Συνεντεύξεις

Δήμητρα Φελερή στην Πατρίς: Τα ιδιαίτερα άτομα «πολεμούν» χωρίς τα ίδια «όπλα» με εμάς   και η στάση ζωής τους με εμπνέει !

η εκπαιδεύτρια της γραφής Braille

Η αγάπη, η προσφορά, η γνώση, οι ίσες ευκαιρίες που πρέπει να έχουν τα άτομα με ιδιαιτερότητες στην κοινωνία, η επιθυμία για συμμετοχή στο έργο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Πύργου και η αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Παλαιοβαρβάσαινα είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα της δημιουργικής και τόσο ανήσυχης και δοτικής Δήμητρας Φελερή, για τους φίλους Μιμή.

Τη Δήμητρα δεν την γνώριζα προσωπικά μέχρι που ήρθε αυτή η συνέντευξη και με έκανε να νιώθω, σαν να την ξέρω χρόνια. Διδάσκει Γαλλικά και όνειρό της είναι η δημιουργία ενός πρότυπου οικοδιδασκαλείου, έχει τελειώσει τη Φιλοσοφική Αθηνών και έχει ειδικευτεί στην Ειδική Αγωγή.  Είναι εκπαιδεύτρια της μεθόδου Braille που αφορά τη γνώση ανάγνωσης- γραφής σε άτομα με προβλήματα στην όραση, στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Γαλλικά, κάτι που βρήκα εξαιρετικό και με κέντρισε για τη συνέντευξη.

Η πανδημία έδωσε λύσεις ή δημιούργησε προβλήματα ;

Η πανδημία μας έπιασε απροετοίμαστους, αρχικά μας δυσκόλεψε αλλά μέσα από κάθε δυσκολία γινόμαστε πιο ώριμοι και ικανότεροι να ανταπεξέλθουμε σε κάθε νέα πρόκληση σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία! Ουσιαστικά εξαιτίας του covid-19 στραφήκαμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της οποίας δόθηκε η ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες να απολαμβάνουν ένα εξίσου ποιοτικό μάθημα με το δια ζώσης χωρίς κίνδυνο για την υγεία τους.  Ήδη κάνω διαδικτυακά μαθήματα με ενήλικες από την Αθήνα την Πάτρα και την Κεφαλονιά.

Αρκετοί κατάφεραν να ολοκληρώσουν διαδικτυακά τις σπουδές τους…

Φυσικά, όλοι μου οι μαθητές ολοκλήρωσαν διαδικτυακά τις σπουδές τους και όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επέτρεψαν συνεχίσαμε τα διά ζώσης μαθήματα, μάλιστα καμαρώνω ιδιαίτερα γι’ αυτά τα παιδιά, γιατί αντιμετώπισαν μια πρωτόγνωρη πρόκληση και παρόλα αυτά, όλοι πήραν τα πτυχία τους κατά την εξεταστική του Μαΐου.

Έφτιαξες το φροντιστήριο «Αλληλεγγύη» στην Παλαιοβαρβάσαινα και στόχος σου ήταν να φτιάξεις βιβλιοθήκη και πολιτιστικό σύλλογο. Η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε ;

Ποτέ δεν λέω ποτέ! Ωστόσο αυτές είναι δράσεις που αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους και δυστυχώς όπως και στα περισσότερα χωριά του τόπου μας, έτσι και στο δικό μου, είναι έντονη η έλλειψη τους!

Υπάρχουν αρκετοί στην Ηλεία με προβλήματα στην όραση οι οποίοι μέσω της μεθόδου Braille μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή. Ένας εκπαιδευτής Braille βρίσκει δουλειά ;

Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας στο νομό με σοβαρά προβλήματα όρασης. Σε κάθε περίπτωση, η εκμάθηση της γραφής Braille είναι ένα εφόδιο γιατί αφενός συμβάλλει στην προσωπική τους μόρφωση και αφετέρου στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.  Όσο για τους εκπαιδευτές, η Braille θεωρείται προσόν κατά βάση στο δημόσιο τομέα και μάλιστα συμπληρωματικό μιας άλλης εκπαιδευτικής ιδιότητας, κάτι που θα πρέπει άμεσα να αλλάξει, κατά τη γνώμη μου.

