Ηλεία

Δίβρη: Αποφασισμένη να ακμάσει και πάλι!

Ακούστε το άρθρο

Για την ιστορία και τις προσωπικότητες (σ.σ. έως και Πρωθυπουργό) που έχουν αναδειχθεί από τη Δίβρη είναι σίγουρο ότι θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χώρος απ` ότι δυο σελίδες, που δεν μπορούν σίγουρα να χωρέσουν την διαδρομή της βασίλισσας της ορεινής Ηλείας στο πέρασμα του χρόνου…

Ως συνηθίζει η στήλη, ρίχνει το βάρος στο σήμερα και τα προβλήματα της καθημερινότητας με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι…

Κάτοικοι που –πάντως- αναζητούν τους τρόπους για να επαναφέρουν τη Δίβρη (ή Λάμπεια) στο προσκήνιο, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προσπάθειες…

Μετά από μια διαδρομή που «χορταίνει» το μάτι, ο επισκέπτης φτάνει στην πανέμορφη Δίβρη που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 850 μέτρων, και διαθέτει ιδανικές κλιματικές συνθήκες (σ.σ. κάποτε οι γιατροί σύστηναν στους ασθενείς διαμονή εκεί για να αναρρώσουν). Στο παρελθόν είχε πάνω από 2000 μόνιμους κατοίκους, ενώ σήμερα είναι περίπου 300 με την πλειοψηφία ν` ασχολείται με την κτηνοτροφία αλλά και το εμπόριο…

«Απλωμένη» σε επτά γειτονιές-ρούγες, εντυπωσιάζει με το παραδοσιακό οικιστικό της χρώμα, τις μεγαλόπρεπες εκκλησίες (σ.σ. που είναι περίπου 100!), τις άφθονες βρύσες με τα καθάρια νερά πάνω από τις οποίες δεσπόζουν υπεραιωνόβια πλατάνια.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχουν παραδοσιακά και σύγχρονα καφενεία, εστιατόρια, ξενοδοχείο, καθώς και άλλα εμπορικά καταστήματα, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον επισκέπτη που θα θελήσει να βρεθεί εκεί ή απλά να κάνει την βόλτα του στην περιοχή… η επιλογή του δεν θα τον κάνει να μετανιώσει ούτε στιγμή!

Παναγιώτης Αβράμης (Κτηνοτρόφος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λαμπείας)

«Η Δίβρη είναι ιστορική κοινότητα έχοντας “βγάλει” πολιτικούς, επιστήμονες και πολλούς άλλους. Πλέον όμως γινόμαστε όλο και λιγότεροι, φεύγουν οι νεότεροι, μένουν οι μεγαλύτεροι.

Είμαστε μια κτηνοτροφική περιοχή με πολλά προβλήματα, μακριά από τα αστικά κέντρα. Τα σχολεία μας κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν έχουν μαθητές, οι δρόμοι και στις εφτά γειτονιές και οι αγροτικοί είναι χάλια. Ο φωτισμός είναι οκ και με το νερό δεν είχαμε πρόβλημα όλο το καλοκαίρι. Προσπαθούμε για το καλύτερο με όποιους τρόπους και μέσα έχουμε.

Στην αγορά μας υπάρχουν 10-12 επιχειρήσεις, το καλοκαίρι υπήρχε εσωτερικός τουρισμός λίγο παραπάνω σε σχέση με προηγούμενα καλοκαίρια. Όλα αυτά για 10 ημέρες, βέβαια. Μετά μείναμε πάλι μόνοι μας…

Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα αξιοθέατα μας και να προβληθεί η Δίβρη περισσότερο ίσως καλυτερέψουν τα πράγματα. Σκέψεις υπάρχουν, ξεκινήσαμε πέρυσι και φέτος έγινε για 2η φορά το Δίβρις Hard Trail Race, με επιτυχία και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Υπάρχει το αρχοντικό Πετραλιά, τα μοναστήρια μας κι άλλα αξιοθέατα που αν αξιοποιηθούν θα προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον επισκέπτη».

