Business

Δείτε πόσα χρήματα κερδίζετε με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σε κατοικία ή επιχείρηση και πόσα από φωτοβολταϊκό πάρκο

Στις 09 Μαΐου του 2021, το 63% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης στην Ελλάδα καλύφθηκε από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, σύμφωνα με ανάλυση στατιστικών του αδμηε. To προηγούμενο ρεκόρ ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν το ποσοστό είχε φτάσει το 51%.

Τέτοιου είδους ποσοστά αποτελούν ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας τη χώρα μας ένα «ενεργειακό θαύμα» τη φετινή χρονιά.

Αποδεικνύεται μέσα από νούμερα πως η χρονική στιγμή για τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας είναι πλέον η κατάλληλη, με τον κόσμο να αντιλαμβάνεται πως η στροφή στις ΑΠΕ δεν ευνοεί μόνο το περιβάλλον αλλά φέρνει οικονομικά οφέλη και στους ίδιους.

Τα φωτοβολταϊκά είναι για όλους. Ιδιώτες, επιχειρηματίες & επενδυτές

Πολύς κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη πως τα φωτοβολταϊκά μας αφορούν όλους. Είτε είμαστε ιδιώτες που θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα για την οικογένεια μας, είτε είμαστε επιχειρηματίες που θέλουμε να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουμε την κερδοφορία της επιχείρησής μας, είτε θέλουμε να επενδύσουμε χρήματα αξιοποιώντας ένα χωράφι για να αποκομίζουμε υψηλές ετήσιες αποδόσεις.

Το σημαντικότερο όλων, είναι να γίνει κατανοητό πως τα φωτοβολταϊκά είναι μία μακροχρόνια επένδυση με διάρκεια ζωής 25 ετών. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα έχουμε μία εγκατάσταση στο σπίτι μας, την επιχείρησή μας ή σε ένα χωράφι για σχεδόν 3 δεκαετίες, άρα επιδιώκουμε πρωτίστως την ποιότητα και την αξία που προσφέρει ένα φωτοβολταϊκό σε βάθος χρόνου και δεν στεκόμαστε αποκλειστικά και μόνο στο κόστος εγκατάστασης της οποίας, όπως θα δούμε παρακάτω, η απόσβεση επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πόσα χρήματα εξοικονομεί ένα φωτοβολταϊκό για κατοικία;

Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε πως τα φωτοβολταϊκά για τις κατοικίες είναι net metering (ενεργειακού συμψηφισμού) και τα οικονομικά οφέλη αποτυπώνονται σε χρήματα που θα γλιτώσει ένα νοικοκυριό και σε διαφορετική περίπτωση θα τα πλήρωνε στο ρεύμα.

Με το net metering, το φωτοβολταϊκό παράγει ενέργεια και αν είναι περισσότερη από αυτήν που θα καταναλώσει το νοικοκυριό, τότε καλύπτει τις ανάγκες του από το φωτοβολταϊκό και το περίσσευμα «αποθηκεύεται» για τρία χρόνια. Αν η ενέργεια που θα προκύψει από το φωτοβολταϊκό δεν καλύψει την ενέργεια που καταναλώθηκε από την κατοικία, τότε ο ιδιοκτήτης πληρώνει μόνο τη διαφορά.

Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε πως ένα σπίτι με φωτοβολταϊκό 10kW και ετήσιες ανάγκες 13.000 kWh, εξοικονομεί ετησίως €1774,10 σε σχέση με ένα σπίτι με τις ίδιες ανάγκες αλλά χωρίς φωτοβολταϊκό.

Αν υπολογίσουμε πως το κόστος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού ήταν στα €9.500 και η οικογένεια εξοικονομεί ετησίως €1774,10, τότε η απόσβεση επιτυγχάνεται σε μόλις 5 έτη περίπου και τα υπόλοιπα 20 έτη που είναι η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής του φωτοβολταϊκού θα συνεισφέρουν στην οικογένεια το ποσό των €35.482 που σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωνε στο ρεύμα.

Σίγουρα πρόκειται για ένα ποσό που κάθε οικογένεια θα ήθελε να αποταμιεύσει σε βάθος χρόνου.

Πώς μειώνουν οι επιχειρήσεις τα λειτουργικά κόστη και πως αυξάνουν την κερδοφορία τους;

Όπως στο παράδειγμα των κατοικιών, έτσι και οι επιχειρήσεις – βιοτεχνίες – βιομηχανίες εγκαθιστούν net metering φωτοβολταϊκά και τα χρήματα που εξοικονομούν συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε επιπλέον κερδοφορία και ανάπτυξη.

Ας υποθέσουμε ότι μία επιχείρηση εγκαθιστά φωτοβολταϊκό 20kW με ένα κόστος της τάξεως των €14.000. Τα χρήματα που εξοικονομεί ετησίως ανέρχονται στα €5.000.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε πως η απόσβεση και η στροφή στην κερδοφορία επιτυγχάνεται σε μόλις τρία έτη.

