Αρθρογραφία

Δέκα λόγοι γιατί στην Ανδραβίδα για το 1821

Δεν είναι κακό να μην έχει εντρυφήσει κανείς στην τοπική ιστορία τα προηγούμενα χρόνια. Κακό είναι να μην θέλει να μάθει , κάποια πράγματα για την ιστορία των πόλεων και των χωριών που σήμερα απαρτίζουν τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από το 1821.

Ελπίζω ότι οι τοπικοί αρμόδιοι που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και του προγραμματισμού των εκδηλώσεων, της ψηφιακής απεικόνισης, ή όποιας άλλης δράσης για το 1821, να λάβουν υπόψη τους και να μην αγνοήσουν τα εξής:

1. Το επαναστατικό κέντρο στα όρια του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου, ήταν η Ανδραβίδα. Εκεί υψώθηκε από τον Καπετάν Ανδραβιδιώτη η σημαία της Επανάστασης, ταυτόχρονα με την Γαστούνη. Ακολουθούν τα Λεχαινά και τα υπόλοιπα χωριά.
2. Η Ανδραβίδα ανέδειξε τον σημαντικότερο οπλαρχηγό του κάμπου, Κωνσταντή Παπαδημητρόπουλο ή Καπετάν Ανδραβιδιώτη.
3.Στην Ανδραβίδα συγκροτήθηκαν δυο σημαντικές μάχες, με τους Τούρκους των Πατρών, τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 1825 και οι δύο νικηφόρες για τα ελληνικά όπλα.
4. Το σώμα του Καπετάν Ανδραβιδιώτη, το οποίο αποτελούσαν κυρίως Ανδραβιδαίοι, στις 8 Απριλίου 1827 πολέμησε και νίκησε υπέρτερη εχθρική δύναμη πεζών και ιππέων επί 8 ώρες, σώζοντας από την αιχμαλωσία 1.500 γυναικόπαιδα από τα χωριά του κάμπου.
5.Η Ανδραβίδα τροφοδοτούσε με σιτηρά, κρέας, πολεμοφόδια και όλα τα αναγκαία του πολέμου το πολιορκημένο Μεσολόγγι και στις δυο πολιορκίες.
6. Μέσα στο Μεσολόγγι, στην Α΄ πολιορκία πολέμησε ο Καπετάν Ανδραβιδιώτης με το σώμα του.
7.Στην Β΄ πολιορκία του Μεσολογγίου, ο Καπετάν Ανδραβιδιώτης πλήρωνε εξ ιδίων, την μισθοδοσία 25 στρατιωτών που πολεμούσαν μέσα στην πολιορκημένη πόλη.
8. Η Ανδραβίδα, κάηκε και υπέφερε από τον Ιμπραήμ Πασά γιατί αρνήθηκε να προσκυνήσει, την εποχή που το προσκύνημα απλωνόταν σαν πανούκλα από την Πάτρα, την ορεινή Αχαΐα μέχρι τον Πύργο. Οι Ανδραβιδαίοι απέρριψαν με περιφρόνηση τις προτάσεις του Αιγύπτιου πασά.
9. Στην Ανδραβίδα οι γυναίκες με τα όπλα των ανδρών, που έλειπαν έξω από το χωριό, πολέμησαν και αντιπαρατέθηκαν στα με τους Τούρκους επιδρομείς από την Πάτρα. Μοναδικό παράδειγμα γυναικείας παληκαριάς στην ιστορία της Επανάστασης.
10. Στην Ανδραβίδα υπάρχει το ιερό του γοτθικού ναού της Αγίας Σοφίας, το οποίο οι Έλληνες μετέτρεψαν σε οχυρό κατά την Επανάσταση του 1821.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους που θα μπορούσα να παραθέσω, κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την Ανδραβίδα και την μεγάλη ιστορίας της.
Είμαι στην διάθεση του κ. Δημάρχου και των αρμοδίων πολιτικών οργάνων του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, για όποια διευκρίνηση και ιστορική τεκμηρίωση θελήσουν.

Περικλής Δημ.Καπετανόπουλος

Όλη η επικαιρότητα