Ελλάδα

«Δεν σε ξεχνώ…» – Κάθε εικονοστάσι στη Λάρισα και μια ιστορία μνήμης (φωτ.)

Το καθένα έχει την ιστορία του. Μια ιστορία πόνου και μνήμης. Στιγμών γεμάτα δάκρυα χαράς και λύπης. «Δε σε ξεχνάμε πατέρα. Μάνα. Αδερφέ… Αντίο ρε φίλε».

Τα εικονοστάσια στους δρόμους της Λάρισας είναι γεμάτα συναισθήματα. Χρώμα και κερί. Φλόγα δίχως ελπίδα…

Τα βρίσκεις παντού. Σε επαρχιακούς δρόμους, αγροτικούς και πόλης. Δίπλα στον Πηνειό, στο δρόμο για τον Κίσσαβο και τον Όλυμπο. Σε πεζοδρόμιο του αστικού ιστού. Με εικόνες και φωτογραφίες. Μια γυναίκα να κάνει τον σταυρό της, ντυμένη στα μαύρα και προσεύχεται. Η απώλεια τόσο σκληρό βίωμα.

Τα εικονοστάσια εκεί. Στα χιόνια, το λιοπύρι να στέκουν για να θυμίζουν πως χάθηκε μια ζωή στο σημείο. Τόσο άδικα, ενδεχομένως και τόσο πρόωρα. Σε στροφές, σε πεζοδρόμια και νησίδες, σε λεωφόρους και μικρά δρομάκια. Από μια απροσεξία, ένα λάθος, λίγο αλκοόλ και ενθουσιασμό. Μια στιγμή αδράνειας και…

Φτιαγμένα από κάθε λογής υλικά: μεταλλικά, πέτρινα, ξύλινα, μπετόν, τούβλα.

Μπλε, πράσινα, κίτρινα, κόκκινα, μαύρα, λευκά.

Όλα ξεχωριστά μα όλα με τον ίδιο πόνο. Αυτόν της απώλειας…

Η Ευρώπη, η Ελλάδα και η Λάρισα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2020 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της από τροχαία ατυχήματα 18.800 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 17% σε σχέση με το 2019.

Σε ό,τι έχει σχέση με τη χώρα μας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2020 κατά 19% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σε βάθος δεκαετίας παρουσιάζεται μια μείωση των θανάτων λόγω τροχαίου ατυχήματος κατά 54%

Το Larissanet.gr, μέσω των επίσημων αριθμών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης είχε παρουσιάσει με ρεπορτάζ τη σύγκριση των στοιχείων του 2020 με εκείνα του 2019. Μέσα στο 2020 στην περιοχή της Θεσσαλίας καταγράφηκαν 204 τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Στην άσφαλτο άφησαν την τελευταία τους πνοή 44 άνθρωποι.

Δείτε εικόνες από εικονοστάσια που στήθηκαν σε δρόμους της περιοχής μας:

Πηγή: Larissanet.gr

Όλη η επικαιρότητα