Ηλεία

Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης Ηλείας: Σε αναζήτηση οικοπέδου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού

Ν. Κοτσώνης: «Με τη χρήση ΑΠΕ προστατεύουμε το Περιβάλλον και βρίσκουμε τρόπο εξόφλησης του χρέους στη ΔΕΗ»

Την απόφαση να μισθώσει ακίνητο στο οποίο θα εγκατασταθεί Φωτοβολταϊκός Σταθμός που θα του επιτρέψει να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες που απαιτούνται για την ηλεκτροδότηση του διυλιστηρίου Ερυμάνθου πήρε πρόσφατα ο Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ύδρευσης Ηλείας.

Μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ, ο πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Νίκος Κοτσώνης, τόνισε πως: «Οι διεργασίες που εκτελούνται και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται (μονάδα οζόνωσης, μονάδα διόρθωση PH, μονάδα διύλισης, αντλιοστάσια κ.λ.π) στο διυλιστήριο νερού που λειτουργεί ο Σύνδεσμος και εξυπηρετεί τις ανάγκες ύδρευσης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ανάγκες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και να απαιτούνται μεγάλες δαπάνες για την ηλεκτροδότηση του.

Ως εκ τούτου αναζητήσαμε τρόπους μείωσης των ενεργειακών δαπανών είτε μειώνοντας τις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας του δυιλιστηρίου είτε παράγοντας ο ίδιος ο Σύνδεσμος μέρος των αναγκών του με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάνοντας ενεργειακό συμψηφισμό.

Σύμφωνα με την Μελέτη Ενεργειακού Συμψηφισμού που πραγματοποιήθηκε από εξωτερικό συνεργάτη του Συνδέσμου προέκυψε το συμπέρασμα ότι στον χώρο του διυλιστηρίου δεν υπάρχει μια ενιαία, ανεμπόδιστη, ασκίαστη, με νότιο προσανατολισμό έκταση στην οποία να μπορεί να αναπτυχθεί ένας φωτοβολταικός σταθμός.

Έτσι προκρίθηκε η λύση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, δηλαδή η ανάπτυξη φωτοβολταικού σταθμού, σε άλλο γειτονικό χώρο της εγκατάστασης, που δίνει την δυνατότητα να ευρεθεί ένα καταλληλότερο ακίνητο προς ανάπτυξη Φ/Β Σταθμού, που θα εξαντλεί το όριο εγκατεστημένης ισχύος και τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Σημειώνεται ότι το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε γειτονική έκταση, σε απόσταση περίπου 150m από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου (στην Τ.Κ. Βασιλακίου δήμου Αρχαίας Ολυμπίας), κατάλληλης μορφολογίας, χωρίς σκιάσεις και έκτασης από 25.000m2 έως 30.000m2 ώστε να εγκατασταθεί σε αυτό φωτοβολταικός σταθμός.

Επίσης θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω αγροτικού δρόμου, μη δασικό, εκτός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και η θέση του θα πρέπει να μπορεί να χαρακτηριστεί ως περιοχή προτεραιότητας για την χωροθέτηση φωτοβολταικών σταθμών και με πολλαπλές δυνατότητες διασύνδεσης με το Δίκτυο.

«Πλέον ο Σύνδεσμος κινείται προς την κατεύθυνση διενέργειας όλων των διαδικασιών για την μίσθωση του κατάλληλου ακινήτου μέσω της διεξαγωγής δημοπρασίας. Με την υλοποίηση της εγκατάστασης φωτοβολταικού σταθμού θα μειώσουμε κατά πολύ το κόστος λειτουργίας, γεγονός που θα μας επιτρέψει να ακολουθήσουμε διαφορετική πολιτική με όφελος για τους καταναλωτές αλλά και το περιβάλλον.

Με την συγκεκριμένη επιλογή θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να αυξήσουμε κατά πολύ τις πιθανότητες μείωσης του χρέους του Συνδέσμου προς τη ΔΕΗ, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Μια οφειλή την οποία, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε στο ίδιο επίπεδο και να κάνουμε προσπάθεια εύρεσης τρόπου αποπληρωμής της», συμπλήρωσε ο κ. Κοτσώνης.

Όλη η επικαιρότητα