Αθλητισμός

Γυναίκες Ηλειακού Αθλητισμού: «Μην φοβάστε, μιλήστε»

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έπειτα από την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίησής της από υψηλόβαθμο παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, η οποία προκάλεσε κύμα παραιτήσεων στην Ομοσπονδία και εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία κάλεσε όποιο θύμα έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση να σπάσει τη σιωπή του, έδωσε την δύναμη και σε άλλες γυναίκες, του αθλητισμού και μη, να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά.

Η «Πατρίς σπορ» μίλησε με τέσσερις γυναίκες του ηλειακού αθλητισμού και σας καταθέτει σήμερα τις απόψεις τους για την υπόθεση Μπεκατώρου αλλά και γενικά για τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πόπη Σπυροπούλου(Πρόεδρος Ολυμπιακού Σαβαλίων): «Όλες οι γυναίκες να συσπειρωθούν»

«Η Σοφία Μπεκατώρου είχε πολύ μεγάλη δύναμη. Τίμησε το γυναικείο φύλο με το να δημοσιοποιήσει την ιστορία της. Μπράβο της που βρήκε τη δύναμη να βγει μπροστά, να το κάνει εκείνη πρώτη. Εύχομαι να συσπειρωθούμε και να το κάνουμε όλες οι γυναίκες, ακόμα και οι άντρες που και σε εκείνους συμβαίνει. Αν και αυτό είναι κυρίως «προνόμιο» των γυναικών! Βέβαια όλα αυτά τα γεγονότα είναι θλιβερά, και δεν πρέπει να υπάρχουν πουθενά! Όμως έπρεπε να γίνει η αρχή, για να έρχονται πλέον όλα στο φως! Προσωπικά εγώ δεν έχω ακούσει κάτι σε ότι αφορά το Ν. Ηλείας, ούτε  και έχω βιώσει κάτι ανάλογο, τόσο ως αθλήτρια  του Αίολου Πύργου, όσο και μετέπειτα ως παράγοντας!  Μετά  από όλα  αυτά και την καχυποψία που θα υπάρχει, θα πρέπει οι γονείς να έρθουν ακόμα πιο κοντά στα παιδιά τους! Γιατί η ζωή προχωρά, όπως και ο αθλητισμός, και δεν μπορεί εξαιτίας κάποιων μεμονωμένων τέτοιων καταστάσεων, να  σταματήσει ο αθλητισμός. Εύχομαι να βγουν γυναίκες να μιλήσουν και από άλλους χώρους. Όχι μόνο από τον αθλητισμό»!

 

Μαρία  Μοσχοπούλου(Παλαίμαχη παίκτρια Παναθηναϊκού και προπονήτρια Γ.Ε. Σκιλλούντος):  «Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής!»

«Πέσαμε από τα σύννεφα μόλις το ακούσαμε! Για μένα καλώς έπραξε η Μπεκατώρου έστω ύστερα  από πολλά χρόνια, και το έφερε  στο φως της δημοσιότητας! Θεωρώ πως ξεχείλισε μέσα της,  το ποτήρι της οργής, και αυτό που κουβαλούσε τόσα χρόνια! Βέβαια παντού υπάρχουν τέτοια περιστατικά, όχι μόνο στον αθλητισμό ή στον χώρο του θεάματος. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός είτε είσαι γυναίκα είτε άνδρας, γιατί υπάρχουν και άνδρες που έχουν δεχτεί παρενόχληση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην γίνεται κατάχρηση εξουσίας. Κι εγώ είμαι τσαμπουκαλού και σκληρή από μικρή, και ποτέ στην καριέρα μου, ακόμα και όταν ήμουν επαγγελματίας μπασκετμπολίστρια στον Παναθηναϊκό, δεν αντιμετώπισα μια τέτοια κατάσταση, ούτε έχω ακούσει κάτι σχετικό για κάποια φίλη μου! Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε αυτό το απόστημα που υπήρχε. Έδωσε το παράδειγμα σε πολλές γυναίκες να λύσουν τη σιωπή τους! Δεν έχει σημασία πότε θα το πεις, η κάθε γυναίκα θέλει τον χρόνο της για να αισθανθεί έτοιμη. Όσο πιο γρήγορα το πεις, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να τιμωρηθεί ο θύτης. Πλέον οι γονείς χρειάζεται να έρθουν ακόμα ποιο κοντά στα παιδιά τους! Καθώς ο αθλητισμός είναι ζωή και υγεία. Δεν σταματά ποτέ! Απλά αυτά τα «καθάρματα» θα πρέπει όλοι εμείς του αθλητισμού, να απομονώσουμε»!

