Ηλεία

Γυμναστήρια-Σχολές: Άνοιξαν τις πόρτες τους… μετά από 7 μήνες!

Έπειτα από σχεδόν επτά μήνες, τα γυμναστήρια και οι σχολές άνοιξαν και πάλι τις πόρτες τους. Η επανεκκίνησή τους όμως,  έγινε με υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, μάσκες και αποστάσεις, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας.

Συγκεκριμένα όλα τα μέλη του γυμναστηρίου (εργαζόμενοι και αθλούμενοι) υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο είτε με self tests για όσους είναι δικαιούχοι ή με rapid tests για τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα του τεστ επιδεικνύεται στο προσωπικό υποδοχής και ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά. Ακόμη, κατά την προσέλευσή τους οι αθλούμενοι υπογράφουν στον «Κατάλογο εισερχομένων-εξερχομένων στην αθλητική εγκατάσταση», όπου δηλώνουν ότι δεν έχουν συμπτώματα, καθώς και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν διπλή μάσκα ή εναλλακτικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/N95) σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μην φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους. Επιπλέον, οι ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα. Τέλος, οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2.

Για την επαναλειτουργία του κλάδου, το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και για τους συνεχόμενους μήνες που παρέμειναν οι χώροι τους κλειστοί, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων του  Πύργου, μίλησαν στην «Π τ. Κ» τονίζοντας πως η κίνηση από την πρώτη κιόλας μέρας κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ (Υπεύθυνος  Γυμναστηρίου ΕΛΛΑΣ ΚΑΡΑΤΕ)

«Μέσα από τη σωστή συνεργασία με τους γυμναστές του χώρου, έγινε  η επανεκκίνηση χωρίς προβλήματα. Εφόσον τα μέτρα τηρούνται όπως και το υγειονομικό πρωτόκολλο στους κλειστούς χώρους, το άνοιγμά μας θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα και να μην φτάσουμε στις αρχές του καλοκαιριού. Ομως έστω και τώρα έγινε η επανέναρξη των προπονήσεων για τους αθλητικούς συλλόγους που οι ομοσπονδίες τους έχουν πρωταθλήματα εντός της περιόδου Μάιος-Σεπτέμβριος 2021. Θα προσπαθήσουμε  μέσα στο καλοκαίρι, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας covid test, αποστάσεις,  ολιγομελή τμήματα ακόμα και εμβολιασμό για όσους έρχονται σε επαφή με τους αθλητές και τον χώρο προπονήσεων,  προκειμένου να συμμετέχουμε  στα πρωταθλήματα. Κάνοντας προπονήσεις  όλη  την καλοκαιρινή σεζόν  μετά  από  απαίτηση  των αθλητών – πρωταθλητών του συλλόγου μας . Η μάσκα είναι ουσιαστικά υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος μόνο για τον γυμναστή. Ο αθλούμενος πρέπει να φοράει τη μάσκα μπαίνοντας και χρησιμοποιώντας τους κοινόχρηστους χώρους και περιμένοντας να κάνει το ομαδικό του πρόγραμμα. Την ώρα όμως που αθλείται και γυμνάζεται δεν είναι υποχρεωμένος να τη φοράει. Από την ώρα που ανακοινώθηκε πως ανοίγουμε, υπάρχει κινητικότητα από τον κόσμο, ρωτώντας με τη σειρά του, ποιο θα είναι ακριβώς το καθεστώς λειτουργίας και αν θα ισχύουν τα ραντεβού. Βέβαια   η  ζημιά που έχουμε υποστεί,  είναι μεγάλη. Ο μως κοιτάζουμε μπροστά, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες στον κλάδο μας, καθώς έχει λείψει πολύ από τον κόσμο η γυμναστική στο διάστημα της καραντίνας».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΜΠΡΗΣ (Υπεύθυνος Γυμναστηρίου ATHLETIC  FITNESS):

«Μετά  από επτά ολόκληρους μήνες, ανοίξαμε όπως όλοι βέβαια και εμείς το γυμναστήριό μας. Ευελπιστώντας  σε καλύτερες ημέρες, καθώς το διάστημα που ήμασταν κλειστεί είναι πολύ μεγάλο, και ο κόσμος επειδή του έχει λείψει το  γυμναστήριο  όλο αυτό το διάστημα, μας επισκέπτεται, θέλοντας να  γυμναστεί, όσο βέβαια ο καιρός του το επιτρέπει. Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον, ίσως… περισσότερο από όσο περιμέναμε,  έχοντας βέβαια τις απορίες του, ζητώντας να μάθει πως θα έρθει.  Δηλ. εμβολιασμένος η όχι,  με μάσκες, σελφ – τεστ, και όλα όσα απατούνται, προκειμένου να  μπορέσει να αθληθεί! Βέβαια όλα αυτά είναι δύσκολα,  και σε πολλούς φαίνονται βουνό…,  καθώς είναι δύσκολο  για κάποιον να γυμνάζεται με τη μάσκα του, όμως  αφού μας βρήκε αυτή η  πανδημία, θα πρέπει όλοι  μας να προσαρμοστούμε στα νέα πλέον δεδομένα.  Φτάνει που ανοίξαμε και αυτό είναι το θετικό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο δικός μας κλάδος, είναι από τους πλέον ζημιωμένους,  και μάλιστα διπλά,  μιας δεν ήταν μόνο  τον περσινός  Μάρτιος, Απρίλιος  και Μάιος που ήμασταν κλειστοί, είναι και  το φετινό αντίστοιχο διάστημα!  Μιλάμε δηλ. για ζημιά δύο ετών».

