Ηλεία

Δήμος Αρχ. Ολυμπίας & ΤΕΒΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για τους απόρους»

Τα καθημερινά ζητήματα του παιδιού και του εφήβου

Με πλούσια συμμετοχή, χρήσιμα συμπεράσματα και πολύτιμες συμβουλές ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τεσσάρων διαδικτυακών ημερίδων που διοργάνωσε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με  θεματική ενότητα: «Αγωγή του παιδιού και του εφήβου: καθημερινά ζητήματα» με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση κυρίως των Ωφελούμενων του προγράμματος ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο των Συνοδευτικών Μέτρων της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)».

Το ΤΕΒΑ που υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων. Παράλληλα με τις διανομές τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής, παρέχονται τα Συνοδευτικά Μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο. Ως Συνοδευτικά Μέτρα νοούνται δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ενδυνάμωση, ενσωμάτωση και επανένταξη των ωφελουμένων.

Οι ημερίδες μεταδόθηκαν σε ζωντανή σύνδεση από την ιστοσελίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (και τη σελίδα του στο facebook) και στο YouTube από το κανάλι της multi production, στο οποίο και μπορείτε να την παρακολουθήσετε.

Οι δράσεις ήταν δωρεάν για όλους τους δημότες και όχι μόνο για τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ καθώς ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θέλει να ευαισθητοποιήσει όσο γίνεται περισσότερους απέναντι στα θέματα αγωγής παιδιών και εφήβων, ιδίως αυτή την εποχή που η πανδημία με τους περιορισμούς της επιδρά και στην ψυχολογία των νέων.

Η 3η δράση που αφορούσε τις συγκεκριμένες διαδικτυακές ημερίδες είχε στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελούμενων του ΤΕΒΑ θίγοντας θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), οι κοινωνικές διακρίσεις, η σημασία της μάθησης, η καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης στους μικρούς μαθητές, ο επαγγελματικό προσανατολισμός, το άγχος στην εφηβεία κλπ.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τον ορισμό και τις διάφορες μορφές του εκφοβισμού, όπως εκφράζονται σε διάφορες ηλικίες και διάφορα πλαίσια, με ιδιαίτερη έμφαση στις εκδηλώσεις του εκφοβισμού στην σχολική ζωή. Παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις του στο θύμα και αναλύθηκαν  οι τρόποι βελτίωσης της επικοινωνίας και αποτελεσματικότερης υποστήριξης των θυμάτων. Έγινε εντοπισμός της προβληματικής των συγκρούσεων στις ομάδες ομοίων και ονομάστηκαν  οι κοινωνικές και πολιτισμικές παράμετροί τους. Τέλος, έγιναν και προτάσεις που αφορούσαν την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου ενώ κατά την διάρκεια των ομιλιών, οι μετέχοντες διατύπωσαν ερωτήσεις και απορίες που απαντήθηκαν με σαφήνεια από τους επιστήμονες.

Η έναρξη των ημερίδων έγινε από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, κ. Ρόη Αντωνοπούλου η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα και ανέλυσε τους στόχους της δράσης.

Ο λογοθεραπευτής  κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος  αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον θέμα του εντοπισμού των μαθησιακών δυσκολιών ενώ μίλησε για τη σημασία της μάθησης, την αντιμετώπιση δυσκολιών σχετικών με τις οργανωτικές δεξιότητες και έδωσε συμβουλές για την ορθή μελέτη στο σπίτι.

Για το άγχος στην εφηβεία και την επίδρασή του στις σχολικές επιδόσεις μίλησε  η ψυχολόγος κ. Κατερίνα Ψάρρη μιας και το στρες σε αυτή την ηλικία θεωρείται αναπόφευκτο με το φόρτο σχολικής εργασίας που έχουν οι έφηβοι. Οι αποφάσεις που καλούνται τα νέα παιδιά να πάρουν για το επαγγελματικό τους μέλλον, οι αλλαγές στο σώμα τους λόγω της οργανικής ανάπτυξης στην εφηβεία καθώς και οι εξελίξεις στον κοινωνικό τομέα της ζωής τους είναι κάποια από τα επιπλέον θέματα της ηλικίας τους που τους προκαλούν άγχος.

Η Ψυχολόγος – Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια- Σύμβουλος Σταδιοδρομίας  Msc κ. Όλγα Ζούζουλα, ανέλυσε το θέμα του  επαγγελματικού προσανατολισμού των παιδιών. Συμπέρασμα, ότι η επαγγελματική καθοδήγηση βοηθά τα νέα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, τον κόσμο της εργασίας και τις εξελίξεις που την επηρεάζουν και να αποκτήσουν  τις πληροφορίες εκείνες, που θα τα βοηθήσουν να ενταχθούν και να εξελιχθούν στην αγορά εργασίας ενώ η νηπιαγωγός κ. Ελένη Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί ομαλά η μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο σχολείο.

Τέλος, η κοινωνική επιστήμονας κ. Γεωργία Αναγνωστοπούλου  αναφέρθηκε στο bullying ως κοινωνικό φαινόμενο, στις κοινωνικές διακρίσεις αλλά τους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Κατά την διάρκεια των ημερίδων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης που ισχύουν για τον περιορισμό της επιδημίας του Covid19.

 

Όλη η επικαιρότητα