Ελλάδα

Γυναίκες-θύματα ενός άνδρα τύραννου

Η καραντίνα αύξησε την ενδοοικογενειακή βία – Τι λέει στην εφ. “ΠΑΤΡΙΣ” ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας…

Γράφει η Τασούλα Παπανικολάου
[email protected]

Γυναίκες που μέσα στην καραντίνα δεν έμειναν “ασφαλείς”… Γυναίκες που βλέπουν στον καθρέφτη τους τα σημάδια από τα χτυπήματα. Και μπορεί αυτά τα χτυπήματα να φύγουν, τα άλλα όμως στην ψυχή τους δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ… Υπάρχουν γυναίκες που πέφτουν θύματα και δεν μιλούν. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που βρήκαν το κουράγιο να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους. Είτε είναι ο σύντροφος, ο σύζυγος, ο αδερφός, ο πατέρας τους.

Ζούσε τον εφιάλτη από τα 12 της

Η Λυδία είναι μόλις 18 ετών. Αυτό που θα θυμάται από τον πατέρα της είναι το ξύλο. Από τα 12 χρόνια της. Την τελευταία φορά κόντεψε όπως λέει να τη σκοτώσει. «Ήθελε να μου πάρει το κινητό και με κυνηγούσε με ένα μπουκάλι κρασί να μου το σπάσει στο κεφάλι. Προηγουμένως με είχε χτυπήσει στο πρόσωπο. Είχα μώλωπες ακόμα και στα πόδια.»

“Χτυπούσε και τη μητέρα μου”

Η μητέρα μου προσπάθησε να με σώσει αλλά άρχισε να τη χτυπά και εκείνη. Είπα τέλος. Αυτή η ζωή δεν μου αξίζει, είπα στον εαυτό μου. Θέλω να ζήσω. Έχω όνειρα και στόχους. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν να είσαι να σε αγαπά κάποιος και να σε χτυπά».

“Έφυγα από το σπίτι για να γλιτώσω”

Η Λυδία υπέβαλλε μήνυση στον πατέρα της. Πήρε όμως και την απόφαση να φύγει από το σπίτι της έχοντας στην τσέπη της λιγότερα από 50 ευρώ.

Η Λυδία κατήγγειλε τον πατέρα της. Πόσα θύματα όμως φθάνουν μέχρι την αστυνομία;.. 

Δρ. Λέων Γρηγόρης:
“Οι καταγγελίες για κακοποίηση
στην καραντίνα αυξήθηκαν”

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Δρ. Λέων Γρηγόρης εξηγεί στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” ότι «…στην καραντίνα οι καταγγελίες για κακοποίηση είχαν αυξηθεί κατακόρυφα ειδικά στο πρώτο αυστηρό lockdown. Οι περισσότερες όμως καταγγελίες έμεναν στα τηλέφωνα. Αυτό που λέμε στα θύματα είναι να πάνε στην αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση να πάνε σε ιατροδικαστή για να εξεταστούν κλινικά και να πιστοποιήσουν τις βλάβες. Μιλήστε λέω στα θύματα και σε κάθε περίπτωση για να βρουν το δίκιο τους να έχουν αποδείξεις»

Χριστίνα Βαθειά:
“Έως πέντε χρόνια ποινή φυλάκισης
στον δράση”

Η δικηγόρος Χριστίνα Βαθειά, μας εξηγεί τι προβλέπεται για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας… «Οι ποινές είναι πολύ αυστηρές. Στον δράστη προβλέπεται ποινή φυλάκισης από ένα ως πέντε χρόνια. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχει διαταχθεί η απομάκρυνση  του θύματος από το σπίτι του. Μου έχει περίπτωση όπου καταφέραμε και πήραμε δικαστική απόφαση με την οποία ο σύζυγος απαγορευόταν να πλησιάζει τη σύζυγο στα 100 μέτρα.»

Ντροπή και φόβος

Μία γυναίκα που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας ντρέπεται φοβάται… Τις περισσότερες φορές δεν έχει που να πάει. Είναι συνήθως εξαρτημένη κυρίως οικονομικά από τον δυνάστη της. Αν το περιβάλλον της δεν τη στηρίξει συνήθως υπομένει τα βασανιστήρια.

Βοήθεια

Οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί δεν είναι πια μόνες τους. Μπορούν να καλούν στον πενταψήφιο αριθμό 15900. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected]

Όλη η επικαιρότητα