Ποδόσφαιρο Συνεντεύξεις

Γ. Μποροβήλος στην Πατρίς Σπορ: «Ο Πανηλειακός στην Α’ Εθνική ήταν υπόδειγμα και λείπει!»

Ακούστε το άρθρο

Τέταρτος στις κορυφαίες «σφυρίχτρες» όλων των εποχών, ο Αρκάς  ρέφερι

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Soccerbase.gr ο Τάσος Σιδηρόπουλος έγραψε ιστορία καθώς έπιασε τον Στάθη Παπαβασιλείου στην κορυφή του πίνακα με τις περισσότερες διαιτησίες ever! Ο Τάσος Σιδηρόπουλος έφτασε τις 142 διαιτησίες στην Α’ Εθνική / Super League, έχοντας μόλις δύο παραπάνω ματς από τον νυν πρόεδρο του ΑΣΤΕΡΑ, Γιώργο Μποροβήλο. Ο Στάθης Παπαβασιλείου από τον Μάιο του 1976, που ολοκλήρωνε την καριέρα του, παρέμενε στους 142 αγώνες και κανένας δεν μπορούσε να τον φτάσει. Απειλήθηκε από τον Αρκάδα  Γιώργο Μποροβήλο το 2004, και τον πλησίασε για τα καλά ο Τάσος Κάκος το 2014, αλλά μέχρι σήμερα παρέμενε μόνος πρώτος. Μέχρι που ο διεθνής διαιτητής από τα Δωδεκάνησα Τάσος  Σιδηρόπουλος , κατάφερε παίζοντας σε 12 σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, να φτάσει το μαγικό 142 και από ότι φαίνεται μέσα στο 2021 θα το καταρρίψει.

Αναλυτικά οι πρώτοι διαιτητές σε αγώνες:

  1. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος 142
  2. Στάθης Παπαβασιλείου 142
  3. Αναστάσιος Κάκος 141
  4. Γιώργος Μποροβήλος 140
  5. Λεωνίδας Βαμβακόπουλος 136
  6. Νίκος Ζλατάνος 134
  7. Μιχάλης Κουκουλάκης 133
  8. Τιμολέων Λάτσιος 130
  9. Γιώργος Μπίκας 123
  10. Κύρος Βασάρας 121
  11. Γιώργος Κασναφέρης 121

Η  πορεία του Γ. Μποροβήλου ως διαιτητής!  

Το Πάσχα του 1976, ο ξάδερφος του Γιώργου Μποροβήλου, Γιώργος Μπαλής, είδε την αγάπη του πρώτου για το ποδόσφαιρο,  και του πρότεινε να ακολουθήσει το δρόμο του διαιτητή. Την επόμενη χρονιά ο Μποροβήλος ανέβηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη σχολή διαιτητών της Αθήνας. Μεταξύ 60 συναδέλφων του κατέλαβε την 1η θέση στα γραπτά και στις δοκιμασίες που υποβλήθηκε και ονομάστηκε διαιτητής. Την ίδια σεζόν αξιολογήθηκε ως επόπτης στην Α’ Εθνική και ως διαιτητής στη Γ’ Εθνική (για τρία χρόνια). Το 1989 αξιολογήθηκε ως διαιτητής Β’ Εθνικής, ενώ το 1991 πήρε προαγωγή στην Α’ Εθνική. Έκτοτε έως το 2004, σφύριξε σε αναμετρήσεις της πρώτης κατηγορίας και κατέχει το ρεκόρ των πιο πολλών ετών στην πρώτη κατηγορία στην ιστορία της ελληνικής διαιτησίας.

Χρίστηκε διεθνής διαιτητής, ”σφυρίζοντας αγώνες στο UEFA, στο Champions League, αλλά και αναμετρήσεις Εθνικών ομάδων. ”Είναι τα μόνα παιχνίδια που νοσταλγώ. Η διαιτησία σε τέτοιο επίπεδο είναι κάτι ξεχωριστό. Θα έχω να θυμάμαι το Τουρκία-Γαλλία στην Κωνσταντινούπολη, όπου μπροστά σε 80.000 κόσμο, είχα καλή απόδοση με τους συνεργάτες μου” θα τονίσει. Δεν θα ξεχάσει παιχνίδι στη Βοιωτία, για το ποιος θα ανέβαινε στη Δ’ Εθνική.  Το πρώτο του παιχνίδι στην πρώτη κατηγορία ήταν μεταξύ Παναθηναϊκού και Πανιωνίου.  Το 2009 έγινε πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης. ”Είμαι άνθρωπος που έχω τους φίλους μου, τις παρέες μου. Το γεγονός ότι ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και είμαι αναγνωρίσιμος δεν με κάνει να ξεχωρίζω από τον υπόλοιπο κόσμο” έχει επισημάνει.

