Ηλεία

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: «Μπάζει νερά»… η Γνώση!

Νερά μπήκαν, για μια ακόμη φορά από την βροχή,  στην Παπαχριστοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της όλης κατάστασης και της δημιουργίας αρνητικών  συνθηκών για τα χιλιάδες βιβλία και όχι μόνο, που υπάρχουν στον χώρο του αναγνωστηρίου στον πρώτο όροφο.

Από την προ ημερών βροχόπτωση, οι χώροι του πρώτου κυρίως ορόφου γέμισαν με νερά, αφού υπάρχει μεγάλη διάβρωση του κτιρίου και οξειδώσεις στα περισσότερα σημεία.

Το αποτέλεσμα είναι τα βιβλία, οι σημαντικοί τίτλοι βιβλίων που περιλαμβάνει η συλλογή στην Δημοτική Βιβλιοθήκη να είναι σε μια μόνιμη κατάσταση υγρασίας!

Και χθες το πρωί, οι υπάλληλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης αναγκάστηκαν μόλις άνοιξαν να σκουπίζουν τα νερά από διάφορα σημεία, μια κατάσταση συνηθισμένη για αυτούς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εκτός από την βροχή, έτσι κι αλλιώς, λόγω της διάβρωσης του κτιρίου, πάντα υπάρχει μεγάλη υγρασία.

Επιστολή του Σωματείου «Παπαχριστοπουλείου» στον δήμο

Προ ημερών το Δ.Σ. του Σωματείου Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας απέστειλε επιστολή προς τον δήμο Ήλιδας, μέσω της οποίας τα μέλη παραθέτουν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα του κτιρίου και τις επιπτώσεις από τις βροχοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

Επειδή παρά τις επανειλημμένες μας ενημερώσεις (προφορικές και γραπτές) για τη δεινή κατάσταση και εικόνα της Π.Β.Α στον όροφο δεν επακολούθησε καμιά αποτελεσματική κινητοποίηση από τις υπηρεσίες του Δήμου Ήλιδας , βρισκόμαστε στην ανάγκη να επανέλθουμε, ως Δ.Σ του Σωματείου «Π.Β.Α», και να σας υπενθυμίσουμε την κατάσταση:

Συνεχής εισροή νερών ,τόσο από ρωγμές της οροφής όσο και από τα παράθυρα της αίθουσας αναμονής, τα οποία νερά , όταν βρέχει παρατεταμένα, διαχέονται και διατρέχουν όλο το κλιμακοστάσιο και συγκεντρώνονται στο υπόγειο.

 Μόνιμη κατάσταση υγρασίας στο δάπεδο του αναγνωστηρίου, της αίθουσας αναμονής, και της σκάλας.

Διόγκωση της οροφής από εμφανή οξείδωση του φέροντος οπλισμού της, καθώς και αποκόλληση κομματιών από μπετόν στα τμήματα πάνω από το άνω μέρος των κασωμάτων των παραθύρων και προχωρημένη οξείδωση του φέροντος οπλισμού στα σημεία αυτά.

Έκθεση των βιβλίων σε κατάσταση μόνιμης υγρασίας.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη άμεσων και ελαχίστου κόστους παρεμβάσεων, τόσο για τη διάσωση του πνευματικού πλούτου, ο οποίος φιλοξενείται στο κτήριο, όσο και τη διάσωση του κτηρίου, το οποίο απλόχερα ο δωρητής, Χ. Παπαχριστόπουλος, προσέφερε στους συνδημότες του.

Για την προστασία μέρους του πνευματικού πλούτου, θα βοηθούσε, εάν άμεσα διατίθεντο κάποιοι εργαζόμενοι από το Δήμο, για δύο – τρεις μέρες, ώστε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη μετεγκατάσταση από τον όροφο στο ισόγειο, το οποίο – υπενθυμίζουμε – ανακαινίστηκε μερικώς για το σκοπό αυτό και με την προοπτική να πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2020.

Για την προστασία του κτηρίου, θα βοηθούσαν αποτελεσματικά οικονομικές και γρήγορες λύσεις, οι οποίες έχουν συζητηθεί στο παρελθόν με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας και μπορούμε να τις συζητήσουμε και πάλι, αν ζητηθεί η συνεργασία μας και η βοήθειά μας.

Το Δ.Σ του Σωματείου «Π.Β.Α» προσδοκά στην άμεση ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής, ώστε να αποτραπεί η επιδείνωση της κατάστασης. Το οφείλουμε στους συνδημότες μας, το οφείλουμε στη γενναιοδωρία των δωρητών τόσο του κτηρίου, όσο και του υφιστάμενου πνευματικού πλούτου».

Από την πλευρά του δήμου, έχει εγκριθεί η αναβάθμιση του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει  μια σειρά παρεμβάσεων, ωστόσο πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει ξεκινήσει.

Όλη η επικαιρότητα