Ηλεία

Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη (Νικολοπούλειος) Ανδρίτσαινας: Στην ψηφιακή εποχή!

Εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό και με λειτουργίες – Μεγάλη προσοχή στην προστασία, λόγω covid-19, κύριο πρόβλημα το κτηριακό τονίζει η κα. Αντωνία Βλαχούση διευθύντρια της Βιβλιοθήκης

Μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας μας είναι η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη (Νικολοπούλειος) Ανδρίτσαινας που ιδρύθηκε το 1840, και που εδώ και κάποια χρόνια έχει μπει στην ψηφιακή εποχή, ενώ εξακολουθεί να εκσυγχρονίζεται προσθέτοντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που περιέχει το ιστορικό Αρχείο της βιβλιοθήκης, σώζεται από το 2010 σε ηλεκτρονική μορφή και βρίσκεται στο παγκόσμιο δίκτυο ψηφιοποιημένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με πρωτοβουλία της Cosmote, σε συνεργασία με τον τότε Δήμο της Ανδρίτσαινας (τώρα Ανδρίτσαινας – Κρέστενας) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία της βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη χρονολογείται από το 1840 με τη δωρεά του «Κων/νου- Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου». Τότε, τα βιβλία σε 47 κιβώτια εγκατέλειψαν τη σοφίτα του 6ου ορόφου της οδού Καστιλιόν 12 στο Παρίσι, αφού παραδόθηκαν στον τότε Δήμαρχο Ανδρίτσαινας Κωνσταντίνο Ζαρειφόπουλο και τον μετέπειτα υπουργό Παιδείας επίσης Ανδριτσάνο, Χαράλαμπο Χριστόπουλο.

Μεταφέρθηκαν με πλοίο στο Ναύπλιο και από εκεί με ζώα στην Ανδρίτσαινα, πρωτεύουσα της ορεινής Ολυμπίας.

Για 39 χρόνια τα βιβλία έμειναν αποθηκευμένα στην μικρή εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Τα βιβλία είναι πολύτιμα και δυσεύρετα, από τις πρώτες εκδόσεις της τυπογραφίας, 1500 και μετά.

Σε πολλά βιβλία υπάρχουν σημειώσεις με υπογραφές, όπως του Ζαν Ζακ Ρουσό, κείμενα και αφιερώσεις διάσημων ανδρών (βιβλιόσημα, οικόσημα Δουκών, Βαρώνων κ.λ.π..

Αργότερα προστέθηκαν επιστολές του βασιλιά Όθωνα, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, των Αναγνώστη και Παναγιώτη Κανελλόπουλου, των Πάνου, Γενναίου και Μάρκου Κολοκοτρώνη, υλικό της οικογένειας Πλαπούτα, Πρακτικά της Πελοποννησιακής Γερουσίας και άλλα σημαντικά έγγραφα.

Το 1875 άρχισε η οικοδομή των διδακτιρίων Ανδρίτσαινας με σχέδια του Μιλτιάδη Κανελλόπουλου, Μηχανικού και καθηγητού της Σχολής Ευελπίδων σε σχήμα Π με ανοιχτή την Β.Α. πλευρά τους, με χρήματα που προήλθαν από πανελλήνιο έρανο και από τη δωρεά του Άγγελου Γιαννικέση, Πρόξενου της Ελλάδας στην Τεργέστη.

Τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν στο 1879 οπότε στεγάστηκε και η Βιβλιοθήκη στη Δυτική πλευρά του 1ου ορόφου.

Το 1932 προσετέθη η Β.Α. πτέρυγα και το κτήριο πήρε ένα τετράγωνο σχήμα όπου σε αυτή την πτέρυγα στεγάστηκε η Βιβλιοθήκη, αποτελώντας σαν σύνολο Εκπαιδευτικό Κέντρο της μείζονος περιοχής για 150 χρόνια.

Από το 1998 στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτήριο δίπλα στο ιστορικό Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας.

Η συλλογη της ξεπερνά τους 40.000 τόμους συνολικά.

Δωρητής της Βιβλιοθήκης είναι ο Κωνσταντίνος Αγαθόφρων Νικολόπουλος.

