώρο αυτό του να ζήσουμε ξανά όπως θέλουμε. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε γρήγορα και με ασφάλεια στην κανονική μας ζωή. Εμείς οι γιατροί είμαστε αυτοί που πρώτοι δείχνουμε τον δρόμο με τον εμβολιασμό μας…».

Κωνσταντίνος  Κατσιαδράμης :Με τον εμβολιασμό θα επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης»           

Ο εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, καθώς θα βοηθήσει να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης». Όσο γρηγορότερα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψει η ζωή όλων στην προ Covid κατάσταση. Όσοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό δεν βοηθούν .  Εκφράζεται ανησυχία επειδή το εμβόλιο παρασκευάστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα, μας είπε ο Ειδικευόμενος Παθολογίας στο ΓΝΘ Άγιος Παύλος, Κώστας Κατσιαδράμης και πρόσθεσε «οφείλεται στην πρωτοφανή, τεράστια και μαζική κινητοποίηση που έγινε και αφορούσε στη συνεργασία κυβερνήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικού τομέα. Μια συνεργασία που είχε και την ανάλογη χρηματοδοτική υποστήριξη, η οποία επιτάχυνε τις διαδικασίες χωρίς να παραληφθεί κανένα από τα απαραίτητα βήματα για την έγκριση του εμβολίου.  Η ασφάλεια του εμβολίου έχει ελεγχθεί αυστηρά μέσω κλινικών δοκιμών, καθώς και από ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλευτικές ομάδες. Ο κίνδυνος από μόλυνση από τον Sars-Cov-2 και τις επιπλοκές του, είναι πολύ μεγαλύτερος από τις έτσι κι αλλιώς σπάνιες και αντιμετωπίσιμες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου.».

 

 

Γαβριέλα Φεκετέα-Αλλεργιολόγος: 11,1 αναφυλακτικές  αντιδράσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις που χορηγούνται

Λίγο καιρό μετά την έγκριση και την έναρξη χορήγησης εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκαν αρκετές αναφυλακτικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων αντιδράσεων, ιδίως μεταξύ ατόμων με αλλεργικές παθήσεις, όπως δήλωσε στην εφημ. Πατρίς η Παιδίατρος -Παιδοαλλεργιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Γαβριέλα Φεκετέα και συμπληρώνει «Καθώς όμως ο αριθμός των δόσεων εμβολίου που χορηγήθηκε αυξήθηκε, επιβεβαιώθηκε ότι το ποσοστό των αναφυλακτικών αντιδράσεων μετά το εμβόλιο ήταν πολύ χαμηλό. Στην περίπτωση του εμβολίου Pfizer / BioNTech BNT162B2 COVID-19, αυτό είναι 11,1 αλλεργικές αντιδράσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις που χορηγούνται.

Οι ρυθμιστικοί οργανισμοί προς το παρόν, συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός κατά του SARS-

CoV-2 αντενδείκνυται μόνο σε περίπτωση υπερευαισθησίας σε οποιοδήποτε από τα

συστατικά του εμβολίου ή σε περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη

δόση εμβολίου.

Εάν δεν υπάρχει ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε από τα συστατικά των

εμβολίων COVID-19 που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη

στον εμβολιασμό. Η αλλεργία στα φάρμακα, στα τρόφιμα, σε μέλισσες-σφήκες ή στα

αναπνευστικά αλλεργιογόνα (π.χ. ακάρεα οικιακής σκόνης, γύρη, επιθήλια ζώων, μούχλα),

καθώς και το καλά ελεγχόμενο άσθμα δεν αποτελεί γενική αντένδειξη για τον εμβολιασμό

COVID-19.

Αναφέρω εδώ, ότι, όπως και με άλλα εμβόλια ή φάρμακα, ο κίνδυνος αναφυλακτικής

αντίδρασης υπάρχει επίσης και σε άτομα χωρίς ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων.

Κάθε εμβολιασμένος θα πρέπει να παραμείνει υπό παρακολούθηση για 15 και σε ορισμένες περιπτώσεις 30 λεπτά μετά τη χορήγηση του εμβολίου και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ένα κέντρο εμβολιασμού με προσωπικό ΜΕΘ, και εφόσον έχει προηγηθεί εκτίμηση από αλλεργιολόγο ο οποίος θα κρίνει εάν το όφελος υπερτερεί του κινδύνου, στις ακόλουθες περιπτώσεις: ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων σε εμβόλια ή ενέσιμα φάρμακα, ασθενείς στους οποίους συστήνεται και έχει χορηγηθεί συσκευασία αυτοενιέμενης αδρεναλίνης (ANAPEN), ασθενείς με ανεξέλεγκτο άσθμα, ασθενείς με μαστοκυττάρωση.

Η αναφυλακτική αντίδραση είναι μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση, αλλά με άμεση και

κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπιστεί εντελώς χωρίς συνέπειες.

Τα εμβολιαστικό κέντρο της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας είναι κατάλληλα εξοπλισμένο με όλα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό για αντιμετώπιση της αναφυλαξίας, κατέληξε».

Η Κ.Φεκετέα είναι Παιδίατρος – Παιδοαλλεργιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ,

Υπεύθυνη Παιδιατρικού Τμήματος, Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας, Γ.Ν. Ηλείας.

Υπεύθυνη Παιδοαλλεργιολογικού Ιατρείου, Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών

Πιστοποιημένη Συντονίστρια Τηλεϋγείας-Τηλεϊατρικής (Πανεπιστημίου Delaware -ΗΠΑ),

Κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αλλεργιολογία από το Imperial College London,

Κάτοχος Ευρωπαϊκού Διπλώματος στην Αλλεργιολογία σε Κλινική Ανοσολογία (EAACI/UEMS Knowledge Exam)

Όλη η επικαιρότητα