Ηλεία

Δήμοι Ηλείας εναντίον Covid-19 – Στην πρώτη γραμμή της μάχης

Στα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους όλοι οι δήμοι, ήταν και αυτό του covid-19. Σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση όπου έπρεπε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και παράλληλα να αντιμετωπιστούν τα όποια τρέχοντα και χρόνια προβλήματα.

Τόσο οι δήμαρχοι, όσο και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι αλλά και το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για βοήθεια στον συνάνθρωπο. Είτε αυτός μένει στην έδρα του δήμου, είτε σε κάποιο απομακρυσμένο χωριουδάκι. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που έμεναν μονάχοι και με το lockdown και τα υποχρεωτικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν μπορούσαν να τους επισκεφθούν συγγενείς και φίλοι, σε αυτές τις περιπτώσεις την κατάσταση ανέλαβαν οι δήμοι και το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

Επικοινωνήσαμε και με τους επτά δήμους της Ηλείας και κάνοντας μία συνολική ανασκόπηση από τον Μάρτιο μέχρι και χθες, σας παρουσιάζουμε το έργο τους και τα περισσότερα από τα μέτρα που εφάρμοσαν για να διευκολύνουν τη ζωή των δημοτών μετά τη λαίλαπα του νέου κορωνοϊού

Και οι επτά δήμοι απέδειξαν την ευαισθησία τους και συνεχίζουν δυναμικά να υπερασπίζονται την καθημερινότητα των πολιτών με αγάπη και σεβασμό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Δίχτυ προστασίας για τους πολίτες ο δήμος Πύργου»

Οι αυξημένες ανάγκες κοινωνικής φροντίδας καθώς και η ανάγκη αποτροπής της μετάδοσης του covid-19 συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου και εκτεταμένου δικτύου προστασίας στην πόλη, στο οποίο συμμετείχαν επιστημονικοί συνεργάτες, εθελοντές αλλά και απλοί πολίτες. Η δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας με τη συμβολή των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές όπως τη Βοήθεια Στο Σπίτι και το Κέντρο κοινότητας συνέβαλε στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε καθημερινές τους ανάγκες, τόσο στο πρώτο κύμα της πανδημίας όσο και στο δεύτερο. Επιπλέον στην πρώτη γραμμή υποδέχεται τα αιτήματα όλων των πολιτών και εξετάζει την επίλυσή τους. Καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης μεταφέρουν κατ’ οίκον βασικά είδη πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικής περίθαλψης, διευκολύνοντας την παραμονή των πολιτών στο σπίτι. Επιπλέον η δ/νση, συνεχίζει και επεκτείνει τις δράσεις της στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, προσφέροντας τακτικό συσσίτιο κατ’ οίκον σε ανθρώπους με οικονομική αδυναμία ή δυσκολία μετακίνησης, παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους συνανθρώπους είναι μη αυτοεξυπηρετούμενοι. Υπηρεσίες βοήθειας σε οικονομικά αδύναμους, μοναχικούς πολίτες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, καταγραφή και εξυπηρέτηση βασικών αναγκών κ.ά… Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Βγενόπουλος μας είπε «Είναι χρέος μας αυτές τις δύσκολες ώρες που όλος ο κόσμος δοκιμάζεται να βοηθήσουμε και παραπάνω αλλά και διαφορετικά τον συνάνθρωπό μας. Από την πρώτη στιγμή στήσαμε έναν μηχανισμό συμπαράστασης και κάναμε ότι είναι εφικτό για να τους διευκολύνουμε και κυρίως να τους κρατήσουμε ασφαλείς, κάτι που συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ: «Συνεχίζουμε με την ίδια ευθύνη»

Η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν άμεση και αποτελεσματική από τον πρώτο μήνα εμφάνισής της. Η προστασία της υγείας των δημοτών ήταν πλέον προτεραιότητα, γι’ αυτό ο δήμος Πηνειού συνεργάστηκε με τον ΕΟΔΥ, την Πολιτική Προστασία και τον Ιατρικό Σύλλογο Αμαλιάδας, έτσι ώστε να εφαρμοστούν πλήρως και σωστά όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του ιού. Με τη βοήθεια του δήμου έγινε απολύμανση στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης όταν εμφανίστηκαν κρούσματα εργαζομένων θετικά στον κορωνοϊό. Διενεργήθηκε επίσης απολύμανση των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων και συνεχίζεται ανά τακτά διαστήματα και σήμερα. Προμήθευσε με Υγειονομικό υλικό όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά. όλες τις υπηρεσίες στον δήμο Πηνειού, καθώς και τα σχολεία.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια

στους συνδημότες μας που έχουν μεγάλη ανάγκη. Με κάθε προσφερόμενο ενημερώνει τους δημότες για κάθε ζήτημα σχετικό με την πανδημία και τη διαχείρισή της. Και όπως μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πηνειού Γιώργος Παναγούλιας «Συνεχίζουμε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που διανύουμε, με τον ίδιο ζήλο και ευθύνη να προσφέρουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι η δημοτική αρχή έχει περίσσευμα

αγάπης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και θα το αποδεικνύει καθημερινά». Ενώ

δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν και βοηθούν και να ευχηθεί

καλές γιορτές.

