Βιβλίο Ηλεία

Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης: Πρόσκληση στον κόσμο του βιβλίου

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαστούνης λειτουργεί τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης λόγω covid-19. 

Είναι ένας μικρός ναός ανθρώπινου πνεύματος!

Χώρος που ξέρει τις αγωνίες και τους στοχασμούς των ανθρώπων, ανθρώπων που άνοιξαν δρόμους στην ιστορία. Είναι η «μνήμη» της ανθρωπότητας γιατί τα βιβλία περιέχουν όλα τα αξιομνημόνευτα γεγονότα του παρελθόντος.

Ο κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού αναφέρει:

«Μήπως κάποιο βιβλίο σας περιμένει σ’ ένα ράφι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γαστούνης να σας δώσει πληροφορίες, να σας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα της πανδημίας του covid-19 και των οικονομικών προβλημάτων και να σας ταξιδέψει;

Μάλιστα υπάρχουν εκπληκτικά παιδικά βιβλία. Έχουν γίνει και γίνονται άπειρες προσπάθειες από γονείς και δασκάλους να μυήσουν τα παιδιά στο παιδικό βιβλίο. Είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία από μικρά και να αγαπήσουν το διάβασμα. Γιατί έτσι καλλιεργούν τη φαντασία τους, κάνουν σκέψεις για τον εαυτό τους και διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Η διαφορετικότητα των ανθρώπων, η αποδοχή του άλλου και η αξία της συνύπαρξης δεν μπορεί να διδαχθεί καλύτερα απ’ ότι μέσα από ένα καλό βιβλίο. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ο παράγοντας της διασκέδασης, διαφορετικά θα βαρεθεί το παιδί. Για να το καταφέρει αυτό ένα βιβλίο θα πρέπει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του. Να μην ξεχνάμε επίσης πως τα παιδιά που διαβάζουν από μικρά ,εξοικειώνονται με τη σωστή χρήση της γλώσσας ,εκφράζονται καλύτερα και χρησιμοποιούν πλούσιο κι εύστοχο λεξιλόγιο στον γραπτό και προφορικό λόγο. Μπορεί να φέρει κοντά τα παιδιά με τους γονείς με την προϋπόθεση πως μετά το διάβασμα ακολουθεί συζήτηση για το τι του άρεσε και τι όχι, τι το εντυπωσίασε ή το προβλημάτισε και γενικά να υπάρξει μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.

Βασική προϋπόθεση είναι να βλέπει τους γονείς του να διαβάζουν αφού στις μικρές ηλικίες λειτουργεί μιμητικά. Έχει καθοριστική σημασία το διάβασμα να περάσει στη συνείδηση του παιδιού ως κάτι διασκεδαστικό κι όχι ως κάτι υποχρεωτικό. Ούτε ως μορφή τιμωρίας με απαγόρευση του tablet ή της τηλεόρασης. Είναι λάθος να περάσουμε στο παιδί ότι το βιβλίο είναι το «καλό» ενώ ο υπολογιστής το «κακό». Κανένα παιδί δεν γίνεται να ‘ναι ξεκομμένο από την εποχή του και την τεχνολογία, αρκεί να υπάρχει μέτρο στη χρήση και επιλογή του υλικού. Όλα μπορούν να συνυπάρχουν.

Εμείς σας περιμένουμε καθημερινά-με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας-από 09.00 μέχρι 13.00 και τα απογεύματα από 17.00 μέχρι 19.00 στον όμορφο και λειτουργικό χώρο μας. Θα είναι εκεί οι αξιόλογοι συνεργάτες η κ. Γεωργία Γκαμαλέτσου και ο ιστορικός κ. Ειρηναίος Σταματόπουλος, για να σας εξυπηρετήσουν».

Όλη η επικαιρότητα