Ηλεία

Γ. Λυμπέρης: Απαντά με αγωγές για Νοσοκομείο Αμαλιάδας!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ Γ. ΛΥΜΠΕΡΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ – «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΜΕ» – «ΔΡΙΜΥ ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ..

 

Ότι θα προβεί σε καταγγελίες και θα καταθέσει αγωγές, αν χρειαστεί, κατά όσων  επιβουλεύονται την λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και θέτουν με τις πράξεις τους εκούσια ή ακούσια σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των πολιτών, διεμήνυσε χθες βράδυ ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Ο κ. Λυμπέρης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη της παράταξής του, στο Συνεδριακό Κέντρο, με βασικό θέμα την λειτουργία της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας. «Κερασάκι στην τούρτα» για να προβεί σε «δριμύ κατηγορώ» κατά παντός υπευθύνου, αποτέλεσε η συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χριστόπουλο, σχετικά με τις αιτιάσεις γιατρών που του έθεσε ο τελευταίος ότι δεν επιθυμούν να κάνουν εφημερίες στο νοσηλευτικό ίδρυμα Αμαλιάδας, επειδή τις κρίνουν επισφαλείς, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που θα πρέπει να επιστρέψουν οι δύο αποσπασμένοι γιατροί από το Νοσοκομείο Πύργου!

«Είστε υπεύθυνοι…»

«Κάνω μια καταγγελία, η οποία απευθύνεται προς κάθε υπεύθυνο, που εκούσια ή ακούσια, επιβουλεύεται την λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Και όταν λέω κάθε υπεύθυνο, εννοώ από τον θυρωρό του νοσοκομείου και κυρίως από τον κάθε γιατρό του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και «προχωράω» στους διοικητές, στους διοικητές της ΥΠΕ και στους αρμόδιους υπουργούς.

Η καταγγελία, θέλω να πιστεύω, ότι γίνεται εκ μέρους τουλάχιστον των πολιτών, των δημοτών του δήμου Ήλιδας. Γιατί ο πρώτος και ο κύριος λόγος που με ψήφισαν για αυτήν την τετραετία στην δημοτική αρχή, είναι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Επομένως, καταγγέλλω σήμερα εκ μέρους όλων αυτών των ανθρώπων και πιστεύω και εκείνων που δεν με ψήφισαν – προφανώς κανείς δεν θέλει να κλείσει το νοσοκομείο – και των πολιτών της Ηλείας που εξυπηρετούνται από αυτό και εκ μέρους τους θα καταθέσω αγωγές εναντίον κάθε υπευθύνου για την υπολειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας…», είπε χαρακτηριστικά κατά την συνέντευξη Τύπου ο κ. Λυμπέρης.

Συνεχίζοντας έθεσε προ των ευθυνών τους, όσους είναι υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας: «Από σήμερα θα πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί οι κύριοι, ότι όποιος επιβουλεύεται το κλείσιμο του Νοσοκομείου, πως όποιο ατύχημα, όποια ασθένεια και κυρίως όποιος θάνατος υπάρξει στο χώρο αυτό, θα τους καταστήσουμε υπεύθυνους και θα «τραβιούνται» για όλη τους τη ζωή για αυτό το όνιδος.

Δεν θέλω να σκεφτώ, ούτε μου περνάει από το μυαλό, ότι εν μέσω αυτής της φοβερής κρίσης, εν μέσω αυτών των κινδύνων που ελλοχεύουν και του θανάτου που ελλοχεύει κάθε στιγμή μέσα από αυτή την πανδημία, ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα κλείσουν αυτήν την Μονάδα.

Αντί να την «θωρακίσουν» και αντί όσοι είναι υπεύθυνοι της διοίκησης να επιβάλλουν στους συντελεστές και στους γιατρούς, ανεξαρτήτως ειδικότητας, να ελέγχουν τον κόσμο…».

«Δώσατε όρκο…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας, μίλησε παράλληλα για μια μεγάλη καθημερινή ταλαιπωρία του κόσμου ειδικά αυτό το διάστημα, αφού καθημερινά στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας σχηματίζονται «ουρές» από κόσμο για να εξεταστούν από έναν γιατρό:

«Δεν επιτρέπεται ο κόσμος να περιμένει σε «ουρές» για έναν γιατρό, ο οποίος θα τους δει για να κάνει το τεστ. Ο κάθε γιατρός, της κάθε ειδικότητας, που έχει δώσει στον Ιπποκράτη, είναι υποχρεωμένος σε αυτούς τους καιρούς να εξετάζει τους συνανθρώπους του. Αυτό ξέρω εγώ 40 χρόνια στο ΕΣΥ.