Δημήτρης Δανίκας (Έμπορος, μέλος Τοπικού Συμβουλίου Λαμπείας)


«Κάποτε η Δίβρη ήταν δήμος με 2000 μόνιμους κατοίκους. Αυτή τη στιγμή είμαστε ένα μικρό χωριό που οι κάτοικοι του προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα, με τα όποια προβλήματα λόγω του ορεινού περιβάλλοντος. Η ζωή είναι ήσυχη, ήρεμη και ωραία. Αξίζει να μας επισκεφθεί κάποιος και να βιώσει αυτούς τους διαφορετικούς –από την ζωή στη πόλη- ρυθμούς. Παλιότερα οι γιατροί έστελναν εδώ τους ασθενείς επειδή έχουμε κλίμα που βοηθούσε στην ίαση τους.

Αυτό που μπορεί ν` αλλάξει τα δεδομένα είναι ο τουρισμός. Διατηρούμε το παραδοσιακό στοιχείο με πρωτοβουλίες ιδιωτών που πολλοί ανακαινίζουν τα σπίτια τους χωρίς να προσβάλλουν την παραδοσιακή αισθητική.

Ίσως η δημιουργία ενός συνεταιρισμού που θα προωθούσε τα τοπικά προϊόντα, και τον οικοτουρισμό θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει. Όμως δεν έχουμε ούτε ένα τυροκομείο που θα μπορούσε να παράγει τυποποιημένα προϊόντα. Χρειάζονται οι κατάλληλες κινήσεις, υπάρχουν σκέψεις που πρέπει να γίνουν πραγματικότητα».

Ουρανία Φωτεινού (Υπεύθυνη λειτουργίας εστιατορίου, café)

«Η Δίβρη κάποτε ήταν ένα πολύ τουριστικό χωριό που όμως τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη της. Γι` αυτό φταίμε κι εμείς οι κάτοικοι που αφήσαμε πολλά να πάνε χαμένα.
Πάντως τον τελευταίο χρόνο με τοπικό συμβούλιο που αποτελείται από νέους ανθρώπους γίνεται προσπάθεια για κάτι καλύτερο όπως ήταν η διεξαγωγή του αγώνα πεζοπορίας που παρά τον Covid – 19 είχε 300 συμμετοχές, από 80 πέρυσι. Συνολικά εκείνη την ημέρα στη Δίβρη ήρθαν 1000 άτομα περίπου. Αν ο αγώνας καθιερωθεί θα αποτελέσει αφορμή για να σκεφτούν διαφορετικά πολλοί, ενώ και κάποιες περαιτέρω δράσεις ορεινού-χειμερινού τουρισμού θα βοηθούσαν. Χρειάζεται να πάμε όλοι μαζί, με σύμπνοια και σιγά-σιγά θ` αλλάξει το πράγμα διότι η Δίβρη προσφέρεται. Με την βοήθεια και ιδιωτών όπως ο κ. Φωτεινός, με το ΑΤΜ και το ιατρείο, θ` αρχίσει ν` αλλάζει η εικόνα και η Δίβρη να είναι επισκέψιμη –αρχικά- τα Σαββατοκύριακα».

Ανδρέας Ρήγας


«Δεν αλλάζουν εύκολα τα πράγματα. Το καλοκαίρι υπάρχει ζωή, ο χειμώνας είναι σκληρός, για τους περαστικούς ίσως είναι πιο ωραία. Περνά κόσμος από τη Δίβρη κι αυτό μας κρατά. Διαχρονικά έχουν γίνει κάποια πράγματα χρειάζεται όμως να γίνουν πολλά ακόμα».

