Ηλεία Πολιτισμός

Γιώτα Νέγκα: «Με τα μάτια κλειστά» απόψε στην Αρχαία Ολυμπία!

Η Γιώτα Νέγκα, είναι μια από τις σπουδαιότερες λαϊκές φωνές της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Όλη της η ζωή είναι μουσική. Σήμερα το όνομα και η φωνή της έχουν ταυτιστεί απόλυτα με το ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Και προσπάθησε πολύ γι΄ αυτό. Βήμα βήμα, με πολλή και σκληρή δουλειά, με πίστη και υπομονή. Απόψε το βράδυ θα δώσει μια μοναδική συναυλία, μαζί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», στο θέατρο Φλόκα, στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να καταλάβετε πως η μουσική είναι ο δικός σας «δρόμος»;

Η ίδια η μουσική. Θυμάμαι πως από τα 8 μου χρόνια άφηνα οποιοδήποτε παιχνίδι όταν άκουγα μουσική από το σπίτι , είτε ραδιόφωνο είτε τον μπαμπά μου να παίζει μπουζούκι. Έτσι λοιπόν νοιώθω περισσότερο ότι δεν την διάλεξα εγώ αλλά με διάλεξε εκείνη και μάλιστα σε χρόνο που δεν σκεφτόμουν ότι θα γινόταν και ο επαγγελματικός μου δρόμος.

Ποιες ήταν οι μουσικές επιρροές που κατά κάποιο τρόπο καθόρισαν την δική σας ταυτότητα;

Όλοι οι σταθμοί σ’ αυτήν την διαδρομή είναι σημαντικοί , όλοι  με πλούτισαν, μου έμαθαν  πράγματα και για την τέχνη μου αλλά και για τον εαυτό μου. Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάποιους θα  ήταν φυσικά  το Με τα μάτια κλειστά του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου  που ήταν και το δισκογραφικό μου ξεκίνημα , η συνεργασία μου επι σκηνής με τον Σταμάτη Κραουνακη  που είναι πολύ μεγάλος δασκαλος και σπουδαίος φίλος και η συμμετοχή μου στην μουσικοθεατρική παράσταση Ποιος την ζωή μου για τον Μικη Θεοδωρακη σε σκηνοθεσία του Θεμη Μουμουλίδη που μου χάρισε και μια πιο θεατρική εμπειρία.

Αν έπρεπε να επιλέξετε μερικούς από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας σας, ποιοι θα ήταν;

Όλοι οι σταθμοί σ αυτήν την διαδρομή είναι σημαντικοί , όλοι  με πλούτισαν, μου έμαθαν  πράγματα και για την τέχνη μου αλλά και για τον εαυτό μου. Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάποιους θα  ήταν φυσικά  το Με τα μάτια κλειστά του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου  που ήταν και το δισκογραφικό μου ξεκίνημα , η συνεργασία μου επι σκηνής με τον Σταμάτη Κραουνακη  που είναι πολύ μεγάλος δασκαλος και σπουδαίος φίλος και η συμμετοχή μου στην μουσικοθεατρική παράσταση Ποιος την ζωή μου για τον Μικη Θεοδωρακη σε σκηνοθεσία του Θεμη Μουμουλίδη που μου χάρισε και μια πιο θεατρική εμπειρία.

 «Με τα μάτια κλειστά» είναι ο τίτλος της φετινής σας περιοδείας. Πως θα μας περιγράφατε αυτό το μουσικό ταξίδι;

Η παράσταση «Με τα ματια κλειστά» είναι ενας κύκλος τριών συναυλιών με την υπέροχη ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας υπό την μπακετα του εξαιρετικού μαέστρου Τάσου Συμεωνιδη και είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η συμμετοχή . Είναι μια παράσταση με τραγούδια της προσωπικής μου δισκογραφίας αλλά και πολύ αγαπημένα τραγούδια σπουδαίων συνθετών και ποιητών μας με τον τόσο ιδιαίτερο ήχο της ορχήστρας και καταπληκτικές ενορχηστρώσεις.

Το ομώνυμο τραγούδι «Με τα μάτια κλειστά» κυκλοφόρησε το 2003. Το ευρύ κοινό όμως το έμαθε ίσως και μια δεκαετία μετά. Νομίζω πως αυτή η πληροφορία χαρακτηρίζει και την δική σας πορεία. Αργά, σταθερά βήματα, κόποι που με τα χρόνια απέδωσαν καρπούς. Αν γυρίζατε τον χρόνο πίσω θα κάνατε τα ίδια βήματα;

Αν υποθέσουμε ότι θα γύριζα τον χρόνο πίσω και θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος , νομίζω πως θα έκανα ακριβώς τα ίδια …λάθη και σωστά…

Σας έχουν χαρακτηρίσει λαϊκή αλλά και έντεχνη τραγουδίστρια. Οι “ετικέτες” αυτές, έπαιξαν ή παίζουν κάποιο ρόλο για εσάς;

Οι ετικέτες δεν με ενδιαφέρουν . Είμαι μια τραγουδίστρια που με την ίδια αγάπη προσεγγίζω ένα λαϊκό τραγούδι αλλά και μια ροκ μπαλαντα η ένα παραδοσιακό.

«Αυτό Που Θέλεις Στη Ζωή Το Καταφέρνεις»: Πείτε μας λίγα λόγια για την τελευταία συνεργασία σας με τους Νίκο Μερτζάνο και Νίκο Μωραϊτη.

Η συνεργασια μου με τον Νίκο Μωραΐτη και τον Νίκο Μερτζανο ήταν καταπληκτική. Μου χάρισαν 10 τραγούδια μέσα από τα οποία μπόρεσα να εκφράσω όλα μου τα συναισθήματα . Όλα όσα ενοιωθα την ανάγκη να τραγουδήσω αυτήν την στιγμή . Λαϊκά τραγούδια, ερωτικά τραγούδια, κοινωνικά τραγούδια . Ο τίτλος του δίσκου – Αυτο που θέλεις στη ζωή το καταφέρνεις- ειναι κάτι που πιστεύω με όλη μου την ψυχή , πως ότι ποτίζουμε με αγάπη και πίστη θα ανθίσει . Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης.

Όλη η επικαιρότητα