Ηλεία

Δίβρη: Τίμησαν την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος

Έγινε προβολή του κρυφού σχολειού στην Ιερά Μονή Άνω Δίβρης στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση
Ακούστε το άρθρο

Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος με την ταυτόχρονη ανάδειξη του ρόλου του Κρυφού Σχολειού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τίμησαν οι κάτοικοι της ορεινής Ηλείας και όχι μόνο, χθες ανήμερα της εορτής του Ιαματικού και Θαυματουργού Αγιου στη Δίβρη.

Στο ελατόδασος της Δίβρης, στο Ναό του Αγίου Παντελεήμομονος,  έγινε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία με την συμμετοχή των  Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών  Ηλείας κ Γερμανού και  Αρτης κ Καλλίνικου καθώς και του Θεοφιλεστατου Επισκόπου  Ωλένης κ Αθανασίου, συνεπικουρουμένων από τους πανοσιολογιώτατους αρχιμανδρίτες και ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας Φιλάρετο Σπανόπουλο και Πετράκο Δαμασκηνό καθώς και πλειάδα ιερέων από την περιοχή.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η  προβολή του κρυφού σχολειού στην Ιερά Μονή της Άνω Δίβρης  στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 2021, που διοργανώνει  η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Άγιου Παντελεήμονα που βρίσκεται δίπλα από την Ιερά Μονή, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, μέσα στα έλατα.

Την Ιερά Σύνοδο εκπροσώπησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτας, κ. Καλλίνικος.

Τον πανηγυρικό λόγο κατά το πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου για το κρυφό σχολειό, εκφώνησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Πετράκος.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι Δήμαρχοι  Αρχ Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας του Δ.Σ. Πύργου Στάθης Καννής,  οι αντιδήμαρχοι Αρχ Ολυμπίας Ρόη Αντωνοπούλου και Βασίλης Αρβανίτης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχ Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και φορέων.

Η Δίβρη στο τότε και στο σήμερα

Η Δίβρη βρίσκεται κοντά στα σύνορα νομού Ηλείας με το νομούς Αρκαδίας και Αχαΐας, περίπου στη μέση μεταξύ Πάτρας και Τρίπολης και 60 χιλιόμετρα από τον Πύργο.  Φημίζεται για τα άφθονα κρύα νερά με πάρα πολλές πηγές, τις Εκκλησίες τα  Μοναστήρια με πάρα πολύ παλιά και ωραία καμπαναριά και έχει έξι μαχαλάδες. Στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής όπου υπάρχει  το κρυφό σχολειό.

Στο έλατοσκεπαστο φαράγγι   είναι χτισμένη η βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Τριάδος. Λόγω της τοποθεσίας και το πολύ δύσβατο της περιοχής     δεν πάτησε Τούρκος στο χωριό.

Η Δίβρη επί τουρκοκρατίας έπαιξε μεγάλο ρόλο και κατά την Επανάσταση του 1821.

Όλη η επικαιρότητα