Πολιτική

Δημοσκόπηση: Οι πολίτες θέλουν εξάντληση της τετραετίας – Δημοφιλέστερος ο Κ. Μητσοτάκης

Ακούστε το άρθρο

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εν μέσω πανδημίας αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 57% επιθυμεί  η κυβέρνηση να εξανλήσει την τετραετία, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Prorata. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένας στους τέσσερις (38%) επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς μόλις το 33% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

O πρωθυπουργός καταγράφεται με διαφορά ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, καθώς το 46% δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον τον συμπαθεί», ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 29%, η Φώφη Γεννηματά με 24%, ο Γιάννης Βαρουφάκης με 23% και τελευταίος καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10%.

Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο εκλογικό σώμα ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 60%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53%, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%.

Μεταξύ των προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, ως τα δημοφιλέστερα αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50% και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.

Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90%, ενώ τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα.

Το 71% δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό, ενώ το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο. Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους».

Σκηνικό Καπιτωλίου στην Ελλάδα

Είναι πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα σκηνές όπως αυτές στο Καπιτώλιο στο προσεχές μέλλον; Σύμφωνα με το 41% των Ελλήνων «ναι», όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Prorata. Την ίδια ώρα, το 55% δεν θεωρεί πιθανό αυτό το ενδεχόμενο.

Αναφορικά με την Ευρώπη, τα ποσοστά αλλάζουν: το 57% εκτιμά ότι είναι πολύ έως αρκετά πιθανό να συμβούν παρόμοια γεγονότα τα επόμενα πέντε χρόνια σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 41% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά έως πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο στην χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα κυρίαρχα συναισθήματα που προκλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία από τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο ήταν η αποστροφή (45%) και η απογοήτευση (40%).

Ακολούθησε ο θυμός, η αδιαφορία και ο φόβος.

Ελπίδα, αισιοδοξία, ικανοποίηση και ενθουσιασμό ένιωσε ένα μικρό ποσοστό.

Οι επικρατέστεροι χαρακτηρισμοί ως προς αυτούς που εισήλθαν στο αμερικάνικο Καπιτώλιο είναι οι όροι «ακροδεξιοί» και δευτερευόντως οι όροι «εξτρεμιστές» και «περιθωριακοί».

«Πατριώτες» και «επαναστάτες» τους θεωρούν ελάχιστοι.

Όλη η επικαιρότητα