Ηλεία

Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας: Επικίνδυνες παρεμβάσεις απειλούν το δίκτυο

Παράνομες και –κατ` επέκταση- επικίνδυνες ενέργειες έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε διάφορα σημεία του δικτύου του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ηλείας (σ.σ. υδροδοτεί τους δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας).

Η παρανομία έγκειται στο γεγονός πως μετά από ανθρώπινη παρέμβαση βάνες του δικτύου έχουν απορρυθμιστεί γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την απρόσκοπτη λειτουργία ολόκληρου του δικτύου που υδροδοτεί χιλιάδες νοικοκυριά στους δυο δήμους…

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε έλεγχος κατά μήκος του δικτύου μεταφοράς πόσιμου νερού από εξουσιοδοτημένο συνεργείο του Διαβαθμιδικού. Από τον έλεγχο πρόεκυψε ότι βάνες του δικτύου, εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ήταν απορρυθμισμένες ενώ καταγράφηκαν και συγκεκριμένες δολιοφθορές…

Σημειώνεται πως οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του περασμένου μήνα από προσωπικό της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το δίκτυο και συνοδεία εργολάβου. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν προέκυψαν, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία:

-Η βάνα στην θέση Λιναριά ήταν κατά 60% ανοιχτή η οποία στη συνέχεια αποκαταστάθηκε και ανοίχτηκε στο 100%.

-Επίσης διαπιστώθηκε ότι στο Στρέφι είχε αντικατασταθεί η κλειδαριά με άλλη κλειδαριά η οποία στη συνέχεια αλλάχτηκε με καινούρια.

-Επίσης στην θέση Αρχαία Ολυμπία ήταν κομμένη η αλυσίδα η οποία επισκευάστηκε. Μετά το άνοιγμα της βάνας διαπιστώθηκε αμέσως μια μικρή αύξηση στην κατανάλωση από το διυλιστήριο (σ.σ. Ερύμανθος).

-Βάνες στα σημεία Αρχαία Ολύμπια, Στρέφι, Μουριά ήταν 100% ανοιχτές.

Επίσης μετά από έλεγχο στο δυτικό τομέα του κεντρικό αγωγού διαπιστώθηκαν τα εξής:

-Όλες οι βάνες ήταν ανοικτές

-Στην δεκάμηνη Λούβρου διαπιστώθηκε ότι γίνονται εργασίες στο κτίριο χωρίς να έχει λάβει γνώση ο διαχειριστής. Μάλιστα οι συγκεκριμένες εργασίες είχαν ξεκινήσει μετά τις 17/6/2020 ημερομηνία κατά την οποία είχε γίνει επισκευή στο κτίριο από τον διαχειριστή.

Διευκρινίζεται ότι για την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου θα πρέπει οι βάνες να είναι ανοικτές 100%. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σπάσει ο αγωγός με καταστροφικά αποτελέσματα σε τεχνικό επίπεδο όσο και στην παροχή υδροδότησης. Ένα κλείσιμο μιας βάνας σε κάποιο περιφερειακό σημείο του δικτύου είναι στοιχείο που μπορεί να επιφέρει βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης του Πύργου αφού διαταράσσεται το μέγεθος της πίεσης του νερού…

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι νόμιμη πρόσβαση στις βάνες του δικτύου του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου έχει μόνο ο Σύνδεσμος και εξουσιοδοτημένα από αυτόν άτομα.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος προκείμενου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου φαίνεται αποφασισμένος πως σε περίπτωση που –μετά από επανέλεγχο- διαπιστωθούν ξανά μετατροπές στις βάνες ή στην πρόσβαση σε αυτές, να αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες…

Όλη η επικαιρότητα