Ελλάδα

Δίκη ΧΑ: Την Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά – Δικηγόρος Μιχαλολιάκου: «Ξυπόλητοι» όσοι φώναζαν απέξω

Διέκοψε για την Δευτέρα το δικαστήριο στην δίκη της Χρυσής Αυγής οπότε και θα αποφασίσει για τα ελαφρυντικά.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ολοκληρώθηκαν μετά από δύο ημέρες οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι εντολείς τους και το δικαστήριο διέκοψε για να ανακοινωθεί η απόφασή του επί των σχετικών αιτημάτων των καταδικασθέντων, στις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Τόσο κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας όσο και τις δύο προηγούμενες, οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έριξαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τα τελευταία τους νομικά όπλα για να μειώσουν τις ποινές, με τους συνηγόρους τους να επικαλούνται εκτός του σύννομου βίου και άλλα επιχειρήματα, έωλα έως και εκτός πραγματικότητας.

Μια από τις αγορεύσεις που προκάλεσε αντιδράσεις είναι αυτή του δικηγόρου του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο κ. Τάκης Μιχαλoλιας χρησιμοποίησε ακραίους χαρακτηρισμούς στην αγόρευσή του επιτιθέμενος τόσο στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί των ενοχών, όσο και σε πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας.

Ο συνήγορος χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Μάλιστα αναφερόμενος στους πολιτικούς είπε: «Διεξήχθη μια δίκη ήρεμη και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε ”δεν είναι αθώοι”. Μα πόσο γελοίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι».

Κατά τα λοιπά ο συνήγορος εκθείασε τον εντολέα του για το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής κυρία Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε το λόγο για να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα της αντίδρασης των συνηγόρων των καταδικασθέντων για την πρόταση της επι των ελαφρυντικών.

Με όσα είπε η εισαγγελέας έδειξε ότι παραμένει πιστή στην αρχική της τοποθέτηση και στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των καταδικασθέντων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».

Χθες η εισαγγελέας μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων πρότεινε την αναγνώριση της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους τους καταδικασθέντες που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν καταδικάσθηκαν για άλλο κακούργημα.

Πηγές: newsit.gr / in.gr

Όλη η επικαιρότητα