Είναι πατέρας τεσσάρων κοριτσιών και διαμένει μόνιμα στην Τρίπολη, και σήμερα μιλά στην «Πατρίς – Σπορ».

κ. Μποροβήλο  πως νοιώθετε  βλέποντας  να  συγκαταλέγεστε τον πίνακα  των κορυφαίων  Ελλήνων Διαιτητών;

«Για μένα  είναι μια δικαίωση των όσων πρόσφερα  στην Ελληνική και όχι μόνο  Διαιτησία, καθώς υπήρξα και Διεθνής Διαιτητής, έχοντας  14ο , ίσως… και παραπάνω ματς, που όμως δεν έχουν  καταγραφεί ! Πιστεύω  δε, πως με την  στήριξη των συνεργατών μου, και την βοήθεια της τύχης, μπόρεσα για 20  χρόνια(14 ως διαιτητής, και αλλά 6 πριν ως βοηθός), να σταθώ επάξια στην Α΄ εθνική, αποκομίζοντας  μοναδικές  στιγμές αλλά και εμπειρίες»!

Η εποχή σας ήταν δύσκολη όμως και χωρίς VAR, τι λέτε για αυτό;

«Σίγουρα  εγώ  αγωνίστηκα σε δύσκολες εποχές για την Ελληνική  Διαιτησία, και χωρίς φυσικά  το VAR! Καθώς  όλα ήταν  υποχρεωμένος  να τα βλέπει και να αποφασίζει σε στιγμές δευτερολέπτων, αρχικά  ο Διαιτητής  και οι  Βοηθοί,  πιο γρήγορα και από τους δικαστές!  Με λίγα λόγια, ότι είδες – είδες, και το σφύριξες χωρίς να αλλάζεις την απόφασή σου»!

Τελικά  η διαιτησία  είναι  επάγγελμα, χόμπι η  λειτούργημα σήμερα;

« Φυσικά  και  παραμένει λειτούργημα, ανεξάρτητα αν κάποιοι  προσπαθούν να την απαξιώσουν, κάνοντάς την επάγγελμα!  Και μπορεί αυτή την ώρα το κλίμα σε ότι αφορά την  Διαιτησία να είναι νοσηρό, όμως εγώ που αγάπησα , και εξακολουθώ να  αγαπώ την Διαιτησία, θα πρότεινα στα νέα παιδιά να  ασχοληθούν, γιατί  χωρίς  Ελληνική  Διαιτησία , δεν μπορεί να υπάρξει, Ελληνικό Ποδόσφαιρο»!

Πως  βλέπεις  τον ερχομό των ξένων διαιτητών και  την απαξίωση των Ελλήνων;

« Είναι λυπηρό  η απαξίωση  των Διαιτητών μας στα ντέρμπι, με βάση τα όσα βλέπουμε τελευταία! Αν ένας  διαιτητής δεν παίξει ντέρμπι  της «Σούπερ – Λιγκ» δεν πρόκειται ποτέ  να καταξιωθεί και να προχωρήσει! Εγώ  από τα ντέρμπι  που έπαιζα συνεχώς , έφτασα να γίνω διεθνής»!

Η  πορεία σας στην Διαιτησία  σας βοήθησε να αναδειχτείτε  και ως παράγοντας;

«Βεβαίως και με βοήθησε! Έτσι ώστε να  γίνω πρόεδρος στην  «Σούπερ – Λίγκ», αλλά και να  αναλάβω τα «ηνία» στον Αστέρα  Τρίπολης, κερδίζοντας  την εμπιστοσύνη τόσο των κορυφαίων παραγόντων  του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, όσο  και  των ιδιοκτητών του Αστέρα  Τρίπολης,  δείγμα της συνέπειας και του ήθους μου στο χώρο της διαιτησίας»!

Κλείνοντας κ. Μποροβήλο, δυο λόγια για τον Πανηλειακό;

«Να ξέρετε  ότι ο Πανηλειακός  στην «Σούπερ – Λιγκ» ήταν υπόδειγμα  ενός  νοικοκυρεμένου σωματείου, και μας λείπει πολύ! Ποτέ  δεν δημιούργησε σοβαρό  πρόβλημα,  οι δε  διαιτητές και μαζί και εγώ, ευχαριστιόμαστε  να παίζουμε αγώνες στον Πύργο!  Είναι κρίμα  σήμερα η ομάδα αυτή να  παίζει στην Α1 της ΕΠΣΗ! Πρέπει  ο Πύργος και η Ηλεία να  στηρίξει αυτή  την ομάδα να βρει το δρόμο της, και να  επιστρέψει εκεί που της αρμόζει.  Με την  ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα,  σας  εύχομαι  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΆ , ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΓΕΙΑ»!

 

Όλη η επικαιρότητα