Αγροτικά Ηλεία

Δε ξεκινά καλά η χρονιά για τους παραγωγούς κηπευτικών – Φρεζάρουν τους κόπους τους

Φρέζαραν τους κόπους τους οι αγρότες παραγωγοί κηπευτικών του Κάμπου και η χρονιά που ξεκίνησε θα είναι καταστροφική για τον πρωτογενή τομέα αφού τα προϊόντα έμειναν για μια ακόμη φορά αδιάθετα.

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής των κηπευτικών, ο κλάδος εστίασης, παραμένει κλειστός και εκατοντάδες τόνοι κηπευτικών, άριστης ποιότητας προκειμένου να σαπίσουν στα χωράφια φρεζάρονται! Εικόνα που σου ραγίζει την καρδιά…

Η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη. Ένα στρέμμα μαρούλι έχει περίπου 4000 φυτά και το κόστος ανά στρέμμα ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ. Η επόμενη μέρα για τους παραγωγούς κηπευτικών είναι πολύ δύσκολη αφού οι υποχρεώσεις τρέχουν. Με όσους αγρότες μιλήσαμε, τον Σταύρο Βρυώνη, τον Κώστα Θεοδωρακόπουλο, τον Χάρη Κρίκο, τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, η απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο ήταν: «Δεν θα καλλιεργήσουμε… Ποιος θα μας πιστώσει τρίτη και τέταρτη φορά;»

Κύριο αίτημα των αγροτών είναι να υπάρχει οικονομική στήριξη αφού είναι ο μοναδικός κλάδος που η πολιτεία έχει γυρίσει την πλάτη, την εποχή του κορωνοϊού.

Καλαματιανός: Άμεση στήριξη

Η «Πατρίς» βρέθηκε με αγρότες στα χωράφια του Κάμπου μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανό.

Ο βουλευτής δήλωσε: «Η ζημιά των παραγωγών είναι τεράστια. Τα καταστήματα εστίασης είναι κλειστά. Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Το κόστος μεταφοράς αντίστοιχα έχει αυξηθεί. Δεν είναι τώρα η κατάσταση αυτή. Και στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι παραγωγοί έμειναν χωρίς καμία στήριξη. Πολύ περισσότερο τώρα που βλέπετε την κατάσταση εδώ, φρεζάρουν τα χωράφια τους με τα κηπευτικά. Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ενίσχυση. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι εάν αυτοί οι παραγωγοί δεν ενισχυθούν αυτή τη στιγμή, τίθεται σε κίνδυνο η επόμενη καλλιεργητική περίοδος και αντιμετωπίζει η χώρα μας επισιτιστική κρίση. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τώρα να ενισχύσουν αυτούς του μεροκάματου, της προσπάθειας, της παραγωγής για να έχουμε μέλλον. Άμεσες ενέργειες. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει μέριμνα, ώστε αυτά τα προϊόντα επειδή είναι πολύ ευπαθή και χαλάνε αμέσως να απορροφηθούν με κάποιο τρόπο σε κρατικές δομές. Ενεργοποίηση, λοιπόν, του κράτους, των φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Ενέργειες τώρα. Οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε απόγνωση. Πρέπει να ενισχυθούν».

Επιστολή από Μαρίνο

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος ο οποίος έχει αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού. Στην επιστολή ο δήμαρχος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Για να επιβιώσουν  όλοι αυτοί οι παραγωγοί, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,  αλλά και για να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει ανάγκη  κρατικής στήριξης και φροντίδας για όλες τις δηλωμένες στον ΟΣΔΕ καλλιέργειες, χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς,  ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να παραμείνουν στα χωράφια τους τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Η καταστροφή αγγίζει το 100% τόσο των υπαίθριων όσο και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα, που έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας να συμπαρασύρει την τοπική μας οικονομία»

Χωράφι 30 στρεμμάτων με μαρούλι άριστης ποιότητας  φρεζάρεται. Η ζημιά ξεπερνά για το συγκεκριμένο χωράφι τις 15.000 ευρώ!

«Ραγίζει η καρδιά μας να καταλήγουν οι κόποι στη φρέζα» τονίζει ο νέος αγρότης Χάρης Κρίκος

«Να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες που είναι δηλωμένες στον ΟΣΔΕ» τονίζει ο αγρότης και αντιδήμαρχος Πηνειού Γιώργος Γεωργιόπουλος

«Δεν θα υπάρχει επόμενη καλλιεργητική περίοδος» δηλώνει ο αγρότης Βρυώνης Σταύρος

«Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή» λέει ο νέος αγρότης Χάρης Κρίκος

Φρεζάρουμε τους κόπους μας και τα χρέη μας πνίγουν » λέει ο αγρότης Κώστας Θεοδωρακόπουλος

Όλη η επικαιρότητα