Πώς«λειτουργεί» η μέθοδος Braille ;                                                                             

    Είναι ένα σύστημα κουκίδων που προκύπτει από την πληκτρολόγηση συγκεκριμένης γραφομηχανής που έχει έξι πλήκτρα, τρία στα αριστερά και τρία στα δεξιά και ένα space bar. Τα άτομα με προβλήματα στην όραση κάνουν συνδυασμούς των κουμπιών κατά την πληκτρολόγηση όπου προκύπτει το κάθε γράμμα της αλφαβήτας και έτσι μπορούν να γράφουν και να διαβάζουν. Ο εκπαιδευτής τα καθοδηγεί και μέσω της αφής κάνουν συνδυασμούς γραμμάτων και στη συνέχεια τα μεταφράζουν.

Τί σημαίνει για έσενα «διδάσκω» σε δημόσιο σχολείο ;

Όταν έκανα την πρακτική μου στο δημοτικό σχολείο της Αρχαίας Ολυμπίας, κατάλαβα πόσο ευτυχισμένη νιώθω μέσα σε μια τάξη, περιτριγυρισμένη από παιδιά που πάντα έχουν να προσφέρουν απλόχερα θετικά συναισθήματα.  Νομίζω «ευτυχία» είναι η απάντηση στην ερώτηση σου.

Διδάσκεις Γαλλικά. Επόμενος στόχος σου;                                                               

Διδάσκω τη γαλλική γλώσσα τα τελευταία 7 χρόνια. Αυτή την περίοδο, βρίσκομαι στη διαδικασία να ιδρύσω ένα πρότυπο οικοδιδασκαλείο. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν χώρο όπου ο μαθητής θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια ενός ιδιαίτερου μαθήματος σε συνδυασμό με τις ανέσεις και τον διδακτικό εξοπλισμό που προσφέρει ένα φροντιστήριο. Ας ελπίσουμε, ότι οι συνεχώς μεταβαλλόμενες υγειονομικές συνθήκες δεν θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά μου! Σε κάθε περίπτωση θα ενημερωθείτε μέσω της σελίδας μου στο fb: «Parlez-vousfrançais?», εκεί όπου αναρτώ δείγματα της δουλειάς μου αλλά και διάφορα εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν την γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό.

Με το Κοινωνικό Φροντιστήριο θα συνεργαστείς ;

Θαυμάζω την αξιέπαινη προσπάθεια των συναδέλφων και θα είναι τιμή μου να γίνω μέλος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Ως εκ τούτου, έχω ήδη δηλώσει στον υπεύθυνο κ. Χρήστο Αθανάσουλα, ότι θα είμαι δίπλα σε κάθε μαθητή που θα θελήσει να εξεταστεί στα γαλλικά ως ειδικό μάθημα των Πανελληνίων, διότι όλοι πρέπει να έχουμε δικαίωμα στη γνώση.

Από πού πηγάζει η ιδιαίτερη αγάπη σου για τα «ιδιαίτερα άτομα» ;

Η αγάπη και ο θαυμασμός που αισθάνομαι γι’ αυτά τα άτομα, πηγάζουν από το σθένος και το θάρρος που πρέπει να επιδείξουν, ώστε να επιβιώσουν σε μια κοινωνία που δεν είναι ακόμη προετοιμασμένη να τα αντιμετωπίσει ως ισότιμα μέλη της. Οι άνθρωποι αυτοί «πολεμούν» καθημερινά χωρίς τα ίδια «όπλα» στη φαρέτρα τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους και για εμένα η στάση ζωής τους αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Όλη η επικαιρότητα