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΠΑΥΛΟΥ (Υπεύθυνος Γυμναστηρίου PYRGOS BARBELL CLUB):

«Νοιώθουμε πολύ όμορφα,   που επιστρέψαμε  στο έργο μας. Τα γυμναστήρια,  όπως και όλες οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολεύτηκαν πολύ. Τα πάγια έξοδα έτρεχαν όλα, οπότε αν δεν είχε κάποιος και μια δεύτερη δουλειά για παράδειγμα δύσκολα τα έβγαζε πέρα. Το παρατεταμένο «λουκέτο» στον κλάδο των γυμναστηρίων ήταν το μεγάλο μας παράπονο. Δεν ξέρω αν θεωρηθήκαμε ο τελευταίος τροχός της αμάξης ανοίγοντας νωρίτερα από εμάς άλλα επαγγέλματα, ωστόσο εφόσον τηρούσαμε και τηρούμε τα μέτρα θα μπορούσαμε να είχαμε ανοίξει τουλάχιστον δύο μήνες πριν. Και το κράτος δεν θα είχε επιβαρυνθεί την οικονομική βοήθεια προς το μέρος μας και εμείς θα είχαμε γλιτώσει ένα μεγάλο διάστημα ζημιάς, καθώς λόγω καλοκαιριού ό, τι κάνουμε από πλευράς πελατείας θα είναι ο Ιούνιος. Η φυσική παρουσία του κόσμου είναι δεδομένη, κάνοντας την εμφάνισή του από την πρώτη μέρα, αλλά σίγουρα θα ήταν περισσότερος αν είχαμε ανοίξει νωρίτερα. Πάντως υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο όμως λείπει από την πολιτεία και τους φορείς, κόντρα σε κάθε έρευνα που έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Περιμένουμε ακόμα  μια βοήθεια, η οποία δεν έχει έρθει από το κράτος, ώστε να καλύψουμε  ένα μέρος από τη μεγάλη ζημιά που έχουμε υποστεί τα δύο τελευταία χρόνια. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο, ότι το 50%  του τζίρου μας, είναι από την άνοιξη έως τα μέσα Ιουνίου. Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ, καθώς η γυμναστική λείπει από τον κόσμο. Εύχομαι  να πάνε όλα καλά, και αυτή η πανδημία  να είναι μια κακή ανάμνηση, καθώς η γυμναστική και η άθληση θωρακίζει  την υγεία του ανθρώπου».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ (Υπεύθυνος Γυμναστηρίου BODY – HOUSE):

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα για το επάγγελμά μας, καθώς κλείσαμε με πλάνο για τρεις εβδομάδες και φτάσαμε να ανοίξουμε τελικά μετά από επτά μήνες. Βέβαια υπήρχε μια οικονομική στήριξη από το κράτος, ωστόσο η λειτουργία μιας επιχείρησης σαφώς και δεν μπορεί να στηρίζεται για μεγάλο διάστημα σε αυτήν. Πλέον ανοίξαμε με την ελπίδα να μην έχουμε στο μέλλον πάλι προβλήματα και προκύψει κάποιο νέο lockdown από το φθινόπωρο. Αυτή είναι η σκέψη που μας φοβίζει περισσότερο. Από την κίνηση της πρώτης μέρας αλλά και από την επικοινωνία που είχαμε με τον κόσμο τις περασμένες, φάνηκε πως θέλει να αθληθεί και να γυμναστεί σε όργανα που δεν είχε προφανώς στο σπίτι του. Το άνοιγμά μας βέβαια έγινε σε μια εποχή που τα γυμναστήρια δεν έχουν την τιμητική τους όσο σε άλλες περιόδους, ωστόσο και μόνο το γεγονός πως ο κλάδος επανεκκίνησε είναι ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα. Σε πόλεις όπως o Πύργος με μικρό επιδημιολογικό φορτίο,  θα μπορούσε να είχε δοθεί το «πράσινο φως» στα γυμναστήρια όπως και σε άλλες επιχειρήσεις, μιας και τα μέτρα θα εφαρμόζονταν σε κάθε περίπτωση. Ερχόμενοι στο τώρα, χρειάζεται προσοχή και να μην εφησυχάσουμε, η ατομική ευθύνη είναι σημαντικός παράγοντας και με αυτόν θα πορευτούμε. Η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι βέβαια μεγάλη, όμως κοιτάζουμε μπροστά, ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες στον κλάδο μας, καθώς έχει λείψει πολύ από τον κόσμο η γυμναστική στο διάστημα της καραντίνας».

Όλη η επικαιρότητα