Γ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ : «Πρόληψη και Αλληλεγγύη στην Αρχ. Ολυμπία»

Από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας διατίθενται στους υπαλλήλους

των δημοτικών υπηρεσιών μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, εφαρμόζονται εκ

περιτροπής εργασία και άδειες ειδικού σκοπού, τα συλλογικά όργανα

συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών ή με τηλεδιασκέψεις,τηρουμένων όλων

των μέτρων. Υλοποιήθηκαν δράσεις ενημέρωσης του κοινού και έγινε μεγάλος αριθμός απολυμάνσεων σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους, πεζοδρόμια, σχολεία, δημόσια κτίρια κ.ά. Η εξυπηρέτηση πολιτών γίνεται εξ αποστάσεως ή με ραντεβού με θερμομέτρης. Γίνονται rapid tests όποτε παρίσταται ανάγκη για το προσωπικό του δήμου και των Υπηρεσιών που έχουν επαφή με πολίτες, σε ευπαθείς ομάδες και ειδικούς πληθυσμούς. Υπό την καθοδήγηση της Δ/ντριας του Κ.Υ ο δήμος πρόκειται να ολοκληρώσει παρέμβαση στο εσωτερικό του κτιρίου για εμβολισμό, αίθουσα αναμονής, νοσηλείας κ.λπ. και στον περιβάλλοντα χώρο.

Έγινε απολύμανση όλων των σχολείων και σχεδιασμός μεθόδων υποστήριξης στη μάθηση μειονεκτούντων μαθητών λόγω εφαρμογής τηλεμαθημάτων κ.ά.

Ο Δήμαρχος κ. Γ. Γεωργιόπουλος δήλωσε: «Μετά από σχετικές συνεδριάσεις της

από 13/03/2020 συγκροτηθείσας «Επιτροπής Αντιμετώπισης θεμάτων σχετικών με την εμφάνιση του κορωνοϊού» που πρόσφατα διευρύνθηκε και με

εκπροσώπους της Αντιπολίτευσης, προχωρήσαμε σε αρκετές δράσεις

αλληλεγγύης. Μερικές φαντάζουν ήσσονος σημασία. Κάποιες θεωρούνται από

πολλούς αυτονόητες. Δεν είναι. Ο δήμος μας, αν και με περιορισμένα έσοδα και

παράλληλα πλείστες ανελαστικές δαπάνες και υποχρεώσεις, παρέχει βοήθεια και

προστασία σε όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη».

Γ. ΛΕΝΤΖΑΣ: «Οι συντονισμένες κινήσεις περιόρισαν τη διασπορά»

O δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έλαβαν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού. Έτσι οι συντονισμένες αυτές κινήσεις απέδωσαν θετικά αποτελέσματα και ο δήμος κατάφερε να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19. Όταν επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα έγιναν απολυμάνσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε δημόσιους χώρους, σε πλατείες, προαύλια εκκλησιών, ακόμα και στους δρόμους. Διανεμήθηκαν αντισηπτικά, και μάσκες τόσο στα σχολεία και τους υπαλλήλους του δήμου. Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας παρέδωσε στους υπαλλήλους της καθαριότητας ειδικό εξοπλισμό για τη προστασία τους. Τοποθετήθηκαν Plexiglass σε όλα τα γραφεία των δημοτικών ενοτήτων σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ο δήμαρχος κάλεσε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Έγινε προμήθεια αντισηπτικών, ειδών καθαριότητας, και απολύμανσης. Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας ώστε οι Δημότες να εξυπηρετούνται από το σπίτι τους. Τέλος να σημειωθεί ότι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, ήταν στη διάθεση των ευάλωτων συμπολιτών της περιοχής για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης κ.ά.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΑΛΤΣΑ: «Προτεραιότητα η καθημερινότητα στον δήμο Ζαχάρως»

Ο δήμος Ζαχάρως από τον περασμένο Μάρτιο προσπάθησε και εξακολουθεί να προσπαθεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στις αντίξοες συνθήκες με τις οποίες μας έφερε αντιμέτωπους ο covid-19. Πρωταρχικό του μέλημα η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Συγκεκριμένα από τις 20 Μαρτίου με απόφαση δημάρχου συστάθηκε «Ομάδα δράσης για την πρόταση λήψης μέτρων και αξιολόγησης λαμβανομένων μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού – COVID-19», υπό τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας κ. Καλογερόπουλο, με τη συμμετοχή αιρετών και του διευθυντή του Κ.Υ Ζαχάρως κου Παπαζαφείρη.

