Ηλεία

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Δύο ζώνες αντιπυρικής προστασίας – Ξεκίνησαν οι εργασίες από τα Άσπρα Σπίτια

Εργασίες αντιπυρικής προστασίας ολοκληρώθηκαν στην Τοπική Κοινότητα Άσπρων Σπιτιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στα πλαίσια του σχεδιασμού που υπάρχει για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης Πυρκαγιών.

Το ανατολικό μέρος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, περιοχή στην οποία είναι τα Άσπρα Σπίτια θεωρείτε το ποιο επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς και για αυτό ξεκίνησαν από εκεί οι εργασίες.

Για χρονικό διάστημα πέντε ημερών μπουλντόζες και φορτωτές προχώρησαν στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση που χρειαστεί ενώ παράλληλα αποκατέστησαν την βατότητα και των ήδη υπαρχόντων δρόμων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της προσβασιμότητας των κατοίκων της περιοχής στις καλλιέργειες τους και στις κτηνοτροφικές τους μονάδες.

“Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προχωρήσαμε στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ενώ παράλληλα αποκαθιστήσαμε την βατότητα και στους υπάρχοντες, προκειμένου αν χρειαστεί να έχουν πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν κυρίως στο βορειοδυτικό κομμάτι γιατί αυτή πιστεύουμε πως είναι η ποιό επικίνδυνη περιοχή. Το ποιο επικίνδυνο κομμάτι του χωριού μας, αυτή προς το Λούβρο για εκδήλωση πυρκαγιάς. Αν πιάσει φωτιά αυτό δάσος απογευματινές ώρες με το άνεμο να είναι ισχυρός θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα γίνει πύρινη λαίλαπα. Δεν προλαβαίνουμε να αδειάσουμε το χωριό”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τ.Κ. Άσπρων Σπιτιών Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Δύο ζώνες

Στα πλαίσια της αντιπυρικής προστασίας ο σχεδιασμός του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας προβλέπει δύο ζώνες, η μία γύρω από την πόλη της Ολυμπίας και η άλλη στην ευρύτερη περιοχή.

“Φέτος τις εργασίες πυροπροστασίας τις ξεκινήσαμε από τα Άσπρα Σπίτια που είναι το ανατολικό κομμάτι του και είναι το ποιό επικίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Αφού θωρακίσαμε την πόλη της Ολυμπίας μετά προχωράμε στην ευρύτερη ζώνη. Οι εργασίες αυτές θα συνεχιστούν σε όλο το Δήμο. Εμείς από τα χρήματα που παίρνουμε από την Πυροπροστασία κάθε χρόνο κάνουμε τέσσερις εργολαβίες, οι οποίες δίνονται με μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, γιατί είναι λίγα τα λεφτά της επιχορήγησης, και για τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες που απαρτίζεται ο Δήμος. Για τις εργασίες χρησιμοποιούνται χωματουργικά μηχανήματα, μπουλντόζες, καταστροφείς, γκρέιτερ, φορτωτές και άλλα.

Διανοίγονται όλες οι αντιπυρικές ζώνες έτσι ώστε να υπάρξει πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα αν χρειαστεί, κόβονται κάποια δέντρα τα οποία είναι επικίνδυνα γιατί έχουν κλήση προς το δρόμο σε συνεργασία με το δασαρχείο, και επίσης αποκαθίσταται η βατότητα στους υπάρχοντες δρόμους ώστε να είναι χρηστικοί σε περίπτωση που προκύψει το οτιδήποτε.

Δεν είναι μόνο οι αντιπυρικές ζώνες, είναι και η πρόσβαση σε λιοστάσια, κτηνοτροφικές μονάδες σε οτιδήποτε τέλος πάντων. Όπως έχετε ενημερωθεί εμείς είμαστε για δύο μήνες σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας όπως και 12 δήμοι της Αττικής. Για το λόγο αυτό θα πάρουμε μία επιπλέον χρηματοδότηση η οποία θα ενισχύσει το έργο μας σε αυτό το κομμάτι.

Το σχέδιο είναι ανοίξουμε μία μεγάλη αντιπυρική ζώνη προστασίας γύρω από την Ολυμπία και τον αρχαιολογικό χώρο και μία δεύτερη στην ευρύτερη περιοχή”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Αρβανίτης.

Όλη η επικαιρότητα