Ηλεία

Διάσωση κτιρίων με επιδότηση ιδιοκτητών- Μέριμνα για πάνω από 400 μη διατηρητέα στην Ηλεία

«Διατηρώ» – όπως «Εξοικονομώ»

Λύση στο πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτηρίων φαίνεται να δίνει το πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας και αφορά την καταγραφή παλαιών κτισμάτων που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και πρέπει είτε να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισής τους, είτε οι διαδικασίες συντήρησής τους.

Η ευθύνη του κράτους σαφώς και είναι τεράστια όπως και των ιδιοκτητών οι οποίοι έχουν και την ευθύνη συντήρησης τους όπως καθορίζεται στο Άρθρο 1 του ν.1512/1985.
Στο νομό Ηλείας μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημα καταγεγραμμένος αριθμός όλων των επικίνδυνων οικοδομών. Σε επικοινωνία μας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηλείας επισημαίνεται «Κρίνοντας από τα κτήρια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις για Κρατική Αρωγή για Ανακατασκευή στο ΤΑΠ Ν. Ηλείας εκτιμάται ότι είναι άνω των διακοσίων χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η περιοχή της Ζαχάρως, μαζί με τα κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια και αυτά τα οποία έχουν υποβληθεί καταγγελίες, ανέρχονται σε περίπου 400 οικοδομές σε όλο το νομό. ».

Πολυτελείς κατοικίες άλλων εποχών και υπέρλαμπρα κτήρια του προηγούμενου αιώνα που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και μας μεταφέρουν νοερά ένα κομμάτι της δόξας τους, έχουν μετατραπεί σε πηγή κινδύνου και με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης….

Ο χρόνος που πέρασε άφησε τα σημάδια του επάνω τους και σε ορισμένα είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσή τους…

Η ευκαιρία των δήμων να απαλλαγούν από τα ετοιμόρροπα

Μέχρι αυτή τη στιγμή στην Ηλεία έχουν καταγραφεί γύρω στα 250 παλαιά και επικίνδυνα κτήρια από τα οποία 23 στο δήμο Πύργου, 62 στο δήμο Ήλιδας, 58 στην Αρχαία Ολυμπία, 86 στην Ανδραβίδα – Κυλλήνη, 13 στο δήμο Πηνειού, 2 προς διατήρηση στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των υπολοίπων και 6 στο δήμο Ζαχάρως, σύνολο 250.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλα που εκκρεμούν και είναι μία καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουν οι δήμοι και να ενταχθούν στο «ΔΙΑΤΗΡΩ» έτσι ώστε να συντηρηθούν αυτά που πληρούν τις προϋποθέσεις και όσα δεν έχουν κάποιο ενδιαφέρον να ακολουθήσουν τις διαδικασίες κατεδάφισης.

Πολλοί δήμοι στη χώρα έχουν καταγράψει τα ετοιμόρροπα κτήρια και τις επικίνδυνες κατασκευές προωθώντας στη συνέχεια τη λίστα στο Υπουργείο προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες γρήγορων επεμβάσεων για την επισκευή τους ή την καταστροφή τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους δημότες.

Μέχρι τώρα η απαρχαιωμένη νομοθεσία κατεδάφισης ετοιμόρροπων οικοδομών του 1929, οι κληρονομικές διαφορές με τους πολλούς συνιδιοκτήτες που δεν κατάφερναν να βρουν τη χρυσή τομή για το ακίνητο, το υψηλό κόστος συντήρησης αλλά και οι καιρικές συνθήκες που επιβάρυναν τα ακίνητα, είναι ίσως οι πιο βασικοί λόγοι που τόσες δεκαετίες βρισκόμαστε σε αυτό το φαύλο κύκλο.

Αν αναφερθούμε και στο ιστορικό της έντονης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη και η αναγκαιότητα της όποιας λύσης κρίνεται ακόμη πιο αναγκαία.

«Διατηρώ» όπως … «Εξοικονομώ»

Αξίζει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία και ανάδειξη της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας μέσω ενός χρηματοδοτικού προγράμματος που απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ή άμεσα στους επωφελούμενους και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα.

Θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πέραν του χρηματοδοτικού προγράμματος, με τη διάταξη που πέρασε στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό στο τέλος του 2020 και αφορά τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, αίρονται τα εμπόδια για πολλούς ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων, που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον συντελεστή δόμησης που θα δικαιούνταν υπό άλλες συνθήκες λόγω περιορισμών για την προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Πλέον, προβλέπεται η πώληση του επιπλέον συντελεστή δόμησης μέσω του εργαλείου της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, η οποία εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2021, εφόσον εισρεύσουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με το έσοδο οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης διατηρητέων κτηρίων, οι οποίες εκτός των άλλων απαιτούν και ειδικές δαπανηρές μελέτες.
Το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» καθημερινά κερδίζει έδαφος καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν ότι η ανακαίνιση των διατηρητέων και παλαιών κτιρίων, σε συνδυασμό με την απαλλαγή από τα ετοιμόρροπα κτήρια χωρίς ιδιοκτήτη, θα οδηγήσει σε άμεση αναβάθμιση των περιοχών.
Σύμφωνα με το υπουργείο μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 9.500 επικίνδυνα κτήρια από δήμους της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν ήδη σταλεί. Εικόνα που δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμούν αρκετές περιοχές μεταξύ αυτών και οι δήμοι της Ηλείας.

Μητρώο εθελοντών μηχανικών, έτοιμο να βοηθήσει

Εδώ και δύο χρόνια έχει συσταθεί Μητρώο εθελοντών μηχανικών στην Ηλεία που έχει εκπαιδευτεί σε τριήμερο σεμινάριο του Πανεπιστημίου Πατρών και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας και είναι έτοιμο και διαθέσιμο να συνεργαστεί με τους δήμους και να συνδράμει στο έργο της καταγραφής των ακατάλληλων κτισμάτων όπως μας είπε ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τ.Ε.Ε. Ηλείας κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος. Μια διαδικασία που δεν είναι δύσκολη ωστόσο είναι αρκετά χρονοβόρα γιατί απαιτεί τη σύσταση τριμελών συνεργείων όπου θα συμμετέχουν και οι μηχανικοί και επίσκεψή τους ακόμη και στο πιο μικρό χωριουδάκι. Για το λόγο αυτό πρέπει και οι πρόεδροι των κοινοτήτων να συνεργαστούν με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων τους και να επισημάνουν τα επικίνδυνα κτίσματα. Οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν άμεσα έτσι ώστε και το Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών να ενεργοποιηθεί και να έχει εικόνα της κατάστασης και η καταγραφή να προχωρήσει άμεσα προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να αξιοποιηθεί όποιο κτήριο αξίζει, κατέληξε.».

Όλη η επικαιρότητα