Δεν απειλώ κανέναν, τουναντίον. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συναδέλφους να αισθανθούν τον όρκο τους, να αναλάβουν το ρόλο που τους αρμόζει από αυτόν τον όρκο και να υπηρετήσουν τους ανθρώπους μας. Είμαι αποφασισμένος λοιπόν να «προχωρήσω» σε καταγγελίες και σε αγωγές…».

«Μην τρέφεται ευσεβείς πόθους…»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε «σε κάποιους» που επιθυμούν το κλείσιμο του νοσοκομείου, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό η δημοτική αρχή δεν θα το επιτρέψει:

«Το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, όποιος τρέφει ευσεβείς πόθους ότι θα το υποβαθμίσει και θα το κλείσει, πλανάται πλάνην οικτράν. Εδώ φέραμε δωρητές, δώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες, εδώ ανακαινήσαμε εγκαταλελειμένες πτέρυγες για να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς που έχουν ανάγκη. Δεν θα το εμποδίσει αυτό κανείς.

Είμαστε εδώ για να το προασπίσουμε και να το θωρακίσουμε και είμαστε εδώ να «προχωρήσουμε» ακόμα ένα βήμα παραπέρα και να βρούμε τρόπους και γιατρούς, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ως δημοτική αρχή, ξεκινώντας από την παράταξη, κοιτάμε πως λειτουργήσουμε από εδώ και πέρα για την πανδημία. Πρώτα απ’ όλα προέχει η ανθρώπινη ζωή και καλούμαστε να προασπίσουμε την υγεία και την ζωή των ανθρώπων.

«Ιδού η Αμαλιάδα…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρονταν στο θέμα επισφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου, χωρίς να έχει γνωστοποιήσει ότι είχε προηγηθεί η συνάντηση με τον κ. Χριστόπουλο λίγες ώρες νωρίτερα.

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» γιατί τίθεται πάλι θέμα υποβάθμισης του νοσηλευτικού ιδρύματος και από ποιους ο κ. Λυμπέρης απάντησε:

«Υπήρξε μια συνάντηση το μεσημέρι με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Χριστόπουλο, ο οποίος μου είπε ότι οι γιατροί δεν  θέλουν να εφημερεύσουν  στο νοσοκομείο Αμαλιάδας γιατί  κρίνουν ότι είναι επισφαλής η εφημερία τους. Και μου είπε «εγώ θα κλείσω τις κλινικές και θα τους πάρω στο Νοσοκομείο Πύργου».

Του είπα «ιδού η Αμαλιάδα, ιδού και το πήδημα κύριε διοικητά». Και μου είπε ότι αυτός δεν είπε τίποτα, ούτε έκανε τίποτα, αλλά αυτό το ζήτησαν οι γιατροί. Του είπα ότι όποιος γιατρός το ζητάει αυτό και όποιος γιατρός νομίζει ενώ είναι διορισμένος στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, μπορεί να κάνει «βόλτες» και να πηγαίνει όπου θέλει, κάνει μεγάλο λάθος.

Θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί που είναι διορισμένος και όποιος νομίζει ότι αυτό είναι επισφαλές, μπορεί να παραιτηθεί όπως λέει ο νόμος του ΕΣΥ  και να πάει να διοριστεί όπου αλλού θέλει.

Και βεβαίως να πω ότι τελειώνει και η απόσπαση των γιατρών στο Νοσοκομείο Πύργου και πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην Αμαλιάδα. Αυτές τις διαταγές δεν τις καλύπτει κανένας νόμος. Ο νόμος που υπάρχει είναι ίδιος για όλες τις νοσηλευτικές μονάδες. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την υγεία του δήμου μας και της περιοχής…».

Τέλος, επανέλαβε ότι η διοίκηση των νοσηλευτικών μονάδων και κέντρων υγείας θα έπρεπε να ανήκει στιις περιφέρειες και στους δήμους και στο κεντρικό κράτος, για την καλύτερη λειτουργία τους, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όλη η επικαιρότητα