Κατά την πρώτη φάση δημιουργήθηκαν ομάδες στήριξης των πολιτών μέσω του

Κέντρου Κοινότητας και της Βοήθειας στο Σπίτι ενώ έγιναν απολυμάνσεις στα

δημοτικά κτίρια και εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όλοι οι

υπάλληλοι του δήμου. Όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι αιρετοί υπεβλήθησαν σε rapid test στις αρχές Οκτώβρη. Πάντα δίπλα στον πολίτη και τον αγρότη ενημερώθηκαν οι ελαιοτριβείς και οι ελαιοπαραγωγοί για τα μέτρα προστασίας κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής και ελαιοπαραγωγής. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Δήμητρα Σκαλτσά είναι σε καθημερινή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους για την ομαλή εξέλιξη της κατάστασης και για τη διασφάλιση της υγείας και της εξυπηρέτησης των πολιτών και σε διαρκή επαγρύπνηση και πάντα δίπλα στον πολίτη, όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Στην πρώτη γραμμή ο δήμος Ήλιδας»

Από την πρώτη στιγμή ο δήμος Ήλιδας και οι συναρμόδιες υπηρεσίες ήσαν δίπλα

στους πολίτες. Τα τμήματα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης της Δ/νσης Διοίκησης Πρόνοιας υλοποίησαν μία σειρά δράσεων σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Δομές Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΗΦΗ, ανάμεσα στις οποίες και τη σίτιση 58 ατόμων ημερησίως, τη διανομή τροφίμων οικισμών –καταυλισμών σε 405 οικογένειες Ρομά. Τη διανομή ειδών καθαριότητας υγιεινής και απολύμανσης σε 405 οικογένειες Ρομά. Υλοποίησε απολυμάνσεις σε οικισμούς- καταυλισμούς όπως πάρκα, πλατείες, δρόμους, έκανε καθαρισμούς οικοπέδων, δρόμων, κ.λ.π. Ενημέρωσε μέσω φυλλαδίων για και αποφυγή τον COVID-19. Μοιράστηκαν δωροεπιταγές σε 32 οικογένειες για αγορά τροφίμων από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έγινε διανομή επισιτιστικών αγαθών σε 240 οικογένειες και απολυμάνθηκαν τα σχολεία. Για τις ανάγκες της τηλε- εκπαίδευσης προσφέρθηκαν 150 tablets σε μαθητές. Σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αμαλιάδας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα σε θέματα υγιεινής και φροντίδας παιδιών. Λειτουργεί η ανοιχτή γραμμή παιδιατρικής κάλυψης και παράλληλα γίνεται ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Είμαστε δίπλα στους πολίτες και εκείνο που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μας, είπε ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Νικολόπουλος.

ΚΩΝ/ΝΑ ΣΤΡΟΥΜΠΑΚΟΥ: «Στο πλευρό πάντα των πολιτών»

Νιώθουμε ευθύνη απέναντι στους συνδημότες που με αγωνία απευθύνονται στις υπηρεσίες μας για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας. Έτσι ο δήμος μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών και τηρώντας τα πρωτόκολλα της Κυβέρνησης και των Ειδικών, βρίσκεται στο πλευρών των δημοτών, αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντίνα Στρουμπάκου. Επιπλέον εφαρμόζονται ενέργειες για τη διευκόλυνση των πολιτών όπως παρέχει ψυχολογική υποστήριξη σε όσους πολίτες το επιζητούν. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διανέμει είδη πρώτης ανάγκης μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- Πρόγραμμα «Ενίσχυσης των Κοινωνικών Δομών και Δήμων και των Ιερών Μητροπόλεων». Υλοποιεί το πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια- Covid-19» του Ιδρύματος Σταύρος Νίαρχος με διάθεση «διατακτικών» επιταγών. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιείται διανομή αγαθών σε ωφελούμενους. Η διανομή συσσιτίων σε άπορους και αδύναμους πολίτες γίνεται σε τακτική βάση. Επιπλέον η «Βοήθεια στο Σπίτι» προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μοναχικούς ηλικιωμένους και με την παρουσία τους μειώνει την αγωνία των ετεροδημοτών για τους ηλικιωμένους γονείς τους. Στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας, ο δήμος πραγματοποιεί απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους και δημοτικά κτήρια, οι πολίτες καθώς εξυπηρετούνται τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά ή και με ραντεβού κ.ά.

Όλη η επικαιρότητα