Πόλυ  Μπιτούνη(Παράγοντας Προοδευτικής Μανωλάδας  και Υποψήφια  στις εκλογές της ΕΠΣΗ):  «Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται ακόμα και αν είναι άσχημη!»

«Θεωρώ πως πολύ καλά έπραξε με την κίνηση της η Σοφία  Μπεκατώρου! Καθώς  είμαι της άποψης, ότι δεν πρέπει να  κρύβεται η αλήθεια, είτε  έχει να κάνει με το κακό, είτε με το καλό! Όλα πρέπει να έρχονται στη φορά!  Πιστεύω μάλιστα πως τέτοια περιστατικά δεν αφορούν μόνο τον αθλητισμό, αλλά γενικότερα, όλους τους τομείς της ζωής μας!  Απλά εμείς κυρίως οι γυναίκες, φοβόμαστε και δεν τα λέμε! Έφτασε η ώρα πλέον, που θα πρέπει να μιλάμε! Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα αυτό που μετράει για να «ανέβεις» στην καριέρα σου είναι να είσαι διαθέσιμη ή τουλάχιστον να δείχνεις. Κάτι που προσωπικά απεχθάνομαι και στις δύο πλευρές. Προσωπικά δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο, ούτε βέβαια έχω ακούσει κάτι ανάλογο στον περίγυρο μου! Ίσως να μειωνόταν με κάποιο τρόπο το πρόβλημα αν αυτό το θέμα γενικότερα πάρει μεγάλη έκταση. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει. Σε ότι αφορά ιδιαίτερα το χώρο του αθλητισμού, οι γονείς θα πρέπει τώρα να έρθουν ακόμα πιο κοντά στα παιδιά τους, καθώς η ζωή και ο αθλητισμός συνεχίζονται, και σε καμία περίπτωση, αυτά τα γεγονότα, δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τα παιδιά! Και φυσικά  η κοινωνία και η πολιτεία , να νοιάζονται τώρα, ακόμα περισσότερο»!

Αγγελική Θεοδωροπούλου (Παίκτρια γυναικείας ομάδας Νίκης Τραγανού): «Το όχι είναι όχι»

«Η κ. Μπεκατώρου έδωσε το σύνθημα να σπάσει μία αλυσίδα σιωπής και φόβου. Είμαι με την Σοφία και την κάθε Σοφία αυτού του κόσμου. Σαφώς δεν το θυμήθηκε τώρα, δεν το ξέχασε ποτέ, απλά τώρα βρήκε τη δύναμη να βγει από το σκοτάδι της. Ο βιασμός δεν έχει ηλικία, δεν έχει φύλο. Με θίγει σαν άνθρωπο πρώτα και μετά σαν γυναίκα και σαν προπονήτρια η “αρρωστημένη” απολογία του προπονητή Ιστιοπλοΐας της 11χρονης ότι υπήρχε συναίσθημα και από τις δύο πλευρές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν εμπλέκεται ανήλικος/η είναι παιδεραστία και οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί γιατί τα “θύματα” μιλάνε, εμείς αργούμε να τα καταλάβουμε. Στα αρκετά χρόνια που ασχολούμαι με τον αθλητισμό θα ήταν ψέμα αν σας έλεγα ότι δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου έστω και μία “ελάχιστη” υπόνοια παρενόχλησης. Όχι σε προσωπικό επίπεδο. Είτε ίσχυε, είτε όχι όφειλα να μιλήσω εκεί που έπρεπε και το έκανα. Και πάντα θα το κάνω. Γιατί αυτό που λέω και στους μαθητές μου πολλές φορές και στις συμπαίκτριες μου, “η Σιωπή μας, είναι η δύναμη τους” σε κάθε είδους παρενόχληση! Το Όχι σημαίνει Όχι! Όλα τα άλλα είναι βιασμος, πρωτα της ψυχής και μετά του σώματος!

Συνελήφθη ο προπονητής της ιστιοπλοΐας

Έπειτα από ένταλμα που εξέδωσε η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών, συνελήφθη χθες ο προπονητής που κατηγορείται ότι βίασε την 21χρόνη σήμερα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο προπονητής που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης αθλήτριας, που έγινε πριν από εννιά χρόνια, συνελήφθη έπειτα από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών.Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον προπονητή είναι σε βαθμό κακουργήματος για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και κατάχρηση σε ασέλγεια. Υπενθυμίζουμε πως κατηγορείται ότι βίασε την 21χρονη σήμερα αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, όταν ήταν 11 ετών.

Όλη η επικαιρότητα