Στη Βιβλιοθήκη φιλοξενούνται και 23 γύψινα εκμαγεία (δωρεά του Βρετανικού Μουσείου στη Βιβλιοθήκη το 1963) της ζωφόρου του ναού Επικούριου Απόλλωνα.

Η σημερινή κατάσταση

Για τη σημερινή κατάσταση της Ιστορικής Βιβλιοθήκης (Νικολοπούλειος) της Ανδρίτσαινας, μίλησε στην εφ. «Πατρίς» η κα. Αντωνία Βλαχούση, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, που ανέφερε αρχικά.

«Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε με τη δωρεά που ήρθε από την Γαλλία το 1840. Είναι μία από τις παλαιότερες που υπάρχουν στην Ελλάδα».Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας λόγω του covid-19, όπως τονίζει η κα. Βλαχούση αυτά είναι πολύ αυστηρά. 
«Τα μέτρα που παίρνουμε είναι ότι πρέπει όλοι όσοι είναι στη βιβλιοθήκη να φορούν μάσκα, δεν επιτρέπουμε να εισέρχονται πάνω από πέντε άτομα, κρατάμε τις αποστάσεις, τα βιβλία που επιστρέφονται μπαίνουν σε καραντίνα και αρκετά ακόμη πράγματα για την ασφάλεια και την δική μας αλλά και για όσους επισκέπτονται την βιβλιοθήκη».

Η επισκεψιμότητα είναι αρκετά μεγάλη παρότι για λόγους ασφαλείας δεν δέχεται η βιβλιοθήκη μεγάλα γκρουπ επισκεπτών.
«Επισκεψιμότητα υπάρχει Απλώς δεν δεχόμαστε ακόμη πολλά γκρουπ για να μην είναι πολλά τα άτομα τα οποία θα εισέρχονται στην βιβλιοθήκη».

Σύντομα δε, όπως τονίζει η κα. Βλαχούση θα μπουν στην ιστοσελίδα και άλλα βιβλία.

«Σε λίγο καιρό θα μπουν στο site τα βιβλία της συλλογής Νικολοπούλου που ήρθαν από τη Γαλλία, τα οποία θα είναι ηλεκτρονική καταγραφή, δηλαδή θα μπει ο κατάλογος σε ηλεκτρονική μορφή. Έχουμε κάνει και την ηλεκτρονική ξενάγηση, που είναι μία εφαρμογή μέσα στη σελίδα, όπου όποιος μπαίνει μπορεί και να ακούει και να διαβάζει. Αυτό το έχουμε και στην βιβλιοθήκη σε touch οθόνη και είναι η λεγόμενη ηλεκτρονική ξενάγηση. Και τώρα φτιάχνουμε πάλι εποπτικό υλικό το οποίο θα μπει στη σελίδα μας σε λίγο καιρό, με ένα χάρτη που θα δείχνει κάποια βιβλία, ένα ταξίδι των βιβλίων όπως λέγεται. Θα είναι κάποια βιβλία που τυπώθηκαν στη Βενετία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο. Θα μπαίνει ως υλικό σιγά-σιγά. Έρχονται νέα βιβλία συνεχώς στην βιβλιοθήκη μας και αργότερα θα μπει εποπτικό υλικό με το ιστορικό αρχείο της βιβλιοθήκης, με τα χειρόγραφα της Επανάστασης».

Τώρα όσον αφορά τα σημερινά προβλήματα της βιβλιοθήκης η κα. Βλαχούση ανέφερε. «Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι τα κτιριακά. Εκτός από την έλλειψη χώρου, έχουμε το πρόβλημα ότι δεν μπορούμε χωρίς τεχνική υπηρεσία, ενώ υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις, να κάνουμε τα έργα που χρειάζεται. Η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου υπολειτουργεί δυστυχώς, καθώς δεν έχουν όλοι τεχνική υπηρεσία, και αυτό είναι ένα μειονέκτημα για μας».

*** H ιστοσελίδα ψηφιακής μορφής της βιβλιοθήκης είναι η : https://create.cliomuseapp.com/tourExperience/300/1/historical-library-of-andritsaina

*** Οι ιστορικές πληροφορίες είναι από το apia-epikourios.blogspot.com

Όλη η επικαιρότητα