Αρκαδία

Δήμος Γορτυνίας: «Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού»

Ακούστε το άρθρο

Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (School Violence and Bullying) έχει ορισθεί στις 6 Μαρτίου από το Υπουργείο Παιδείας. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον.

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά, κατά την οποία ένα παιδί ή έφηβος χρησιμοποιεί τη μεγαλύτερη δύναμη ή εξουσία που θεωρεί ότι έχει (υποτιθέμενη ή πραγματική) σε σωματικό επίπεδο ή σε πρόσβαση «ευαίσθητων» προσωπικών δεδομένων ή σε δημοτικότητα, για να ασκήσει έλεγχο ή να βλάψει άλλα παιδιά.

Οι μορφές που έχει ο σχολικός εκφοβισμός είναι:

  • Σωματικός (σπρωξίματα, γροθιές και κλοτσιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές).
  • Λεκτικός (κοροϊδία, ειρωνεία, βρίσιμο, προσβολές ).
  • Εκφοβισμός με εκβιασμό (απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές, εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις).
  • Έμμεσος ή κοινωνικός (προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, αποκλεισμός από παρέες και δραστηριότητες, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών).
  • Ηλεκτρονικός(αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω internet, e-mail, sms, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο με σκοπό την ταπείνωση του παιδιού).
  • Ρατσιστικός (διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας του άλλου).
  • Σεξουαλικός (υβριστικά σχόλια ή μηνύματα, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις).

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, 1 στους 5 εφήβους (19,1%) αναφέρει ότι υπέστη εκφοβισμό, ενώ 1 στους 20 εφήβους (5,2%) αναφέρει ότι υπέστη ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyberbullying) [HBSC/WHO, 2018].

Το «πείραγμα» μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εκφοβισμό, αν συμβαίνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και το σημαντικότερο όταν το παιδί αισθανθεί ότι οι πράξεις των άλλων δεν διέπονται από αστείο και δεν γίνονται μέσα στα όρια του παιχνιδιού.

Κανένα παιδί δε γεννιέται καλό ή κακό. Τα παιδιά χρειάζονται, φροντίδα, καθοδήγηση και διαπαιδαγώγηση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή υποστήριξη για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:

www.e-abc.eu/gr/ (Ευρωπαϊκή Καμπάνια κατά του Σχολικού Εκφοβισμού,Εθνική Γραμμή                                         Βοήθειας:1056)

www.hamogelo.gr (Χαμόγελο του Παιδιού, Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης:116111)

www.help-line.gr (Help LineSaferinternet,ΓραμμήΒοήθειας: 210 6007686)

Όλη η επικαιρότητα