Όσοι έχουν επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν υπάρχουν πολλές επενδύσεις με απόσβεση στα μόλις τρία χρόνια. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η επιχείρηση για τα υπόλοιπα 22 έτη εξοικονομεί το ποσό των €110.000, ένα ποσό που μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της.

Πόσα χρήματα αποφέρει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο;

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι ξεκάθαρα μία επένδυση παθητικού εισοδήματος που προσφέρει, μάλιστα, πολύ καλές ετήσιες αποδόσεις.

Αυτό που κάνουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι να παράγουν ρεύμα το οποίο πωλούν στο δίκτυο σε μία τιμή που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται σε σύμβαση.

Αν υποθέσουμε ότι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 100 kW κόστισε €67.000 και η σύμβαση αναγράφει τιμή πώλησης €65/MWh, τότε το πάρκο αποφέρει ετησίως €9.100 στον ιδιώτη. Αυτό σημαίνει πως σε βάθος 25ετίας, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των €227.500.

Βάσει των παραπάνω αριθμών, οι ετήσιες αποδόσεις διαμορφώνονται περίπου στο 13.5%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που αν το συγκρίνουμε με τις επιστροφές στο real estate που κυμαίνονται μεταξύ 6%-8%, συνειδητοποιούμε το πόσο συμφέρουσα επένδυση είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ακόμη και χωράφι να μην έχει ο ενδιαφερόμενος και υποθέσουμε ότι θα δαπανήσει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την αγορά του, έστω €20.000, τότε οι ετήσιες αποδόσεις θα ξεπερνούν και πάλι το 10%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ενεργειακές κοινότητες προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις καθώς στο συγκεκριμένο παράδειγμα η τιμή πώλησης θα ήταν στα €68.87/MWh, ενώ και οι διαδικασίες αδειοδότησης θα ήταν ταχύτερες.

Η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει διάγραμμα κερδών με την απόσβεση να επιτυγχάνεται στα 7.5 χρόνια.

Ποιες είναι οι διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού;

Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που προηγείται πάντα είναι οι μελέτες από εξειδικευμένους μηχανικούς, η συγκέντρωση των δικαιολογητικών και η κατάθεση του φακέλου αδειοδότησης.

Με την έγκριση της άδειας, ξεκινούν και τα έργα εγκατάστασης. Στο net metering, υπολογίζεται ότι απαιτείται ένα διάστημα περίπου 2 μηνών για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μαζί με την εγκατάσταση.

Στα φωτοβολταϊκά πάρκα, η αναμονή είναι αρκετά μεγαλύτερη και η αξιολόγηση του φακέλου και το αποτέλεσμα της απόφασης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους 15 μήνες.

Το σημαντικότερο όλων, είναι ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει το κατάλληλο γραφείο μηχανικών με εμπειρία σε όλα τα στάδια. Ένα γραφείο που να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες όπως η ΙΩΝΙΚΗ Renewables.

Φωτοβολταϊκά από την ΙΩΝΙΚΗ Renewables: Δίπλα σας σε κάθε βήμα.

H ΙΩΝΙΚΗ Renewables είναι εταιρεία ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ με έδρα την Ξάνθη. Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στη χρηματοδότηση, τις μελέτες και τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Εξυπηρετούμε όλη την Ελλάδα κι έχουμε αναλάβει έργα ακόμη και σε νησιά που είναι μη διασυνδεδεμένα με το δίκτυο και απαιτούν φωτοβολταϊκά με μικρότερη ισχύ.

Αναλαμβάνουμε όλα τα στάδια από το πρώτο βήμα, τηρώντας τις ακόλουθες διαδικασίες:

  1. Έλεγχος πιθανών τρόπων χρηματοδότησης μέσω επενδυτικών προγραμμάτων όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ και το ΕΣΠΑ
  2. Εκπόνηση μελέτης
  3. Κατάθεση και διαχείριση φακέλου αδειοδότησης
  4. Διαχείριση έργου
  5. Εγκατάσταση βάσεων
  6. Εγκατάσταση πάνελ
  7. Εγκατάσταση ηλεκτρολογικών
  8. Σύνδεση στο δίκτυο
  9. Παράδοση όλου του έργου με το κλειδί στο… χέρι

Φωτοβολταϊκά έργα της ΙΩΝΙΚΗ Renewables

Έργο από φωτοβολταϊκό σε επιχείρηση:

Έργο από φωτοβολταϊκό πάρκο:

Έργο από φωτοβολταϊκό σε κατοικία:

Αν ενδιαφέρεστε κι εσείς να εξοικονομήσετε ή να αποκομίσετε χρήματα με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο και συμπληρώστε τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Ένας αρμόδιος μηχανικός της εταιρείας μας θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και κατευθύνσεις.

https://bit.ly/35yF0ZC

Όλη η επικαιρότητα