Βασίλης Πέτρου (Ιδιοκτήτης cafe)


«Η ζωή εδώ κυλά σε καλούς ρυθμούς. Το χειμώνα έχουμε λιγότερη κίνηση. Πράγματα που πρέπει να γίνουν στη Λαμπεία είναι η εγκατάσταση-λειτουργία ενός ΑΤΜ αφού από Τρίπολη μέχρι Πάτρα στην 111 δεν υπάρχει. Χρειάζεται μετακίνηση σε Αρχαία Ολυμπία ή Πύργο, δηλαδή πολλά χιλιόμετρα πήγαινε – έλα. Επίσης χρειάζεται η δημιουργία ενός παρκινγκ αφού είναι μεγάλο πρόβλημα. Επίσης να αξιοποιήσουμε τα μονοπάτια της περιοχής αλλά και να λειτουργήσει το μουσείο της περιοχής με την πρόσληψη υπαλλήλου, το αρχοντικό Πετραλιά».

Χρήστος Γαρδίκης (Συνταξιούχος ΕΛΤΑ)


«Δεν έχουμε το κόσμο που είχαμε παλιότερα. Το καλοκαίρι υπάρχει περισσότερη κίνηση με ετεροδημότες και περαστικούς. Η Δίβρη προσφέρεται για ορεινό τουρισμό, ενώ διαθέτουμε και πολλά θρησκευτικά αξιοθέατα, πολλές πηγές με καθαρά νερά. Πρωτεύον είναι να μείνουν οι νεότεροι στο χωριό αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Δυο είναι οι τομείς που μπορεί κάποιος ν` ασχοληθεί, κτηνοτροφία και τουρισμός και χρειάζεται μέριμνα από την Πολιτεία. Επίσης το ταχυδρομείο έχει μείνει μόνο με ένα υπάλληλο με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να μην εξυπηρετείται σωστά ο κόσμος. Πλέον διαθέτουμε μόνιμο γιατρό που πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετεί όλη την περιοχή».

Πέτρος Αιλέ-Μαριάμ (Γιατρός, Παθολόγος – Γαστρενετερολόγος, στο ιατρείο της Δίβρης)

«Ήρθα στη Δίβρη ως μόνιμος γιατρός για να βοηθήσω τον κόσμο της περιοχής όπως μου ζητήθηκε από τον κ. Τηλέμαχο Φωτεινό που έχει αναλάβει και την μισθοδοσία μου.
Είμαι στο ιατρείο καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι κι από τις 4 έως τις 7 το απόγευμα. Πρόθυμος να βοηθήσω όχι μόνο τους κατοίκους της Δίβρης άλλα και όλα τα τριγύρω χωριά. Όποιος δεν μπορεί να έρθει υπάρχει η δυνατότητα να πάμε στο σπίτι του και να τον εξετάσουμε.
Αυτές τις ημέρες που εργάζομαι καταλαβαίνω ότι οι κάτοικοι νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά γνωρίζοντας ότι υπάρχει γιατρός καθημερινά στην περιοχή τους. Μέχρι πρότινος περνούσε γιατρός μια φορά την εβδομάδα και έγραφε συνταγές. Είμαι εδώ για να προσφέρω όσα μπορώ ως γιατρός».

Αργύρης Πάτσης (Ιδιοκτήτης φούρνου)

«Στο παρελθόν είχαμε πάνω από 1000 κατοίκους και πολλές υπηρεσίες. Πλέον είμαστε περίπου 300 και οι περισσότεροι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Η εθνική οδός 111 και οι περαστικοί κρατούν ζωντανή τη Δίβρη. Αν είσαι καλός επαγγελματίας και έχεις πρωτότυπα προϊόντα θα σταματήσουν στο μαγαζί σου. Εγώ είμαι φούρναρης 42 χρόνια.

Η Δίβρη έχει κρατήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της και ανάπτυξη μπορεί να έχει με τον τουρισμό και αξιοποίηση του μουσείου που δεν λειτουργεί καθώς και με θρησκευτικό τουρισμό».

Όλη η επικαιρότητα